Jump to content
Vami

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)

Recommended Posts

Wydajność mam od początku prawie taką samą ok. 70%. Czy to w lodówce czy w garnku. Dla mnie ta metoda jest bardzo wygodna, leniwy jestem. Chcę zrobić jeszcze z drugiej lodówki kadź na wodę do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#44 poszło na cichą z chmielem. Odczyt refraktometru 8,9 Brix, co po korekcie daje 4,78 Blg. Liczę, że na cichej jeszcze spadnie o 1-1,5. W smaku spora ziarnistość i zalegająca goryczka typu ziołowego, pewnie od tej pokrzywy.

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

#45 dostało chmiel. Odfermentowanie póki co tylko 60%. Powinno jeszcze zejść ze 2 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#46 poszło na cichą z Nelsonem. 12,8 Brix, czyli 8 Blg. Póki co odfermentowanie 63%. Dużo bananowych estrów :(

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

#47 - Mercy Seat (Mild)

 

17,5 l, 15 IBU

 

Zasyp:

  • 2 kg Weyermann pale ale 5,5-7,5 EBC
  • 0,2 kg Castle Aroma 100 EBC
  • 0,11 kg Strzegom barwiący 1300-1600 EBC
  • 0,092 kg Strzegom karmelowy 400-800 EBC

Chmiel:

  • 25 g Fuggles (UK 2014) 4,0% aa

Drożdże:

  • 11 g Safale S-04

Zacieranie:

  • 60 min - 66,7°C (+7,2 l wody)
  • 10 min - 78°C (+4,3 l wody)

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot, +11,8 l wody

Chmielenie:

  • 60 min - 5 g
  • 40 min - 5 g
  • 20 min - 5 g
  • 10 min - 5 g
  • 0 min - 5 g

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 14.9 Brix
  • Przed gotowaniem: 8.0 Brix (dodałem litr wody przed mierzeniem, bo było za gęste)
  • Gęstość końcowa: 9.7 Brix

28.03.2015 poszło na cichą. Zeszło póki co do 5 Brix (po korekcie 2 Blg). Odfermentowanie 74%.

3.04.2015  w butelkach. Zeszło do 5 Brix (2 Blg), 4% ABV. Poszło do refermentacji z... 14 gramami cukru i 28 gramami miodu, bo mi się cukier skończył :D

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

#48 - Voluntary Servitude (Coffee Stout)

 

15 l, 30 IBU

 

Zasyp:

  • 2,8 kg Weyermann pale ale 5,5-7,5 EBC
  • 0,4 kg Strzegom karmelowy 200-400 EBC
  • 0,4 kg Strzegom jęczmień prażony 1400 EBC
  • 0,4 kg Steinbach owsiany 10 EBC

 

Chmiel:

  • 50 g - Bramling Cross (UK 2014, granulat) - 5,3% aa

 

Dodatki:

  • 1 garść - niemielone ziarna kawy Dallmayr Ethiopia
  • 1 garść - niemielone ziarna kawy AromaCafe (Jelenia Góra) Irish Whisky

 

Drożdże:

  • 11 g - Fermentis Safale US-05

 

Zacieranie:

  • 69°C - 45 min (+12 l wody)
  • 78°C - 10 min (+5,8 l wody)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot + 5,7 l wody

 

Chmielenie:

  • 60 min - 10 g
  • 30 min - 10 g
  • 20 min - 10 g
  • 10 min - 10 g
  • 0 min - 10 g + Dallmayr
  • Na zimno 7 dni - AromaCafe

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 16.5 Brix
  • Przed gotowaniem: 13.6 Brix
  • Gęstość końcowa: 16.2 Brix

 

3 godziny 40 minut - chyba rekord :) Poszło na balkon się chłodzić.

 

28.03.2015 - poszło na cichą z kawą zdezynfekowaną białoruską wódką. Odczyt 8,7 Brix, po korekcie 4,2 Blg. Odfermentowanie 74%.

7.04.2015 - w butelkach. Zeszło do 4 Blg, czyli 6,6% ABV.

