Jump to content

Recommended Posts

Wzorem innych piwowarów w tym temacie będę prowadził swoje zapiski z warzenie oraz próbował dociec jakie błędy popełniłem.

 

Sprzęt:

Zestaw ZacierMistrz Pro z Centrum Piwowarstwa

Śrutownik stołowy brewferm

Garnek emaliowany 30 litrów

Chłodzenie wannowe. Jak ktoś ma chłodnicę na zbyciu, to rozważę zakup.

 

Warki:

#1 Pilsner - 27.12.2013

#2 Rauchmarzen - 28/29.12.2013

#3 American Stout - 05.08.2014

#4 American Barleywine - 06.08.2014

#5 Cienkusz po Barleywine - 07.08.2014

#6 Ciemne Grodziskie - 22.08.2014

#7 Whisky Plummy Stout - 27.08.2014

#8 Brown IPA - 03.09.2014

#9 Strong Ale 25.11.2014

#10 Imperial IPA 07.12.2014

#11 Dark Mild 14.12.2014

Czekam na krytykę i porady co można ulepszyć.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.12.2013

warka #1 Pilsner

 

PARAMETRY:

OG: 10,5°P

FG: 3,0°P (stan na 17.01.2014)

Wcześniej 4,0°P(stan na 11.01.2014)

Alc: 3,7%

IBU: 46

SRM: 6

Wydajność: 62%

 

SKŁAD:

- Pilzneński 4,5 kg

- Marynka 30 g

- Lubelski 60g

- Saflager S-23

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 20l

45' - 63°C

15' - 72°C

 

GOTOWANIE:

60' Marynka 30g

15' Lubelski 30g

5' Lubelski 30g

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży: 15°C

Temperatura burzliwej: 10°C

Temperatura cichej: ~0°C

Burzliwa: 21 dni (27.12.2012-17.01.2014)

Cicha: 21 dni (17.01.2014-07.02.2014)

 

ROZLEW:

33x0,5l

 

PRZEMYŚLENIA:

Brzeczka wyszła baaardzo mętna. Cóż, najwyżej będzie Pils Nieklarowne ;). Po części mogło to wyniknąć z nieprawidłowego śrutowania, a po części z nieodczekania należytego czasu potrzebnego do ułożenia się złoża filtracyjnego. Następny słód ześrutuję grubiej i odczekam min. 20 minut po przelaniu do filtracji.

Następnym razem zmierzyć ilość wody przeznaczonej do wysładzania.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Z ciekawości spytam ile litrów poszło do fermentatora i ile było Blg ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

10,5°P mierzone po chmieleniu (czy OG podaje się przed chmieleniem?). Ile poszło do fermentora to dokładnie nie powiem, bo nie mam na nim podziałki, ale "na oko" tyle ile było założone, tj. ~20 litrów. Trochę jeszcze odparuje i zostanie w syfach po przelaniu na cichą, więc na rozlew pewnie będzie ok. 18 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

10,5°P mierzone po chmieleniu (czy OG podaje się przed chmieleniem?). Ile poszło do fermentora to dokładnie nie powiem, bo nie mam na nim podziałki, ale "na oko" tyle ile było założone, tj. ~20 litrów. Trochę jeszcze odparuje i zostanie w syfach po przelaniu na cichą, więc na rozlew pewnie będzie ok. 18 litrów.

No właśnie to mni zastanawiało: 4,5 kg - 20L i tylko 10,5 Blg. Chce zrobić kolejną warke tylko na pilznenskim i stąd moje pytania. Wysladzales do jakiej objętości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie nie wiem, bo nie mam tych nalepek z objętością na fermentorach. Postaram się jutro nalać wody do jednego z fermentorów odmierzając po litrze i wtedy będę mógł określić, ile jest tej brzeczki. Zauważyłem, że w pierwszej warce wydajność jest policzona względem 21 litrów, a że nie wiem póki co ile tej brzeczki jest, to póki co stoi pod znakiem zapytania.

 

 

Nie. Rada.

Gdybyś miał coś w okolicach Warszawy to daj znać ;).

