Jump to content
Sign in to follow this  
chrzan90

BROW@R

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

 

1# Witbier PszenŻytni (receptura własna)

 

Skład:

-Słód Pilzneński 3kg

-Słód Pszeniczny 2kg

-Niesłodowane Pszenżyto 2,5kg

-Płatki Owsiane 0,4kg

-Chmiel Sybilla 15g

-Chmiel Saaz 15g

-Chmiel Cascade 15g

-Chmiel Citra 10g

-Safbrew S-33

Dodatki:

-Kolendra 25g

-Curacao 20g

-Skórki z Pomarańczy, Pomelo

 

Zacieranie:

-Kleikowanie Pszenżyta i Owsa

-50C - 30'

-66C - 60'

-72C - 15'

 

Chmielenie:

-60' Sybilla 15g + Saaz 15g

-10' Cascade 15g + Citra 5g + Curacao 10g + Kolendra 15g

-1' Curacao 10g + Kolendra 10g + Skórki z Cytrusów

-Chmielenie na zimno Citra 5g

 

Fermentacja:

-Drożdże w 25C

-Fermentacja ok 20C

 

Pochwale sie jak będzie gotowe :)

Prosze o jakies podpowiedzi

Edited by chrzan90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to mówią, to będzie wariacja na temat witbiera ;-) Nie takie drożdże to na pewno, IMHO nie potrzebne płatki owsiane i za dużo chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może i racja, chociaż to są drożdże ogólnego przeznaczenia, nie dedykowane, a polecane. Czy mistrzowskie witbiery na tych drożdżach były robione to nie wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1# Witbier PszenŻytni (receptura własna)

 

Skład:

-Słód Pilzneński 3kg

-Słód Pszeniczny 2kg

-Niesłodowane Pszenżyto 2,5kg

-Płatki Owsiane 0,4kg

-Chmiel Sybilla 15g

-Chmiel Saaz 15g

-Chmiel Cascade 10g

-Chmiel Citra 5g

-Safbrew S-33

 

Dodatki:

-Kolendra 15g

-Curacao 15g

-Skórki z Pomarańczy, Pomelo

 

Zacieranie:

-Kleikowanie Pszenżyta i Owsa

-50C - 30'

-66C - 60'

-72C - 15'

 

Chmielenie:

-60' Sybilla 15g + Saaz 15g

-10' Cascade 10g + Curacao 10g + Kolendra 10g

-1' Curacao 5g + Kolendra 5g + Skórki z Cytrusów

-Chmielenie na zimno Citra 5g

 

Fermentacja:

-Drożdże w 23C

-Fermentacja ok 20C

Edited by chrzan90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może i racja, chociaż to są drożdże ogólnego przeznaczenia, nie dedykowane, a polecane. Czy mistrzowskie witbiery na tych drożdżach były robione to nie wiem.

Też nie wiem czy są. Wiem natomiast, że Witbier z Pinty na S-33 był całkiem niezły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.