Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

#29 - Alestorm (Hybrid Baltic Porter)Porter bałtycki fermentowany w sposób hybrydowy (drożdże lagerowe w temperaturze otoczenia + drożdże górne).Zakładane parametry:23,5 l; 20 Blg; 30 IBU; 38 SRMWyszło tylko 18 Blg, ale za to więcej piwa, bo mało odparowało.

 

Z tego 16,7 alko???

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#52 - Sealand (Belgian Bitter)

 

18 l, 53 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Weyermann pale ale
  • 0,2 kg - Weyermann carawhat

 

Chmiel:

  • 100 g - Admiral (UK 2014, 14,2% aa, granulat)

 

Drożdże:

  • 10 g- Gozdawa Belgian Fruit & Spicy Yeast

 

Zacieranie:

  • 50` - 67°C + 12 l wody
  • 10` - 78°C + 7 l wody

 

Wysładzanie i filtracja:

  • Oplot, 5 l wody

 

Chmielenie:

  • 90` - 3 g
  • 50` - 3 g
  • 40` - 3 g
  • 30` - 6 g
  • 20` - 5 g
  • 10` - 5 g
  • 0`- 5 g
  • Na zimno 8 dni - 70 g

Wskazania refraktometru:

  • Brzeczka przednia - 13,5 Brix
  • Przed gotowaniem - 10,0 Brix
  • Gęstość końcowa - 12,1 Brix

 

Jako że wyszło więcej niż mi się zmieści, dwa litry przelałem do kolby i wystawiłem bez drożdży na balkon. Eksperyment z fermentacją spontaniczną.

 

17.05.2015 - poszło na cichą 3,8 Blg

25.05.2015 -  w butelkach. Zeszło do 2,85 Plato po korekcie. Daje to 5% ABV.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 - Confederacy (Double IPA)

 

16 l, 120 IBU

 

Zasyp:

  • 5 kg - Weyermann pale ale
  • 0,3 kg - Weyermann carawheat

 

Chmiele:

  • 100 g - Ahtanum (US 2014, 3,2% aa, granulat)
  • 100 g - Amarillo (US 2014, 8,9% aa, granulat)
  • 100 g - Mosaic (US 2014, 12% aa, granulat)

 

Drożdże:

  • Gozdawa US West Coast

 

Zacieranie:

  • 50` - 65°C + 12 l
  • 10`- 78°C + 9 l

 

Wysładzanie i filtracja:

  • Oplot + 4,5 l

 

Chmielenie:

  • 150` - nic
  • 60` - 24 g mieszanki
  • 50` - 21 g
  • 40` - 21 g
  • 30` - 21 g
  • 20` - 21 g
  • 10` - 21 g
  • 0` - 21 g
  • Na zimno 7 dni - 150 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 16,3 Brix
  • Przed gotowaniem: 15,0 Brix
  • Gęstość końcowa: 21,5 Brix

Słaba wydajnośc, liczyłem na o 2 blg więcej, więc pogotowałem dłużej.

 

17.05.2015 - poszło na cichą - 5,2 blg

27.05.2015 -  w butelkach. Bardzo duże straty na chmieleniu na zimno. Zeszło do 3 blg, czyli 10,5% alk.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

X - (turbo)soczek rabarbarowy

 

1 kg rabarbaru

8 łyżek stołowych cukru

3 litry wody

 

Zagotowane, odcedzone, poszło do 2 butelek 1,5 l plus 2 kubków.

 

Pomiar gęstości: 5 blg

 

Kubki wypiję jako kompot, a do butelek poszły drożdże Gozdawa Belgian & Fruit Yeast.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#54 - Sundiata Keita (Black Braggot)

 

16 l, 92 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Weyermann pale ale
  • 3 kg - Weyermann pilzneński
  • 0,6 kg - Steinbach owsiany
  • 0,4 kg - Strzegom barwiący
  • 0,3 kg - Weyermann carawheat
  • 0,2 kg - Castle cara ruby

 

Miód:

  • 7 kg - wielokwiatowy letni z akacją
  • 0,5 kg - jakiś kupię ;)

 

Chmiele:

  • 50 g - Taurus (PL 2014, 11,1%, granulat)
  • 25 g - Fuggles (UK 2014, 4%, granulat)
  • 15 g - Magnat (PL 2014, 11,4% granulat)

Drożdże:

  • Gozdawa 1410 Turbo

 

Zacieranie:

  • 45` - 64°C + 16 l wody
  • 15` - 75°C + 7 l wody

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot + 6 l wody

 

Gotowanie:

  • 120` (?) - nic
  • 60` - chmiele wszystkie
  • 10` - pomiar refraktometru + miodzenie do ~35 blg

