Skocz do zawartości

Browar Ołbin


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

18.04.2017 uwarzone:
#48 Weselne#1 12BLG

 

Zasyp:

2*1.7kg płynnego jasnego ekstraktu WES

Chmielenie 60 minut:
15g Marynki w 0 minucie
10g Wai-iti w 45 minucie
10g Wai-iti w 50 minucie

30g Wai-iti w 55 minucie

10g Galaxy AUS w 55 minucie

 

Piwo zaszczepione paczuszką M10.

 

07.05.2017 - piwo zeszło do 3BLG, rozlane z dodatkiem 6g glukozy/litr

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

07.05.2017 uwarzone:
#49 Weselne#2 12BLG

 

Zasyp:

2*1.7kg płynnego jasnego ekstraktu WES

Chmielenie 60 minut:
15g Marynki w 0 minucie
10g Nelson Sauvin w 45 minucie
10g Nelson Sauvin w 50 minucie

30g Nelson Sauvin w 55 minucie

10g Galaxy AUS w 55 minucie

 

Brzeczka wylana na gęstwę M10 po #48

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

05.01.2018 uwarzone:

#50 Summer Ale 13Blg

 

Zasyp:

- Pilzneński 2.5kg

- Pszeniczny 0.4kg

- Wiedeński 2kg

- Karmelowy30 0.5kg

 

Zacieranie w 12l wody:

- 63 stopnie - 40 minut

- 73 stopniach - 20 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 17l wody o temp.78°C.

 

Chmielenie 60 minut:

- Galaxy 5g w 0 minucie

- Motueka 20g w 45 minucie

- Amarillo 20g w 50 minucie

- Galaxy 25g w 55 minucie

 

Brzeczka zaszczepiona paczką US-05

 

28.01.2018 - piwo zeszło do 3BLG, 17.5l piwa rozlane z dodatkiem 6g glukozy na litr.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

28.01.2018 uwarzone:

#51 West Coast IPA 15Blg

 

Zasyp:

- Pilzneński 2.8kg

- Pale Ale 2kg

 

Zacieranie w 16l wody:

- 66 stopni - 90 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 16l wody o temp.78°C.

 

Chmielenie 60 minut:

- Chinook 10g w 5 minucie

- Mosaic 40g w 50 minucie

- Citra 60g w 55 minucie

 

19 litrów brzeczki wylane na gęstwę po #50 Summer Ale

 

13.02.2018 - piwo przelane na cichą, dorzucone 30g Galaxy i 30g Mosaic.

18.02.2018 - piwo rozlane z dodatkiem 3g glukozy na butelkę.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

18.02.2018 uwarzone:

#52 APA 12Blg

 

Zasyp:

- Pale Ale 3.2kg

- płatki orkiszowe 0.2kg

- Caramunich R typ II 0.15kg

- Crystal 0.15kg

 

Zacieranie w 13l wody:

płatki orkiszowe:

- 67 stopni - 20 minut

po dodaniu słodów:

- 67 stopni - 75 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 16l wody o temp.78°C.

 

Chmielenie 60 minut:

- Marynka 15g w 0 minucie

- Cascade 20g w 30 minucie

- 5g rehydratyzowanego mchu irlandzkiego w 50 minucie

- Cascade 20g w 59 minucie

 

17 litrów brzeczki zaszczepione uwodnionymi, świeżymi US-05

 

07.03.2017 - piwo zeszło do 3Blg, dorzucone na zimno 80g Cascade i 50g Simcoe

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

11.03.2018 uwarzone:

#53 Double IPA 20Blg

 

Zasyp:

- Pale Ale 5.5kg

- Monachijski 1.5kg

- Aroma 0.2kg

- Crystal 300 0.3kg

 

Zacieranie w 20l wody:

- 67 stopni - 90 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 14l wody o temp.78°C.