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

28/29.12.2013

warka #2 Rauchmarzen (?)

 

PARAMETRY:

OG: 14,5°P

FG: 4,5°P (stan na 17.01.2014)

4,5°P(stan na 11.01.2014)

Alc: 5,4%

IBU: 28

EBC: 47

Wydajność: 64%

 

SKŁAD:

- Monachijski jasny 3 kg

- Wędzony Weyermann 2kg

- Crystal 150L 0,3 kg

- Carapils 0,2 kg

- Wędzony cherry 0,2 kg

- Czekoladowy 0,1 kg

- Marynka 20g

- Lubelski 15g

- Saflager S-23

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 20l

50' - 64°C

15' - 72°C

 

WYSŁADZANIE:

19l

 

GOTOWANIE:

60' Marynka 20g

15' Lubelski 15g

5' mech irladzki 5g

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży: 15°C

Temperatura burzliwej: 10°C

Temperatura cichej: ~0°C

Burzliwa 19 dni (29.12.2013-17.01.2014)

Cicha 18 dni (17.01.2014-04.02.2014)

 

ROZLEW:

30x0,5l

 

PRZEMYŚLENIA:

Słód "wędzony" Weyermanna jest wędzony chyba tylko z nazwy. Zero aromatu wędzoności. Słód cherry ma za to bardzo przyjemny aromat, tylko niestety miałem go tylko 200g.

Filtracja przebiegała niezbyt pomyślnie. Ktoś mi chyba musi pokazać jak się prawidłowo śrutuje, bo śrutowałem jak najgrubiej, aby tylko nie przelatywały całe ziarna. Zamiast 3 czy 5 litrów zawróciłem ok. 30l zanim poleciał w miarę klarowny filtrat. Miałem wysładzać ciągle, ale na skutek problemów wysładzałem na 3 mniej więcej równe raty, za każdym razem mieszając w całej objętości, żeby poderwać zatykający się filtrator z oplotu. Za każdym razem trzeba było robić vorlauf, a i tak klarowność brzeczki była słaba.

Do wysładzania użyłem 19 litrów wody, w wyniku czego uzyskałem ponad 30 litrów brzeczki. Gotowałem więc ją przez 2 godziny, aby odparować jej nadmiar. Na ostatnie 5 minut rzuciłem po raz pierwszy mech irlandzki i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony. Po schłodzeniu pod warstwą chmielin znajdowała się gruda mocno zbitych drobinek słodu, twardo przywarta do dna (ciśnienie wody jej nie spłukiwało). Brzeczka zyskała przez to na klarowności.

Tym razem zlałem wężykiem znad osadu. Poprzednio "dekantowałem" z gara do fermentora ręcznie, i raz, że wpadło sporo syfu, a dwa, że większa część brzeczki poszła na zmarnowanie.

Nie pomierzyłem ilości uzyskanej brzeczki przedniej i nastawnej, z powodu braku skali na fermentorze. Przy następnych zakupach pomyślę o jakichś naklejkach, bo to przydatny bajer.

Nie zmierzyłem również ekstraktu brzeczki przedniej - do poprawki.

Kalkulator wyliczył mi EBC na 47, jednak patrząc na barwę, to piwo będzie nieco ciemniejsze, co mnie cieszy.

W brzeczce póki co brak jakiegokolwiek aromatu wędzonego, więc Rauchmarzen będzie chyba trochę niepełnosprawny.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wędzony z Weyermana nie jest zbyt intensywny , ale żeby przy 2 kg przy tym zasypie nie było go czuć ? A suchy słód też nie pachnie wędzonką ? Przy 1 kg wędzoność jest wyczuwalna , przy 2 powinna być dość mocna raczej. Może pomylili słody w sklepie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zero zapachu wędzonki w brzeczce. Wąchałem suchy słód i jeśli wędzonka była, to taka, jak goryczka w koncernowych lagerach. Za to Cherry dawał dymem aż miło. Poczekajmy do rozlewu i późniejszej degustacji, może coś się poprawi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1 i #2 przelane dzisiaj na cichą, teraz ok. 2-3 tygodni na cichej. Rauchmarzen nabrał lekkiej wędzonki w zapachu, ale liczyłem na więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 rozlana do butelek 0,5l. Wyszło tylko 15 litrów i piwo nie odfermentowało już ani odrobinę. Smak również się nie zmienił, przez co powstaje pytanie co do zasadności cichej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