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

#44 w butelkach. 24 butelki 0,5 i jedna do połowy. 42 gramy cukru. Nagazowanie ok. 1,8 vol CO2. Zeszło do 7,9 Brix (3,8 Blg). Alkohol 6,2%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#45  zabutelkowane. 9.8 Brix (5.3 Blg po korekcie), zabutelkowane z 40 gramami cukru. Poszlo niecałe 14 litrów w butelki. Dałoby się więcej odratować z osadów, ale mi się nie chciało ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#47 na cichej. Zeszło póki co do 4,8 Brix (po korekcie 2,5 Blg). Odfermentowanie 74%.

#48 poszło na cichą z kawą zdezynfekowaną białoruską wódką. Odczyt 8,7 Brix, po korekcie 4,2 Blg. Odfermentowanie 74%.

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

#49 - Stauffenberg (Gerstenwein) czyli barley wine na niemieckim chmielu

 

15,5 l, 82 IBU

 

Zasyp:

  • 2,2 kg - Weyermann pale ale
  • 1 kg - Strzegom pilzneński
  • 1 kg - Strzegom wiedeński
  • 1 kg - Weyermann monachijski
  • 1 kg - Weyermann pszeniczny jasny
  • 1 kg - Steinbach żytni
  • 0,4 kg - Weyermann CaraRed
  • 0,4 kg - Weyermann CaraAmber
  • 0,2 kg - Weyermann CaraMunich III

 

Chmiel:

  • 100 g - Polaris (DE 2013) 18,8% aa, granulat

 

Dodatki:

  • 1 kg - Demerara
  • 0,75 kg - cukier biały
  • 1,5 paczki - płatki dębowe (lekko opiekane i czyste)

Drożdże:

  • 22 g - Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 45 min - 69°C (+19 l wody)
  • 10 min - 78°C (+9 l wody)

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot, bez wysładzania jednak z 5 litrów musiało pójść

 

Chmielenie i dodatki:

  • 180 min - nic
  • 120 min - 750 g cukru białego
  • 60 min - 8 g
  • 50 min - 7 g
  • 40 min - 7 g
  • 30 min - 7 g
  • 20 min - 7 g
  • 10 min  - 7 g
  • 0 min - 7 g
  • Po 3 dniach fermentacji 500 g Demerary
  • Po 8 dniach fermentacji 500 g Demerary
  • Na zimno - 50 g + 1,5 paczki płatków dębowych

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem - 17,5 (bez cukru)
  • Gęstość końcowa - 29,1 (z 750 gramami cukru)
  • Po cukrze gęstość szacunkowa 32,8
  • Przed cichą 17,4, po korekcie 6,7 (16% ABV)

 

Trochę się przytkała filtracja, więc jednak musiałem dolać wody by zacier był rzadszy. Pogotuję dłużej. Wydajność kiepściutka - 64%.

 

14.04.2015 - poszedł na cichą z 50 gramami Polarisa i 1,5 paczki płatków dębowych namoczonych w Ballantinesie. Zszedł do 6,7 po korekcie, czyli ma 16% alkoholu. Na sucharach! A do tego dojdzie trochę z whisky.

15.05.2015 - zabutelkowany z 40 gramami cukru. Ostateczna ilość alkoholu 16,6%.

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz jakiś większy gar, czy zmieściłeś ten zasyp do standardowej 30tki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na lenia*, spada mniej niż w garnku, ale dokładnych wyliczeń Ci nie podam, bo nie mam takich notatek. Tylko że zniszczyłem oplot przez mieszanie :P

 

* tzn - możesz różnie. Po prostu BeerSmith mi wylicza ile i w jakiej temp. mam dać wody by uzyskać taką jak chcę temp. zacieru - możesz wiele przerw zaplanować (ale robię to dopiero od warki #47). Zacieranie na odwrotnie (#46) nie zdało egzaminu. Sporo słodu się zmarnowało i za wysoka temperatura była.

 

 

#46 w butelkach. 10,66 litra trafiło. Nie odfermentowało już głębiej. 47 gramów cukru, 1,95 vol CO2. Zeszło z 22 do 8, więc 8,8% alkoholu. Za słodko go zatarłem, ale trudno. Będzie pełniejsze.

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

#47 w butelkach. Zeszło do 5 Brix (2 Blg), 4% ABV. Poszło do refermentacji z... 14 gramami cukru i 28 gramami miodu, bo mi się cukier skończył :D

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas na jubileuszową warkę. Miała być petarda w stylu 1000 IBU albo 50 blg ciemnego torfowego braggota, ale to zostawię sobie na później (drożdże do 21% abv zamówione).