 

Chmielenie 60 minut:

- Summit 32g w 0 minucie

- Cascade 20g w 20 minucie

- Amarillo 20g w 30 minucie

- 5g rehydratyzowanego chmielu irlandzkiego w 30 minucie

- Cascade 10g w 45 minucie

- Amarillo 10g w 45 minucie

- Citra 10g w 45 minucie

- Amarillo 10g w 50 minucie

- Citra 10g w 50 minucie

- Amarillo 30g w 55 minucie

- Citra 10g w 55 minucie

 

19 litrów brzeczki 20Blg schłodzone, zaszczepione słoikiem gęstwy US-05 i wstawione do lodówki do 18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

12.05.2018 uwarzone:

#54 Jarrylo Lager 12Blg

 

Zasyp:

- Pilzneński Weyermann 3kg

- pszeniczny Litovel 0.5kg

 

Zacieranie w 11l wody:

- 62 stopnie - 30 minut

- 72 stopnie - 30 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 14l wody o temp.78°C.

 

Chmielenie 60 minut:

- Jarrylo 5g w 0 minucie

- 5g rehydratyzowanego chmielu irlandzkiego w 30 minucie

- Jarrylo 15g w 45 minucie

- Jarrylo 20g w 50 minucie

- Jarrylo 20g w 55 minucie

 

Brzeczka zaszczepiona świeżymi WLP810 San Francisco Lager

 

28.05.2015 dorzuciłem 40g Jaryllo na zimno.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

31.05.2018 uwarzone:

#55 Cashmere Lager 12Blg

 

Zasyp:

- Bohemian Pilsner Weyermann 3kg

- pszeniczny Litovel 0.5kg

 

Zacieranie w 12l wody:

- 62 stopnie - 30 minut

- 72 stopnie - 50 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 13l wody o temp.78°C.

 

Chmielenie 60 minut:

- Marynka 20g w 0 minucie

- 5g rehydratyzowanego chmielu irlandzkiego w 45 minucie

- Cashmere 15g w 45 minucie

- Cashmere 20g w 50 minucie

- Cashmere 25g w 55 minucie

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

16.06.2018 uwarzone:

#56 Orbit Lager 12Blg

 

Zasyp:

- pilzneński Strzegom 3kg

- pszeniczny Bestmalz 1kg

 

Zacieranie w 10l wody:

- 67 stopni - 90 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 15l wody o temp.78°C. Pierwszy raz ustalałem pH zacieru i wody do wysładzania. Zacier ok. 5.7 pH, woda do wysładzania ok. 5.2. Zacier i wodę zakwaszałem kwasem mlekowym.

 

Chmielenie 60 minut:

- Marynka 20g w 0 minucie

- 5g rehydratyzowanego chmielu irlandzkiego w 45 minucie

- Orbit 10g w 45 minucie

- Orbit 20g w 50 minucie

- Orbit 30g w 55 minucie

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Po długiej przerwie powróconed do warzenia. W międzyczasie wpadło kilka warek, których nie pamiętam, ale dla zasady i nabijania licznika wypunktuję tu te, które zapamiętałem.

06.2023 - #57 Polskie Jasne 12BLG na US-05

06.2023 - #58 Summer Ale 12BLG na US-05

07.2023 - #59 Kolsch 11BLG na FM704 Lutra Kveik - kveiki super sprawdzają się w tym stylu, piwo z bardzo czystym profilem, idealne na upały i dla gości przyzwyczajonych do pustych koncerniaków. Po tygodniach leżakowania w garażu w temperaturach 18-22°C brak jakichkolwiek estrów w aromacie

07.2023 - #60 Mandarin Session Hazy IPA 13BLG na FM704 Lutra Kveik

 

08.2023 uwarzone

#61 Mango Milkshake IPA 17BLG 

 

Zasyp:

- pale ale 3.5kg

- płatki pszeniczne 0.625kg

- płatki owsiane 0.625kg

 

Zacieranie w 15l wody:

- 68 stopni - 70 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 14l wody o temp.78°C

 

Chmielenie 60 minut:

- simcoe 15g w 0 minucie

- laktoza 625g w 50 minucie

- simcoe 25g w 50 minucie

- eureka 30g po wyłączeniu palnika

 

Brzeczka zlana na gęstwę Lutra Kveik po #60. Po 2 tygodniach zlane na cichą przy 5-6BLG. Na cichą wrzucone 1kg puree mango i 50g eukanot.

