waciok 1 Posted December 29, 2013 Witam, Normalnie warzę piwo wyłącznie z procesem zacierania, ale znalazłem puchy Coopersa - European Lager w Tesco po przecenie 75 % - po 20 zł za jedną. Stwierdziłem, że za taką śmieszną cenę kupię dwie i poeksperymentuję. Postanowiłem te puchy nastawić w tym samym czasie na górną fermentację z drożdżami S-04 - saszetka podzielona na pół. Fermentacja w 17-18,5 C Burzliwa 17 dni - cichej ze względu, że to puchy nie robię. 1. Coopers European Lager + ekstrakt jasny Bruntal - 12,5 blg - odfermentowało do 4,5 blg 2. Coopers European Lager + ekstrakt WES ciemny - 13,5 blg - odfermentowało do 5,5 blg Jak widać piwa odfermentowały dość nisko, w obu przypadkach tak samo. Zastanawiam się czy to wina za małej ilości drożdzy, czy samych drożdży (kolejny raz z rzędu S-04 płytko), czy słabo napowietrzyłem. Czy puchy + ekstrakty z S-04 z reguły mogą płytko odfermentować? Zastanawiam się czy butelkować przy takich wartościach... Sam smak obu piw jest zaskakująco dobry, tylko niepokoi mnie to płytkie odfermentowanie Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted December 29, 2013 w Tesco po przecenie Gdzie to Tesco? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted December 29, 2013 (edited) Właśnie - poprosimy gdzie to Tesco ROTFL a zaraz będzie tam kolejka wykupujących Coopersy widziałem jeszcze w Leroy Merlin, ale cena odstraszająca - W-wa MArki, albo Malborska ileś tam jak kto woli na Żeraniu nie widziałem Edited December 29, 2013 by Cezary Daniluk Quote Share this post Link to post Share on other sites
waciok 1 Posted December 29, 2013 Puchy kupiłem w Tesco w Rybniku 12.12, widziałem też w Katowicach, a miały datę ważności do 14.12.2013. W sumie żałuję, że więcej nie kupiłem Quote Share this post Link to post Share on other sites
baton205 0 Posted January 3, 2014 W Leroy Merlin pucha kosztuje 98 zł - zdzierstwo! "WACIOK" ja zawsze butelkowałem przy 1blg, jeszcze się nie odważyłem przy takich wartościach myślę że granaty murowane. Ale niech się wypowiedzą eksperci bo ja to dopiero z 3 warki mam za sobą i jeszcze wszystko przede mną. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 312 1 Items Posted January 3, 2014 Butelkujesz nie przy określonym BLG, a po stwierdzeniu zakończenia fermentacji - co może być nawet i przy 3 BLG. Aczkolwiek jak na brewkity to wartości odfermentowania na poziomie 4,5 i 5,5 BLG wydają się bardzo, ale to bardzo wysokie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted January 3, 2014 (edited) Powinno zjechać do 1-2 blg. Daj je na cichą, niech dojadą jeszcze. Edited January 3, 2014 by Bogi Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 93 Posted January 3, 2014 (edited) "WACIOK" ja zawsze butelkowałem przy 1blg, jeszcze się nie odważyłem przy takich wartościach myślę że granaty murowane. Ale niech się wypowiedzą eksperci bo ja to dopiero z 3 warki mam za sobą i jeszcze wszystko przede mną. Powinno zjechać do 1-2 blg. Daj je na cichą, niech dojadą jeszcze. Jak robiłem Muntons Irish Style Stout + Ekstrakt ciemny WES 1,7 kg zeszło mi z 12 Blg do 4,5 Blg i za nic więcej nie chciało. Wydaje mi się, że po prostu jest to specyfika ekstraktów. Może zawierają zbyt dużo cukrów niefermentowalnych dla tych drożdży. Żadnych granatów nie było. waciok - sprawdź jeszcze raz i jak Blg stoi w miejscu to butelkuj. Edited January 3, 2014 by wizi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted January 3, 2014 Puszki stout'owe schodzą w tych granicach, a te lager'owe jednak niżej, z tego co pamiętam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 93 Posted January 3, 2014 Lagerowe tak. Ale jak połączysz ze sobą drożdże S-04 i ekstrakty z dużą zawartością cukrów niefermentowalnych to fermentacja może zatrzymać się na 4-5 Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted January 3, 2014 Przede wszystkim polecam sprawdzić, czy w czystej wodzie, w temperaturze kalibracji ballingometr poprawnie wskazuje. Tak kontrolnie by przynajmniej jedną przyczynę wysokich odczytów odrzucić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
paddy 0 Posted January 3, 2014 U mnie przy brewkicie z ekstraktem słodowym ciemnym zeszło z 12 do 5 stopnia blg. Faktem, że był to stout ale w innym temacie też czytałem, że komuś zjechał brewkit z jakimś lagerem do 5 stopni, także zdarzają się takie sytuacje. U mnie leżakuje trzeci tydzień, butelki póki co całe ;-) Ale dla pewności zawsze warto przelać na cichą albo przedłużyć burzliwą, jak nie będzie zmiany to butelkować, pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites