Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

#70 - Goodbye Summer (Hoppy Saison)

 

15,5 l, 32 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Strzegom pale ale
  • 400 g - Castle zakwaszajacy

 

Dodatki:

  • 200 g - cukier biały
  • 20 g - kandyzowana skórka cedratu
  • 20 g - curacao
  • 10 g - pieprz czarny mielony

 

Chmiel:

  • 200 g - East Kent Goldings (UK 2014, granulat, 5% aa)

 

Drożdże:

  • 10 g - Danstar Belle Saison

 

Zacieranie:

  • 10` - 53°C (+6,8 l)
  • 40` - 65°C (+3,4 l)
  • 10` - 78°C (+7,5 l)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 6,2 l

 

Gotowanie:

  • 60` - 20 g chmielu + cukier
  • 20` - 20 g
  • 0` - 10 g + pieprz + skórki
  • Whirlpool - 50 g
  • Na zimno 7 dni - 100 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 14.2 Brix
  • Przed gotowaniem: 11,1 Brix
  • Po gotowaniu (z cukrem): 13,9 Brix

24.09 dodano chmiel

28.09 kontrola gęstości: ~1,3 Blg (~6,8% ABV)

30.09 zabutelkowano, blg bez zmian

 

Wrażenia: do powtórki, bo całkiem niezłe było, jak się udało nalać... w większości butelek był chmiel i przez to potworny gushing - błędy przy rozlewie

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Saison zaczął ładnie fermentować, więc trzeba wykorzystać wolny czas na kolejne warki. Miał być z melanoidynowym (który planowałem także dać do weizena niedługo, ale... zapomniałem go zamówić.... :D). Bez mash-outu, gdyż kolejna porcja infuzowanej wody nie zmieściłaby się w kadzi zaciernej.

 

#72 - Syrian Refugee (Russian Imperial Stout)

 

15 l, 100 IBU

 

Zasyp:

  • 5 kg - Strzegom pale ale
  • 1 kg - Strzegom żytni
  • 400 g - Strzegom żyto prażone
  • 400 g - Strzegom czekoladowy jasny
  • 400 g - Strzegom czekoladowy ciemny

Dodatki:

  • 500 g - cukier biały

 

Chmiel:

  • 50 g - Zeus (US 2014, granulat, 16,1% aa)

 

Drożdże:

  • 22 g - Fermentis SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • 15` - 52°C (+13,9 l)
  • 60` - 68°C (+12,5 l)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 5 l
  • Masakra.... brzeczka przednia poszła, ale wysładzanie z sitkiem. Wydajność tragiczna (68% około)

 

Gotowanie:

  • 180` - cały chmiel

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 16,2 Brix
  • Przed gotowaniem (z cukrem): 16,6 Brix
  • Po gotowaniu: 24.6 Brix

6.11 zabutelkowane przy 5 Blg (11,3% ABV)

 

Wrażenia: Alkohol po dwóch miesiącach się ładnie ułożył, jednak dodatek cukru spowodował, że piwo jest zbyt wytrawne. Żyto trochę ratuje sytuację, ale jednak trzeba by powtórzyć bez cukru.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 - Morning Crema (Coffee Cream Ale)

 

13,5 l, 25 IBU

Zasyp:

  • 2,65 kg - Strzegom pale ale
  • 400 g - płatki jęczmienne błyskawiczne
  • 100 g - płatki orkiszowe byłskawiczne

Dodatki:

  • Kawa (ziarnista z Biedronki)

Chmiel:

  • 50 g - Hallertauer Mittelfrueh (DE 2013, granulat, 2,9% aa)

Drożdże:

  • 11 g - Safale S-04

Zacieranie:

  • 10` - 52°C + 5,6 l + kawa (garść)
  • 35` - 63°C + 3,5 l
  • 15` - 78°C + 6,1 l

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 7,4 l

Chmiel i kawa:

  • 60` - chmiel + kawa (2 garści)
  • Wymoczona w wódce kawa na cichą (garść) - 7 dni

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 14,5 Brix
  • Przed gotowaniem: 11.2 Brix
  • Po gotowaniu: 12.1 Brix (+1 litr wody)

29.09 dorzuciłem kawę

8.10 zabutelkowano. Zeszło do 4 blg. 4,3% ABV.