W smaku - po 3 tygodniach od nagazowania wyczuwalne aromaty mango. Po 5 tygodniach mango coraz słabsze.

 

09.2023 uwarzone

#62 Dorada Pampeana 12BLG

 

Zasyp:

- pilzneński 4.15kg

 

Zacieranie w 14l wody:

- 47 stopni - 30 minut

- 66 stopni - 30 minut

- 72 stopnie - 30 minut

- 78 stopni - 5 minut

 

Wysładzanie 17l wody o temp 78 stopni.

 

Chmielenie 60 minut:

- 12.5g cascade w 0 minucie

- 12.5g cascade w 30 minucie

- 25g cascade po wyłączeniu palnika

 

Brzeczka zaszczepiona uwodnionymi Lallemand LalBrew Notthingham, przefermentowała w ciągu 1 dnia do 3BLG. Po tygodniu zlana na cichą, na zimno dodane 50g cascade.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

10.2023 uwarzone

#63 Double AIPA 18BLG

 

Zasyp:

- pale ale 5.5kg

- monachijski 1.5kg

- aroma 0.2kg

- crystal 300 0.3kg

 

Zacieranie w 20l wody:

- 67 stopni - 90 minut

- 78 stopni - 5 minut

 

Wysładzanie 15l wody o temp 78 stopni.

 

Chmielenie 60 minut:

- 40g summit w 0 minucie

- 30g athanum w 20 minucie

- 20g athanum w 45 minucie

- 50g el dorado w 50 minucie

 

Przesadziłem z ilością wody do wysładzania, wyszło 25l brzeczki z blg ok.15 jeśli dobrze pamiętam. Ratowałem się dodając biały kandyzowany cukier (300-400g jeśli dobrze pamiętam) w momencie chłodzenia brzeczki. Większość cukru zdążyła się rozpuścić i podbiła balling do 18.

Brzeczka wylana na gęstwę po #62. Po 2 tygodniach zlana na cichą, na zimno dodane 50g azacca i 40g sabro.

Piwo mocno pijalne, cukier dodał fajnej "chrupkości"

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.2023 uwarzone 

#64 Witbier 12BLG

 

Zasyp:

- słód pilzneński 1,95 kg

- pszenica niesłodowana 1,8 kg

- słód enzymatyczny 0,35 kg

- płatki owsiane 0,4 kg (angielskie płatki owsiane z łuską dla piwowarstwa)

 

Zacieranie w 15l wody:

- 62 stopnie - 30 minut

- 72 stopnie - 60 minut

- 78 stopni - 5 minut

 

Wysładzanie 15l wody o temp 78 stopni.

 

Chmielenie 60 minut:

- 25g lubelskiego w 0 minucie

- 15g zmiażdżonej kolendry w 50 minucie

- 20g curacao w 50 minucie

 

Brzeczka zaszczepiona Wyeast 3787 Belgian High Gravity. Drożdże, mimo rozbicia startera, nie napuchły w woreczku po kilku godzinach. Zaryzykowałem zaszczepienie nimi brzeczki. Po 3 dniach, w ciągu których co jakiś czas mieszałem brzeczkę, drożdże w końcu podjęły pracę i odfermentowały piwo do 2blg, ale zajęło im to dość długo. Czapa piany zniknęła dopiero po półtora tygodniu fermentacji w temp 19 stopni. Po 3 tygodniach piwo zlane na cichą.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.