Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na inaugurację roku 2015. Do browaru przybył termometr LEDowy i refraktometr. Niestety, termometr jest kiepski i szaleje w brzeczce. Raz pokazuje 57°C, raz 81°C, gdy tradycyjny wędliniarski raczej ma wahania 63°C-65°C.

#38 - Avantasia (American Pale Ale)

Zasyp:
3 kg - Optima pale ale

Chmiel:
200 g - blend Amarillo i Citry (100 gramów przy warzeniu, 100 na cichą)

Zacieranie:
Na lenia 66 -> 63°C przez 60 minut w 19 litrach wody
Wygrzew 78°C

Filtracja i wysładzanie:
Oplot + 6 litrów wody
20 gramów chmieli

Gotowanie:
60 min - 20 gramów
50 min - 10 gramów
40 min - 10 gramów
30 min - 10 gramów
20 min - 10 gramów
10 min - 10 gramów
0 min - 10 gramów

Drożdże:
Safale US-05

Odczyty refraktometru:
brzeczka przednia - 12,8 Brix
przed gotowaniem - 11 Brix
gęstość finalna - 12,7 Brix

150 IBU

 

D5FriEx.jpg

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#38 w butelkach, duże straty, spore nagazowanie. Zeszło do 1,8. 5,7% alk

 

Przyszła dostawa z Twojego Browaru, więc można coś uwarzyć. Na cztery warki rozbrat ze słodami z Optimy. Porównamy wydajność.

 

#39 - Smoke Gets In Your Eyes (Imperial Rauchbock)

 

Planowane 14 litrów, 28 IBU

 

Zasyp:

3.2 kg - Bestmalz wędzony

1.2 kg - Strzegom monachijski

0,5 kg - Bestmalz melanoidynowy

0,2 kg - Weyermann Carafa II

 

Chmiele:

50 g - Perle

 

Zacieranie:

60 min w 66 stopniach, 15,5 litra

 

Wysładzanie/filtracja:

Oplot, 6,5 litra

 

Chmielenie:

FWH - 25 g Perle

60` - nic

0` - 25 g Perle

 

Drożdże:

Saflager W-34/70

 

Odczyty refraktometru (świeżo skalibrowany):

Brzeczka przednia - 21.0 Brix

Przed gotowaniem - 18.3 Brix

Po gotowaniu - 23.0 Brix

 

Zajebista wydajność i będzie imperial :D

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 - Guy Fawkes (Smoked Stout)

 

15 litrów, 33 IBU

 

Zasyp:

1.8 kg - Bestmalz wędzony

0.8 kg - Strzegom monachijski

0.5 kg - Strzegom jęczmień palony

 

Chmiel:

50 g - Bramling Cross (UK, 6% AA, 2013, granulat)

 

Zacieranie:

60 minut w 65 stopniach w 13 litrach wody

 

Filtracja i wysładzanie:

Oplot, 8,5 litra wody

 

Chmielenie:

FWH - 50 g Bramling Cross

60` - nic

 

Drożdże:

Mangrove Jack`s British Ale

 

Odczyty refraktometru:

Brzeczka przednia: 17.7 Brix

Przed gotowaniem: 12.8 Brix

Po gotowaniu: 15.6 Brix

 

No to rekordowa wydajność wyszła. 12-13 myslałem, a tu 15.6. Dobrze, dobrze.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedziemy z koksem. Drożdże zadane, to trzeba zatrzeć coś na noc.

 

#42 (de facto 41) - Multi Kulti (Multigrain Imperial Brown Ale)

 

14 litrów, 78 IBU

 

Zasyp:

1 kg - Strzegom pale ale

1 kg - Bestmalz orkiszowy

1 kg - Thomas Fawcett owsiany

1 kg - Castle gryczany

0,5 kg - Thomas Fawcett Pale Crystal 90EBC

0,3 kg - Weyermann Carafa II

 

Chmiele:

55 g - Minstrel

55 g - Jester

55 g - Archer

55 g - Pioneer

(wszystkie UK 2014, odmiany dla mnie zupełnie nowe)

 

Dodatki:

30 g - kawa Lavazza Crema (ziarno niemielone)

 