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 21,5 Brix
  • Przed gotowaniem: 19,6 Brix
  • Po godzinie gotowania: 24,5 Brix
  • Przed miodem: 29,0 Brix
  • Gęstość końcowa (bez domiadzania): 36,8 Brix
  • Teoretyczna gęstość końcowa (wyliczona z dodatku miodu): 50 Brix

 

W trakcie fermentacji:

  • Miodzenie pozostalym miodem co parę dni (18.05.2015 domiodzone

25.05.2015 - przelane na cichą przy ok. 16 Blg (30 Brix)

25.06.2015 - zabutelkowane z 20 g cukru, ok. 13,5 blg (27,5 Brix)

28.09.2015 - nagazowania brak, 28 Brix, a więc drożdże zdechły :) No nic, i tak jest dobre. Na pierwszym planie miód, śliska tekstura, leciutka siarka (?), dużo alkoholu. Za rok będzie w sam raz.

 

1b62vC5.jpg

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 Więcej nie zeszło, a więc uzyskałem około 16,5-16,7% alkoholu.

 

Nie mam pojęcia jak ty dochodzisz do tych ilości alkoholu w piwie... U mnie według różnych kalkulatorów wychodzi między 12,1 - 13,5%, ekstremalnie licząc wychodzi 15,7%...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy z brzegu z neta

http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

15,2% lub 18,0 z zależności od wzoru

Zależność zmiany blg i ilości alkoholu nie jest do końca liniowa, zwłaszcza dla wyższych blg, nie wszystkie kalkulatory to uwzględniają, dlatego dla mocnych piw są rozbieżności, ja chyba najbardziej beersmithowi bym ufał :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#55 - Muddy Waters (Cocoa Vanilla Salted Rye Porter)

 

15,5 l, 50 IBU

 

Zasyp:

  • 2,5 kg - Strzegom pilzneński 2,5-5 EBC
  • 1 kg - Strzegom żytni 4-14 EBC
  • 0,4 kg - Strzegom karmelowy jasny 100-180 EBC
  • 0,2 kg - Strzegom barwiący 1300-1600 EBC

 

Chmiel:

  • 38 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11% aa)

 

Dodatki:

  • 160 g kakao
  • 4 laski wanilii
  • 1 płaska łyżka stołowa soli

Drożdże:

  • 10 g Gozdawa West Coast

 

Zacieranie:

  • 60` - 69°C + 11 l wody
  • 15` - 78°C + 5,3 l wody

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot + 6,7l wody

 

Gotowanie:

  • 60` - 5 g chmielu
  • 50` - 5 g
  • 40` - 5 g
  • 30` - 5 g
  • 20` - 5 g
  • 10` - 5 g
  • 0` - 5 g + dodatki

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 17,0 Brix
  • Przed gotowaniem: 14,0 Brix
  • Gęstość ostateczna: 17,4 Brix => dolalem litr wody => 16,5 Brix

XrrNoWo.jpg

 

Na cichej coś złapało :/

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka słów o wypitych warkach:

 