 

Wrażenia: Nawet po ponad trzech miesiącach nadal smakuje dobrze. W aromacie głównie kawa, jest sporo ciała, przeszkadza tylko nieco taka ostra, gryząca nuta. Poza tym fajne piwo codzienne.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#73 - Żólty Jesienny Lyść (Hefeweizen)

 

16 l, 16 IBU

 

Zasyp:

  • 2 kg - Strzegom pszeniczny
  • 1 kg - Strzegom pilzneński
  • 0,2 kg - Weyermann carapils

 

Chmiel:

  • 50 g - Ahtanum (US 2014, granulat, 3,2% aa)

 

Drożdże:

  • 1 op - Mauribrew Weiss

 

Zacieranie:

  • 10` - 48°C (+6,4 l)
  • 40` - 65°C (+4,5 l)
  • 10` - 78°C (+7,3 l)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 5,5 l

 

Chmielenie:

  • 60` - 15 g
  • 15` - 15 g
  • 0` - 10 g
  • Whirlpool - 10 g

 

Wskazania refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 12.7 Brix
  • Przed gotowaniem: 10.2 Brix
  • Po gotowaniu: 11.8 Brix

13.10. zabutelkowany przy 3,8 blg, 4,2% abv

 

Wrażenia: Na świeżo mocno bananowe, potem - jak to weizen - stracił swoje cechy.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 - Velvet Underground (Oatmeal Stout)

 

16 l, 40 IBU

 

Zasyp:

  • 2 kg - Strzegom pale ale
  • 1 kg - płatki owsiane
  • 0,4 kg - Strzegom czekoladowy jasny
  • 0,4 kg - Strzegom jęczmień prażony

 

Chmiel:

  • 20 g - Magnum (PL 2014, granulat, 14% aa)

 

Drożdże:

  • 1 op - SafAle S-04

 

Zacieranie:

  • 10` - 54°C (+7,6 l)
  • 40` - 67°C (+4,5 l)
  • 10` - 75°C (+7,2 l)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 5 l

 

Chmielenie:

  • 60` - 20 g

 

Wskazania refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 9,8 Brix
  • Po gotowaniu: 11.0 Brix

Fatalna wydajność przez beznadziejne śrutowanie. Śrutowanie w Alkei w Poznaniu. Spadek wydajności względem Centrum Piwowarstwa o ~4 blg na 15 l.

 

17.10.2015 zabutelkowane przy 3,6 Blg, 4% alk

 

Wrażenia: mega pijalne piwo codzienne, zdecydowanie receptura warta uwagi

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#75 - Mister Hopster (Pacific IPA)

 

14 l, 70 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Strzegom pale ale
  • 0,2 kg - Strzegom karmelowy pszeniczny
  • 0,2 kg - bułka tarta ;)

 

Chmiel:

  • 100 g - Cascade (NZ 2015, granulat, 7,3% aa)
  • 100 g - Rakau (NZ 2015, granulat, 9,9% aa)
  • 100 g - Kohatu (NZ 2015, granulat, 6,6% aa)
  • 100 g - Green Bullet (NZ 2015, granulat, 12,4% aa)

 

Drożdże:

  • 1 op - SafAle S-04

 

Zacieranie:

  • 10` - 52°C (+6,4 l)
  • 40` - 65°C (+3,5 l)
  • 10` - 78°C (+6 l)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Stary oplot + 5,7 l

 

Chmielenie:

  • 60` - po 7 g
  • 15` - po 7 g
  • Whirlpool - po 36 g
  • Na zimno -  po 50 g

 

Wskazania refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 12,1 Brix
  • Po gotowaniu: 14,0 Brix

 

25.10 zabutelkowane przy 2,3 Blg, 6,3% ABV

 

Wrażenia: nowozelandzki chmiel = zalegająca goryczka + szybko znikający aromat

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#76 - White Lightning (Wheat Wine)

 

12 l, 95 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Strzegom pszeniczny
  • 2 kg - Strzegom pale ale
  • 1 kg - Strzegom żytni
  • 0,8 kg - Weyermann Carapils

 

Chmiel:

  • 50 g - Columbus (US 2014, granulat, 15,5% aa)

 

Drożdże:

  • 2 op - SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • Na oko, gdyż zepsuł mi się termometr :P

 

Chmielenie:

  • 270` - 20 g
  • 20` - 30 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 13.0 Brix
  • Po gotowaniu: 24.0 Brix

 

26.11.2015 - zabutelkowano przy 5,5 blg => 10,7% ABV

 

Wrażenia: Alkohol szybko się ułożył, poza tym piwo się nieco utleniło na miodowo-rodzynkowo. Niestety, drożdże zdechły i się nie nagazowało.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#77 - Scorched Earth (Double Smoked Baltic Stout)

 

15l, 55 IBU

 

Zasyp:

  • 1,5 kg - Strzegom pale ale
  • 1,5 kg - Steinbach wędzony
  • 1,5 kg - Castle whisky mocny
  • 0,5 kg - Strzegom karmelowy czerwony
  • 0,5 kg - Strzegom czekoladowy jasny
  • 0,35 kg - Strzegom jęczmień prażony

 

Chmiel:

  • 50 g - El Dorado (US 2014, granulat, 15,2% aa)

 

Drożdże:

  • 2 op - SafLager W34/70

 

Zacieranie:

  • 15` - 46°C
  • 30` - 67°C
  • 15` - 75°C

 

Chmielenie:

  • 150` - 15 g
  • 20` - 10 g
  • 0` - 10 g
  • Whirlpool - 15 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 14,8 Brix
  • Po gotowaniu: 22.0 Brix

 

Fermentacja balkonowa

 

  • Rok temu wyszło fajnie. Zarówno wędzony doppelbock, jak i porter fermentowane na balkonie, mimo zmiennej temperatury, smakowały mi i znajomym :)

 

5.12. zabutelkowane przy 6 blg, 9,2% alk. Jest moc :D

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#78 - Angel Dust (American IPA)

 

15,5 l, 115 IBU

 

Alternatywny sposób chmielenia.

 

Zasyp:

  • 3,5 kg - Strzegom pale ale
  • 0,2 kg - Bestmalz Caramel Pils

 

Dodatki:

  • 0,2 kg - cukier biały

Chmiele:

  • 100 g - Zythos (US 2014, granulat, 8,9% aa)
  • 100 g - El Dorado (US 2014, granulat, 15,2% aa)
  • 100 g - Azacca (US 2014, granulat, 14% aa)
  • 100 g - Lemon Drop (US 2014, granulat, 4,6% aa)

Drożdże:

  • 1 op - SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • 50` - 64°C
  • 10` - 78°C

 

Chmielenie, gotowanie, dodatki:

  • 90` - cukier
  • 10` - po 25 gramów każdego z chmieli
  • Whirlpool - po 75 gramów każdego z chmieli

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 14.6 Brix
  • Po gotowaniu: 15,5 Brix (+0,8 l)

 

20.11.2015 - zabutelkowano przy 2,5 blg -> 7% alk

 

Wrażenia: goryczka przesadzona, wpadająca wręcz w apteczną, aromat jakiś jest, ale nie taki jak przy piwach chmielonych na zimno

 

14.03.2015 - po 4 miesiącach goryczka jest przyjemna, smakowy profil owocowo-tropikalny :) Czasem warto poczekać.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

gałęzie świerkowe

Skąd brałeś?

Pamiętam jak ojciec (jakies 8-10 lat temu) ściął świerka pod domem z myslą o choince bożonarodzeniowej. W efekcie w domu capiło dymem i spalinami. ;)

 

 

 

5` - po 25 gramów każdego z chmieli Whirlpool - po 75 gramów każdego z chmieli

To mój ulubiony sposób, trochę na 5-10 min i reszta na whirpool :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

IPA poszła bez świerku do butelek. Nie miałem skąd wziąć.

 

#79 - Żryj Gruz (Peated Stout)

 

15 l, 67 IBU

 

Zasyp:

  • 2 kg - Castle whisky mocny
  • 1,5 kg - Strzegom pale ale
  • 0,5 kg - Strzegom czekoladowy jasny
  • 0,4 kg - Strzegom jęczmień palony
  • 0,2 kg - Strzegom karmelowy 150 EBC

Chmiele:

  • 50 g - Simcoe 11,4% aa
  • 50 g - Columbus 12,5% aa
  • 50 g - Cascade 7,7% aa

 

Drożdże:

  • 1 op - SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • 10` - 50°C
  • 40` - 67°C
  • 10` - 73°C

 

Chmielenie, gotowanie, dodatki:

  • 120` - nic
  • 20` - po 10 gramów każdego z chmieli
  • 0` - po 10 gramów każdego z chmieli (15 Cascade)
  • Whirlpool - po 30 gramów każdego z chmieli (25 Cascade)

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 13,0 Brix
  • Po gotowaniu: 16,7 Brix

 

14.12. po 19 dniach poszło do butelek, FG 5,4 Blg, ABV 6,3%.

 

Wrażenia: bardzo udane piwo, mocno torfowe, asfaltowe, kablowe, a po pewnym czasie do głosu dochodzi chmiel - warto było je uwarzyć :)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 - Skye Is The Limit (Hybrid Wee Heavy)

 

15 l, 35 IBU

 

Zasyp:

  • 2 kg - Strzegom pilzneński
  • 1,5 kg - Strzegom monachijski
  • 0,5 kg - Bestmalz melanoidynowy
  • 0,37 kg - Steinbach wędzony
  • 0,35 kg - Castle whisky 45 ppm
  • 0,3 kg - Strzegom karmelowy 150 EBC
  • 0,05 kg - Strzegom barwiący

Chmiele:

  • 50 g - East Kent Goldings (UK 2014, granulat, 5%)

 

Drożdże:

  • 2 op - SafLager W-34

 

Zacieranie:

  • 10` - 50°C
  • 40` - 66°C
  • 10` - 71°C

 

Chmielenie, gotowanie, dodatki:

  • 110` - cały chmiel

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 14.0 Brix
  • Po gotowaniu: 18.5 Brix

 

15.12 zabutelkowane przy FG 3.0 Blg, 8,6% ABV.