Zacieranie:

17,5 litra, 66 stopni, 60 minut

 

Filtracja/wysładzanie:

Oplot, 5,5 litra wody

 

Chmielenie:

FWH - 20 gramów mieszanki

30` - 20 g

20` - 20 g

10` - 20 g

0` - 20 g

-2h - 100 g, kawa

 

Drożdże:

Mangrove Jack`s Newcastle Dark Ale

 

Odczyty refraktometru:

Brzeczka przednia: 15.5 Brix

Przed gotowaniem: 14.8 Brix

Po gotowaniu: 17.8 Brix

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I ostatnie warzenie z zamówionych ostatnio surowców. Jutro będę robił :)

 

#41 (de facto 42) - God Slay The Queen (English IPA)

 

15 l, 60 IBU

 

Zasyp:

3 kg - Thomas Fawcett Maris Otter pale ale

0.5 kg - Thomas Fawcett Crystal 90 EBC

0,5 kg - cukier biały

 

Chmiele:

Szyszka 2014, po 100 gramów:

- East Kent Goldings

- Fuggles

- Styrian Goldings

 

Zacieranie:

50 minut w 65°C w 12,5 litrach wody

Wygrzew do 78°C - 10 min

 

Filtracja i wysładzanie:

Oplot, 11 litrów wody

 

Drożdże:

Danstar Windsor

 

Chmielenie:

FWH - 30 gramów mieszanki

20` - 30 g

10` - 30 g

0` - 30 g

-40` - 30 g

 

150 gramów na zimno

 

Odczyty refraktometru:

Brzeczka przednia: 18.2 Brix (bez cukru)

Przed gotowaniem: 11.1 Brix (bez cukru)

Po gotowaniu: 15.9 Brix (z cukrem)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze zacieranie dwuraźne. Zobaczymy jak z wydajnością. Zbadamy też, jak dają sobie radę US-05 w ekstremalnych warunkach alkoholowych (temperaturę już sprawdzałem, ruszyły nawet w 6°C). Będę dofermentowywał winnymi lub szampańskimi jak coś. A więc oto i on - superRIS - AOS.

 

#43 - Dzień Sznura (Anarchoindividual Oatmeal Stout)

 

Zasyp 1:

2 kg - Strzegom pale ale

1 kg - Strzegom monachijski I

1 kg - Weyermann CaraMunich II

1 kg - Weyermann Carafa I

1 kg - Strzegom jęczmień palony

 

Zacieranie I:

60 minut w 68 stopniach, 18 litrów

Wygrzew do 78

 

Filtracja i wysładzanie I:

Oplot, 6,5 litra + 2 litry

Wysyp młóta

 

Zasyp II:

3,2 kg - płatki owsiane błyskawiczne

3 kg - Strzegom pale ale

1 kg - Castle diastatyczny

 

Zacieranie II:

Brzeczka I, 66 stopni, 60 minut

Wygrzew do 78

 

Filtracja i wysładzanie II:

Oplot, 6,5 litra wody

Gówno prawda. Sitko. Manualnie. Oplot nie podołał. Nie było mowy o jakiejkolwiek wydajności :/

 

Chmielenie:

90 min - 500 gramów cukru trzcinowego

60 min - Magnum 2014 granulat 45 g + 500 gramów cukru białego

30 min - Magnum 45 g

15 min - 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

0 min - Magnum 10 g

 

Drożdże:

3 x Safale US-05

 

Chcę uzyskać około 14-15 litrów. Idealnie byłoby 40 blg, ale pewnie tyle się nie uda :)

 

Odczyty refraktometru:

Przed gotowaniem: zaledwie 28.0 Brix, ale to wina spieprzonej filtracji

Gęstość końcowa: 38.5 Brix

 

