Jump to content
waciok

Eksperyment z puchami Coopersa - European Lager

Recommended Posts

Witam,

 

Normalnie warzę piwo wyłącznie z procesem zacierania, ale znalazłem puchy Coopersa - European Lager w Tesco po przecenie 75 % - po 20 zł za jedną. Stwierdziłem, że za taką śmieszną cenę kupię dwie i poeksperymentuję.

 

Postanowiłem te puchy nastawić w tym samym czasie na górną fermentację z drożdżami S-04 - saszetka podzielona na pół. Fermentacja w 17-18,5 C

 

Burzliwa 17 dni - cichej ze względu, że to puchy nie robię.

 

1. Coopers European Lager + ekstrakt jasny Bruntal - 12,5 blg - odfermentowało do 4,5 blg

2. Coopers European Lager + ekstrakt WES ciemny - 13,5 blg - odfermentowało do 5,5 blg

 

Jak widać piwa odfermentowały dość nisko, w obu przypadkach tak samo. Zastanawiam się czy to wina za małej ilości drożdzy, czy samych drożdży (kolejny raz z rzędu S-04 płytko), czy słabo napowietrzyłem.

 

Czy puchy + ekstrakty z S-04 z reguły mogą płytko odfermentować? Zastanawiam się czy butelkować przy takich wartościach...

 

Sam smak obu piw jest zaskakująco dobry, tylko niepokoi mnie to płytkie odfermentowanie :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie - poprosimy gdzie to Tesco :D ROTFL ;) a zaraz będzie tam kolejka wykupujących :D Coopersy widziałem jeszcze w Leroy Merlin, ale cena odstraszająca ;) - W-wa MArki, albo Malborska ileś tam jak kto woli ;) na Żeraniu nie widziałem ;)

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puchy kupiłem w Tesco w Rybniku 12.12, widziałem też w Katowicach, a miały datę ważności do 14.12.2013. W sumie żałuję, że więcej nie kupiłem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Leroy Merlin pucha kosztuje 98 zł - zdzierstwo!

 

"WACIOK" ja zawsze butelkowałem przy 1blg, jeszcze się nie odważyłem przy takich wartościach myślę że granaty murowane. Ale niech się wypowiedzą eksperci bo ja to dopiero z 3 warki mam za sobą i jeszcze wszystko przede mną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelkujesz nie przy określonym BLG, a po stwierdzeniu zakończenia fermentacji - co może być nawet i przy 3 BLG. Aczkolwiek jak na brewkity to wartości odfermentowania na poziomie 4,5 i 5,5 BLG wydają się bardzo, ale to bardzo wysokie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno zjechać do 1-2 blg. Daj je na cichą, niech dojadą jeszcze.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites
"WACIOK" ja zawsze butelkowałem przy 1blg, jeszcze się nie odważyłem przy takich wartościach myślę że granaty murowane. Ale niech się wypowiedzą eksperci bo ja to dopiero z 3 warki mam za sobą i jeszcze wszystko przede mną.

 

Powinno zjechać do 1-2 blg. Daj je na cichą, niech dojadą jeszcze.

 

Jak robiłem Muntons Irish Style Stout + Ekstrakt ciemny WES 1,7 kg zeszło mi z 12 Blg do 4,5 Blg i za nic więcej nie chciało. Wydaje mi się, że po prostu jest to specyfika ekstraktów. Może zawierają zbyt dużo cukrów niefermentowalnych dla tych drożdży. Żadnych granatów nie było.

 

waciok - sprawdź jeszcze raz i jak Blg stoi w miejscu to butelkuj.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagerowe tak. Ale jak połączysz ze sobą drożdże S-04 i ekstrakty z dużą zawartością cukrów niefermentowalnych to fermentacja może zatrzymać się na 4-5 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim polecam sprawdzić, czy w czystej wodzie, w temperaturze kalibracji ballingometr poprawnie wskazuje. Tak kontrolnie by przynajmniej jedną przyczynę wysokich odczytów odrzucić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie przy brewkicie z ekstraktem słodowym ciemnym zeszło z 12 do 5 stopnia blg. Faktem, że był to stout ale w innym temacie też czytałem, że komuś zjechał brewkit z jakimś lagerem do 5 stopni, także zdarzają się takie sytuacje. U mnie leżakuje trzeci tydzień, butelki póki co całe ;-) Ale dla pewności zawsze warto przelać na cichą albo przedłużyć burzliwą, jak nie będzie zmiany to butelkować, pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.