Jump to content

Co może bulkać w rurce?


zbynieks
 Share

Recommended Posts

Uwarzyłem coś takiego http://www.piwo.org/topic/9073-naturalne-dobro-podlasia/page__hl__+naturalne%20+dobro%20+podlasia__st__40, warka nr 25. Po trzech tygodniach zeszło mi to do 3 blg, stoi od kilku dni, wygląda i pachnie ładnie. Schodziło ponad 2 tygodnie, temperatura otoczenia ok. 21 stopni. Ale dalej, mniej więcej raz na pół godziny jeszcze uwalnia spory pęcherzyk gazu. Pierwszy raz mi bulka tak długo. Ja wiem, że rurka to zlo itd, ale ktoś może ma jakieś uwagi albo doświadczenia? Przelać, zabutelkować, wypić z wiadra?

ZS

Link to comment
Share on other sites

Bulknięcie raz na pół godziny o niczym nie świadczy, tzn. świadczy o wydzielaniu się gazów, ale nie o fermentacji. Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek zabutelkowałem piwo, które by sobie raz na jakiś czas nie bulkneło jeszcze w dniu rozlewu, nie licząc sytuacji, w których miałem nieszczelny fermentator.

Link to comment
Share on other sites

no właśnie zmierzyłem i wychodzi, ze juz nie schodzi. A dalej coś się wydziela. Kosmiczne nawet być może :). Zeszło do ok 3 (może trochę mniej) i stoi. Czyli butelkować?

Link to comment
Share on other sites

no właśnie zmierzyłem i wychodzi, ze juz nie schodzi. A dalej coś się wydziela. Kosmiczne nawet być może :). Zeszło do ok 3 (może trochę mniej) i stoi. Czyli butelkować?

 

Butelkować.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.