1.02.2015 - po 12 godzinach od zadania drożdży, fermentacja ruszyła na dobre :D

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#39 - Smoke Gets In Your Eyes (Imperial Rauchbock) w butelkach. 21 butelek 0,5 plus jedna do połowy. 54 gramy cukru. Nagazowanie 2,15. Końcowe wskazanie refraktometru 11,9 Brix, po korekcie na alkohol 5,2 Blg. Końcowa zawartość alkoholu (23 => 5,2), ok. 10,5% ABV. Odfermentowanie 77%, czyli maksymalne wskazywane przez Fermentis dla tego szczepu. W aromacie mocna wędzonka. Będzie bardzo dobre piwko na późnozimowe wieczory :)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Iiii #40 Guy Fawkes także w buteleczkach. 23 x 0,5 l i jedna tak w 1/3 ;) 55 gramów cukru. Nagazowanie 2,05 vol CO2. Końcowa gęstość 8.4 Brix, po korekcji na alkohol 4.07 Blg. Dało to ostatecznie ok. 6,5% alkoholu. Odfermentowanie 74% (podają ok. 76%, więc w normie). Drożdży malutko na dnie fermentora. Obawiam się o powtórkę problemów z nagazowaniem z S-04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomyliłem się przy oznaczaniu kapsli i English IPA na butelkach dostała 41, a MIBA 42, więc edytowałem odpowiednie rzeczy na forum ;)

 

41 w butelkach. 24 razy po 0,5 litra. 43 gramy cukru. Zeszło do 8,4 Brix, po korekcie 4 Blg. Alkohol ok. 6,77%. Nagazowanie 1,75 vol CO2.

42 w butelkach. 14 razy po 0,5 litra. 35 gramów cukru. Zeszło do 11,6 Brix, po korekcie 7,7 Blg. Alkohol ok. 6%. Nagazowanie 2 vol CO2.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A nie pytaj... przez zjebaną filtrację mam w piwie sporo błota, wężyk się obkleja od środka jest takie lepkie, wystawiłem na dwór żeby może zimno trochę spowodowało, że ten syf cały opadnie na dno. Niedługo butelkuję. Dodałem w międzyczasie drożdży winnych. Zeszło do jakichś 17. Będzie 14% ABV. Nigdy więcej ;)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem. Alkohol niecałe 14%. Nie wiem czy to się nagazuje i czy da się to pić, ale kurwa dobrze że już się pozbyłem tego kłopotu :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, dofermentowałem bayanusami, zeszło z 20 do 17 i tak stalo dwa tygodnie. I tak to piwo jest jako gimmick, strat mnóstwo, itd. Dobrze ze w ogole do butelek poszlo. TO nie byl udany eksperyment.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam na to baczenie :) Tymczasem przyszły składniki i nowy garnek, więc można coś uwarzyć.

 

#44 - White Privilege (Wheat IPA z pokrzywą)

 

16 litrów, 60 IBU

 

Zasyp:

  • 4 kg - Litovel pszeniczny
  • 0,2 kg - Castle CaraClair

Chmiele:

  • 50 g - Chinook (US 2014) - 12,7% aa
  • 50 g - Citra (US 2014) - 13,5% aa
  • 50 g - Brewers Gold (DE 2013) - 5,6% aa

Dodatki:

  • 6 g - liście pokrzywy

Drożdże:

  • 11 g - Fermentis Safale US-05

Zacieranie:

  • 18 litrów wody
  • wsyp słodów przy 55 stopni
  • podgrzanie do 68 i pozostawienie na godzinę
  • wygrzew

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot i 6 litrów wody

Chmielenie:

  • FWH - 20 g mieszanki
  • 20` - 10 g
  • 10` - 10 g
  • 0` - 10 g + pokrzywa
  • Na zimno 7 dni - 100 g mieszanki

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia - 15,2 Brix
  • Przed gotowaniem - 12,4 Brix
  • Gęstość końcowa - 14,9 Brix

13.03.2015 - poszło na cichą z chmielem, odczyt refraktometru: 8,9 Brix. Po korekcie 4,78 Blg. W smaku spora ziarnistość i zalegająca goryczka typu ziołowego, pewnie od tej pokrzywy.

22.03.2015 - zabutelkowane: 24 butelki 0,5 i jedna do połowy. 42 gramy cukru. Nagazowanie ok. 1,8 vol CO2. Zeszło do 7,9 Brix (3,8 Blg). Alkohol 6,2%.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 pięknie ruszyło i sobie fermentuje :) Czas na niedzielne warzenie o poranku.

