chrzan90 0 Posted December 28, 2013 (edited) Witam wszystkich 1# Witbier PszenŻytni (receptura własna) Skład: -Słód Pilzneński 3kg -Słód Pszeniczny 2kg -Niesłodowane Pszenżyto 2,5kg -Płatki Owsiane 0,4kg -Chmiel Sybilla 15g -Chmiel Saaz 15g -Chmiel Cascade 15g -Chmiel Citra 10g -Safbrew S-33 Dodatki: -Kolendra 25g -Curacao 20g -Skórki z Pomarańczy, Pomelo Zacieranie: -Kleikowanie Pszenżyta i Owsa -50C - 30' -66C - 60' -72C - 15' Chmielenie: -60' Sybilla 15g + Saaz 15g -10' Cascade 15g + Citra 5g + Curacao 10g + Kolendra 15g -1' Curacao 10g + Kolendra 10g + Skórki z Cytrusów -Chmielenie na zimno Citra 5g Fermentacja: -Drożdże w 25C -Fermentacja ok 20C Pochwale sie jak będzie gotowe Prosze o jakies podpowiedzi Edited December 29, 2013 by chrzan90 Quote Share this post Link to post Share on other sites
panta_rei 48 1 Items Posted December 28, 2013 Jak to mówią, to będzie wariacja na temat witbiera ;-) Nie takie drożdże to na pewno, IMHO nie potrzebne płatki owsiane i za dużo chmielu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chrzan90 0 Posted December 28, 2013 czemu złe drożdże? S-33 są przeznaczone do Witbiera Quote Share this post Link to post Share on other sites
panta_rei 48 1 Items Posted December 28, 2013 Może i racja, chociaż to są drożdże ogólnego przeznaczenia, nie dedykowane, a polecane. Czy mistrzowskie witbiery na tych drożdżach były robione to nie wiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chrzan90 0 Posted December 29, 2013 (edited) 1# Witbier PszenŻytni (receptura własna) Skład: -Słód Pilzneński 3kg -Słód Pszeniczny 2kg -Niesłodowane Pszenżyto 2,5kg -Płatki Owsiane 0,4kg -Chmiel Sybilla 15g -Chmiel Saaz 15g -Chmiel Cascade 10g -Chmiel Citra 5g -Safbrew S-33 Dodatki: -Kolendra 15g -Curacao 15g -Skórki z Pomarańczy, Pomelo Zacieranie: -Kleikowanie Pszenżyta i Owsa -50C - 30' -66C - 60' -72C - 15' Chmielenie: -60' Sybilla 15g + Saaz 15g -10' Cascade 10g + Curacao 10g + Kolendra 10g -1' Curacao 5g + Kolendra 5g + Skórki z Cytrusów -Chmielenie na zimno Citra 5g Fermentacja: -Drożdże w 23C -Fermentacja ok 20C Edited February 17, 2014 by chrzan90 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted December 29, 2013 Może i racja, chociaż to są drożdże ogólnego przeznaczenia, nie dedykowane, a polecane. Czy mistrzowskie witbiery na tych drożdżach były robione to nie wiem. Też nie wiem czy są. Wiem natomiast, że Witbier z Pinty na S-33 był całkiem niezły. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chrzan90 0 Posted December 29, 2013 tym wlasnie sie kierowałem a mam je w domu Quote Share this post Link to post Share on other sites