 

 

#50 - Naughty Homesteader (Citrus Stout)

 

17 l, 50 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Weyermann pale ale (~83,3%)
  • 0,2 kg - Castle Cara Ruby (~5,5%)
  • 0,2 kg - Strzegom prażona pszenica (~5,5%)
  • 0,1 kg - Strzegom barwiący (~2,8%)
  • 0,1 kg - Strzegom karmelowy 400-800 (~2,8%)

 

Chmiel:

  • 35 g - Magnat (PL 2014), granulat 11,2% aa

Dodatki:

  • owoce w całości ze skórką, pokrojone wraz z nią: 4 limonki, 4 mandarynki, 1 pomarańcza i 1 grejpfrut

 

Drożdże:

  • 11 g - Safale US-05

 

Zacieranie:

  • 75 min - 64°C (+9,4 l wody)
  • 10 min - 78°C (+7,5 l wody)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Mocno wysłużony oplot (koniecznie do zmiany) + 6,2 l wody

 

Chmielenie:

  • 60` - 5 g
  • 50` - 5 g
  • 40` - 5 g
  • 30` - 5 g
  • 20` - 5 g
  • 10` - 5 g + owoce
  • 0` - 5 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia - 15.6 Brix
  • Przed gotowaniem - 11,5 Brix
  • Gęstość końcowa - 12,8 Brix

 

Aktualizacje:

8.04.2015 - Wyszło więcej niż się spodziewałem - widocznie słód mniej wchłonął i BeerSmith przeszacował ilość wody. W smaku czuć mocno te owoce - cytrusowy kwasek też. Ciekawe na pewno się zapowiada.

24.04.2015 - Butelkowanie. Zeszło do 3,5 Blg, czyli 5% ABV.

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

#49 poszedł na cichą z 50 gramami Polarisa i 1,5 paczki płatków dębowych namoczonych w Ballantinesie. Zszedł do 6,7 po korekcie, czyli ma 16% alkoholu. Na sucharach! A do tego dojdzie trochę z whisky.

Share this post


Link to post
Share on other sites

17,4 Brix, po korekcie refraktometru 6,7 Blg. Beersmith mi liczy.

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

#51 - Liberland (Czech IPA)

 

Za wikipedią:

 


Liberland, officially the Free Republic of Liberland (Czech: Svobodná republika Liberland) is a self-proclaimed micronation, situated on an unclaimed parcel of land at the western bank of the Danube river between Croatia and Serbia, sharing a land border with the former. It was proclaimed on 13 April 2015 by Vít Jedlička.

The official website of Liberland states that the nation could be created due to the ongoing Croatia–Serbia border dispute.[1][2][3][4]

 

A więc ku chwale nowej ojczyzny wolności - piwo na cześć tej chwili.

 

16 l, 70 IBU

 

Zasyp:

  • 4 kg - Weyermann pale ale
  • 0,4 kg - Weyermann carawheat

 

Chmiele:

  • 100 g - Kazbek (CZ, 2014) - granulat 4,62% aa
  • 100 g - Bohemie (CZ, 2014) - granulat 7,69% aa

 

Drożdże:

  • 11 g - Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

  • 65°C - 75 min +10,5 l wody
  • 78°C - 15 min +8 l wody

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Nowy oplot +6 l wody

 

Chmielenie:

  • 60` - 16 g mieszanki
  • 50` - 14 g
  • 40` - 14 g
  • 30` - 14 g
  • 20` - 14 g
  • 10` - 14 g
  • 0 - 14 g
  • Na zimno 9 dni - 100 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 17.7 Brix
  • Przed gotowaniem: 14.0 Brix
  • Gęstość końcowa: 16.1 Brix

30.04.2015 - poszło na cichą z chmielem. Póki co zeszło do 2,5 blg.

9.05.2015 - zabutelkowane

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

#50 w butelkach. Zeszło do 3,5 blg. 5% ABV.

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobrałem próbkę #49. Zeszło jeszcze niżej, co ogólnie daje póki co 16,7% alkoholu. W aromacie czuć nuty chmielu Polaris oraz drewno (nie wanilię a właśnie drewno). W smaku mocny alkohol. Na majówkę 2016 będzie w sam raz ;)

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...