 

#45 - Agora! Anarchy! Action! (Smoked Rye IPA)

 

16 litrów, 45 IBU

 

Zasyp:

  • 2 kg - Soufflet pale ale
  • 2 kg - Steinbach żytni wędzony
  • 0,2 kg - Castle CaraClair
  • 0,2 kg - Castle CaraGold
  • 0,2 kg - Strzegom karmelowy ciemny

Chmiele:

  • 50 g - Mandarina Bavaria (DE 2013) - 7,8% aa
  • 50 g - Centennial (US 2014) - 8,4% aa
  • 50 g - Simcoe (US 2014) - 11,5% aa

Drożdże:

  • 11 g - Danstar American West Coast BRY-97

Zacieranie:

  • 18 litrów wody
  • Wsyp słodów przy 55°C
  • Podgrzanie do 66°C i pozostawienie na godzinę
  • Wygrzew

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot i 6 litrów wody

Chmielenie:

  • FWH - 20 gramów mieszanki
  • 20` - 10 g
  • 10` - 10 g
  • 0` - 10 g
  • Na zimno 7 dni - 33 g Mandariny i 33 g Centenniala
  • Na zimno 5 dni - 33 g Simcoe

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 17,9 Brix
  • Przed gotowaniem: 14,0 Brix
  • Gęstość końcowa: 16,4 Brix

16.03.2015 - 10.6 Brix (6,5 Blg po korekcie), poszło na cichą z chmielem. Odfermentowanie póki co tylko 60%.

23.03.2015 - 9.8 Brix (5.3 Blg po korekcie), zabutelkowane z 40 gramami cukru. Poszlo niecałe 14 litrów w butelki. Dałoby się więcej odratować z osadów, ale mi się nie chciało ;)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miały być dwa piwa z tych składników, ale po co, jak można jedno konkretne, a do tego jeszcze wcielić w życie eksperymentalne zacieranie połączone z filtracją i wysładzaniem? ;)

 

#46 - Carpe Diem (Imperial Brown IPA)

 

17 litrów, 93 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg Soufflet pale ale
  • 2 kg Weyermann pilzneński
  • 1 kg Litovel pszeniczny
  • 0,4 kg Strzegom karmelowy ciemny
  • 0,4 kg Castle CaraClair
  • 0,4 kg Castle CaraGold
  • 0,2 kg Strzegom barwiący

Chmiele:

  • 100 g Nelson Sauvin (NZ 2014, granulat) - 11,4% aa
  • 50 g Challenger (UK 2014, granulat) - 6,5% aa

Drożdże:

  • 12 g Brewferm Top
  • 11 g Mauribrew Ale Y514

Zacieranio-filtracjo-wysładzanie (eksperyment):

  • Wsyp słodów na sucho na oplot do filtratora
  • Podgrzanie 18 litrów wody do 70 stopni i zalanie słodów
  • Wymieszanie i odstawienie na godzinę, temperatura zacierania ok. 63 stopnie
  • Podgrzanie 9,5 litra wody do 100 stopni i zalanie zacieru
  • Wymieszanie
  • Po 15 minutach uruchomienie kranika i spuszczenie całości

Chmielenie:

  • 90` - 15 gramów mieszanki 50 g + 50 g obu chmieli
  • 50` - 15 g
  • 40` - 15 g
  • 30` - 15 g
  • 20` - 15 g
  • 10` - 15 g
  • 0` - 10 g
  • Na zimno 12 dni - pozostałe 50 g Nelson Sauvin

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 19.0 Brix
  • Gęstość końcowa: 22.1 Brix

 

11.03.2015 - niestety drożdże wyszły na spacer, fermentują bardzo burzliwie i boję się o zakażenie

18.03.2015 - piwo poszło na cichą z chmielem. Refraktometr wskazał 12,8 Brix, czyli 8 Blg. Daje to póki co 63% odfermentowania.

30.03.2015  - 10,66 litra trafiło do butelek. Nie odfermentowało już głębiej. 47 gramów cukru, 1,95 vol CO2. Zeszło z 22 do 8, więc 8,8% alkoholu. Za słodko go zatarłem, ale trudno. Będzie pełniejsze.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.