 

Wrażenia: mocno słodowe, słodkie, karmelowe, toffi, gęste, nieco alkoholowe po miesiącu

19.03.2016: nieco przegazowane, ale bardzo smaczne, z wyraźną nutą wędzoną i pyszną bazą słodową

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#81 - Big Black Cock (Coffee Whisky RIS)

 

15 l, 86 IBU

 

Zasyp:

  • 3,5 kg - Strzegom pale ale
  • 1,15 kg - Castle whisky 45 ppm
  • 0,65 kg - Strzegom jęczmień prażony
  • 0,5 kg - Bestmalz melanoidynowy
  • 0,5 kg - Strzegom czekoladowy 1200 EBC
  • 0,5 kg - Strzegom monachijski
  • 0,3 kg - Bestmalz carapils
  • 0,1 kg - Strzegom karmelowy 150 EBC

 

Chmiele:

  • 50 g - Warrior (US 2014, granulat, 14,7%)

 

Dodatki:

  • kawa Deluxe z Lidla (dodawana w formie ziarna niemielonego)

 

Drożdże:

  • 2 op - Mauribrew Ale

 

Zacieranie:

  • 45` - 67°C + kawa (garść)
  • 15` - 74°C

 

Chmielenie, gotowanie, dodatki:

  • 90` - cały chmiel
  • 40` - kawa (garść)
  • 0` - kawa (garść)

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 18.4 Brix
  • Po gotowaniu: 23.0 Brix

 

19.03.2016: zakażone, leży od miesiąca na brettach

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#82 - Alek (Sour Ale)

 

25 l, 10 IBU

 

Zasyp na zakwas

  • 1,5 kg Strzegom pale ale

Zakwas

  • Zatarty 1 kg słodu w 64 stopniach, następnie schłodzony.
  • Dosypane 0,5 kg
  • Zakwas trzymany dwie doby w temperaturze około 40 stopni, w miarę możliwości oczywiście (de facto 22-45), poprzez dolewanie wrzątku

 

Zasyp pozostały

  • 2 kg Weyermann pszeniczny
  • 0,5 kg Strzegom pale ale

 

Chmiel

  • 20 g - Lubelski (PL 2014, granulat, 3,5% aa)

 

Drożdże

  • 1 op. - Fermentis SafAle T-58

 

Zacieranie

  • +część zakwasu
  • 50` - 63°C
  • +reszta zakwasu
  • 10` - 66°C

 

Filtracja i wysładzanie

  • oplot

 

Gotowanie

  • 60` - cały chmiel

 

Odczyty refraktometru:

  • Po gotowaniu: 8.0 Brix

 

Na cichą pójdą owoce.

 

4.02.2016 zabutelkowane, zeszło do 2 blg, 3,1% alk. 13 butelek mandarynki i 27 maliny.

 

19.03.2016 orzeźwiające, mocno kwaśne (ph 3,6), mandarynkowe w odczuciu nawet bardziej, malinowe bardziej owocowe

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#83 - King George (Old Ale)

 

15 l, 40 IBU

 

Zasyp:

  • 4,5 kg - Strzegom pale ale
  • 0,2 kg - Strzegom karmelowy czerwony
  • 0,2 kg - Strzegom karmelowy 300
  • 0,08 kg - Castle black

 

Chmiele:

  • 50 g - East Kent Goldings (UK 2014, granulat, 6,0% aa)

 

Drożdże:

  • 1 op - Mangove Jack`s British Ale

 

Zacieranie:

  • 10` - 72°C (przed przypadek za mocno się podgrzało)
  • 50` - 67°C
  • 10` - 76°C

 

Chmielenie, gotowanie:

  • 60` - cały chmiel

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 14.0 Brix
  • Po gotowaniu: 16.0 Brix

 

5.01 zabutelkowane przy 4,4 Blg, ABV 6,4%.

 

19.03.2016 jak przymknąć oko na nutę podgnitego brązowego jabłka (coś między estrami, aldehydem i rozpuszczalnikiem), to całkiem w porzo ;)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Alek trafił na owoce (pół na maliny, pół na mandarynki)

Big Black Cock złapał zaś jakąś dziwną infekcję, wyglądającą jak tlenowiec, ale koloru... zielonkawego. Przelałem na cichą i obserwuję ;)

King George zapewne jutro pójdzie w butelki.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.