#19 Eurotrip - świeże było dobre, z solidnym aromatem, potem czuć było za mocno alkohol, za mocno wysycone
#20 Antyk Wariat - wciąż mam 3,5 butelki tego miodu - drożdże piekarskie naprodukowały sporo siarki, ale z czasem się ułożyła, obecnie bardzo smaczny miodek, z zauważalną goryczką od pomarańczowego albedo
#21 Weltmeister - typowy weizen na wB-06 z charakterystyczną nutą dla tego szczepu, poza tym smakował bardzo płci pięknej, za mocne wysycenie, zbyt wytrawne
#22 Real Nigga - fermentowanie black IPA w 30 stopniach nie zaszkodziło mu za bardzo, a po pół roku nadal było czuć chmiel
#23 Bohemka - chmiel Sladek dał radę, bardzo przyjemne piwo codzienne, wersja fermentowana na balkonie dłużej trzymała aromat
#24 Tasmanian Devil - kiepskie, kupa z czekoladą w aromacie, przegazowane
#25 Glory Majesty Unity - 12% potwór na Safale Abbaye - gdyby nie rozpuszczalnik w aromacie, byłby super - wciąż mam kilka butelek
#26 Smooth Criminal - gryczany stout, który się nie nagazował - nie wiem czy drożdże zdechły czy co, kwaskowy, bez szału
#27 Erase The State - AIPA na dwa fermentory - z jednego wyszedł kwas, drugi był w miarę OK z fajnym leśnym aromatem
#28 Dead Snow - zakażenie na którymś etapie, kwach
#29 Alestorm - pierwsze piwo na dolniakach - porter bałtycki - na początku był słodki, potem bardzo wytrawny, mocna śliwka wędzona - mam jeszcze ze dwie-trzy butelki
#30 Burnout - potworek z chili i słodem whisky - była moc, ale się skończyła, szybko poszedł
#31 Question Mark - dało się pić, ale bez rewelacji
#32 Operacja Bielik - w butelkach było sporo farfocli chmielowych, więc był kłopot z gushingiem, ale aromat zielonego chmielu utrzymywał się do końca, przyjemne
#33 Tax Haven - bardzo zalegająca goryczka, ale ładny aromat, smakowało nawet kobietom mimo goryczki
#34 Silkworm - jak to ktoś stwierdził: smak płynu Listerine - i takie było, mocno miętowe, z jałowcem - raczej jako ciekawostka
#35 Atomic Gnome - ładny cytrusowy aromat, solidna goryczka, bardzo przyjemne
#36 Unbowed - przez pierwsze trzy miesiące trzymało poziom, potem skwaśniało, idealnie czerwone i klarowne
#37 New Year`s Revolution - mam tego jeszcze całą skrzynkę - IPA na weizenowych drożdżach, jednowymiarowe, bez rewelacji, charakteru weizenowego nie ma
#38 Avantasia - 150 IBU - urywało dupę, ale szybko się skończyło
#39 Smoke Gets In Your Eyes - ciut za bardzo alkoholowe, no ale w końcu ma te prawie 11%, mocno wędzone, idealne na jesień
#40 Guy Fawkes - wędzonka przykryta spalenizną, mimo że aż tak dużo palonego jęczmienia nie poszło..., jako mocno palony stout się broni
#41 God Slay The Queen - aromat dojrzałego jabłka, cydrowy, angielskie chmiele raczej się nie popisały, wypić można
#42 Multi-Kulti - drożdże Newcastle Dark Ale mnie strollowały - zatrzymały się nisko, a potem doszły w butelkach i przegazowały piwo - a było naprawdę dobre, z bardzo wyraźną nutą płatków dębowych
#43 Dzień Sznura - porażka, filtracji nie było praktycznie, w butelkach nieoddzielone ziarno, gushing, masakra
#44 White Privilege - pisząc to, piję je :) Citra wyraźna w zapachu, goryczka fest, barwa i zmętnienie biało-pszeniczne, pokrzywowy finisz - jest dobrze, smakuje postronnym
#45 Agora! Anarchy! Action! - mocna wędzonka, solidna gęstość, dobra goryczka, degustacyjne, ciężkie, fajne
#46 Carpe Diem - unikatowy aromat od Nelson Sauvin, na pewno zaprzyjaźnię się z tym chmielem na dłużej, miał być RIS, wyszła świetna brązowa imperialna IPA, mogłaby być mniej alkoholowa, kobietom smakuje
#47 Mercy Seat - tradycyjny mild w moim wydaniu - mocno czekoladowy, do wypicia i zapomnienia - smaczny
#48 Voluntary Servitude - w aromacie kawa podobna do Coffeelicious z Piwnego Podziemia, bardzo kawowe, dobre
#49 Stauffenberg - po tygodniu od butlekowania czuć beczkę, czuć whisky, jest duży potencjał - zobaczymy za rok
#50 Naughty Homesteader - sok z limonki w ciemnym kolorze - kwaśne, ale nie od zakażenia, a od soku z cytrusów, specyficzne
#51 Liberland - po 2 tygodniach piana marna i gazu jak na lekarstwo, mętne... zobaczymy kiedy i czy pokaże pełnię możliwości

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#56 - Too Hot For Rock 'n' Roll (Hefeweizen)

 

15 l, 15 IBU

 

Zasyp:

  • 1,5 kg - Strzegom pszeniczny
  • 1,5 kg - Strzegom pilzneński

 

Chmiel:

  • 20 g - Kazbek (CZ 2014, granulat, 4,62%)

 

Drożdże:

  • 10 g - Gozdawa Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

  • 50` - 20 min + 6 l wody
  • 62` - 37 min + 5 l wody
  • 71` - 10 min + 5,6 l wody

 

Wysładzanie i filtracja:

  • Oplot + 5,8 l wody

 

Gotowanie:

  • 60` - cały chmiel

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 14.0 Brix
  • Przed gotowaniem: 11,2 Brix
  • Gęstość ostateczna: 13,0 Brix

Zabutelkowane 7.06.2015 z 61 gramami cukru. Końcowy odczyt refrakto 6,4, po korekcie 2,1 blg. ABV = 5,8%.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.