5.08.2014

warka #3 American Stout

 

PARAMETRY:

OG: 12,5 °P

FG: 4,5 °P

4,5 °P (15.08.2014)

 

Alc: 4,5%

IBU: 68

EBC: 63

Wydajność: 55%

 

SKŁAD:

- Pilzneński 5 kg

- Caramel 0,45 kg

- Carafa II 0,45 kg

- Czekoladowy 0,2 kg

- Galaxy 15 g

- Waimea 15 g

- Styrian Goldings 30 g

- S-04

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 20l

90' - 68°C

 

WYSŁADZANIE:

20 l

 

CHMIELENIE:

60' Galaxy 15 g

45' Waimea 15 g

15' Styrian Goldings 30 g

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży: 24°C

Burzliwa 9 dni

Cicha 6 dni

 

ROZLEW:

21.07.2014

41x0,5l

 

PRZEMYŚLENIA:

Zbyt grubo ześrutowany słód i marna wydajność. W następnych warkach poprawić.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

6.08.2014

warka #4 American Barleywine

PARAMETRY:

OG: +25 °P

FG: 9,5°P (15.08.2014)

 

Alc: ??%

IBU: poza skalą :)

EBC: 39

Wydajność: nie wiem jak określić

 

SKŁAD:

- Pale Ale 7 kg

- Ekstrakt Bursztynowy 1,7 kg

- Monachijski 1 kg

- Caramber 0,5 kg

- Caramunich 0,5 kg

- Chinook 50 g

- Mosaic 30 g

- Galaxy 15g

- Amarillo 25 g

- Citra 25 g

- Cascade 50g

- Simcoe 50g

- S-04x2

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 18l

45' - 62°C

15' - 72°C

WYSŁADZANIE:

Brak, otrzymałem 15 litrów filtratu 17,5°P

 

CHMIELENIE:

60' - Chinook 50 g

50' - Mosaic 30 g

45' - Galaxy 15g

30' - Amarillo 25 g

20' - Mech Irlandzki 4g

15' - Citra 25 g

5' - Ekstrakt Bursztynowy 1,7 kg

50g Simcoe i 50g Cascade NZ na cichą (23.08.2014)

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży: 23°C

Burzliwa 8 dni

Cicha 12 dni

 

ROZLEW:

26.08.2014

10 litrów

 

PRZEMYŚLENIA:

9 kg słodu na garnek 30 litrów to jak dla mnie za dużo. Zrobiła się jedna wielka breja, chociaż dodawałem słód na raty ciągle mieszając. Z pomocą przyszedł kuchenny garnek 5-cio litrowy, do którego przeniosłem część zacieru. Kilka litrów wsiąkło w chmieliny, ale nie ryzykowałem odzyskiwania brzeczki.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

7.08.2014

warka #5 Cienkusz po American Barleywine

PARAMETRY:

OG: 10 °P

FG: 3,0°P

3,5°P (15.08.2014)

3,0°P (21.08.2014)

 

Alc: 4,0%

IBU: 28

EBC: 13

Wydajność: nie wiem jak określić

 

SKŁAD:

- Pale Ale 7 kg

- Monachijski 1 kg

- Caramber 0,5 kg

- Caramunich 0,5 kg

- Citra 70 g

- S-05

 

ZACIERANIE:

Brak (młóto po barleywine)

 

WYSŁADZANIE:

30 litrów

 

CHMIELENIE:

60' - Citra 5g

30' - Citra 10 g

20' - Mech Irlandzki 1g

15' - Citra 10g

0' - Citra 5g

Cicha - Citra 40 g

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży: 23°C

Burzliwa 8 dni

Cicha 6 dni (18°C)

 

ROZLEW:

38x0,5l=19 litrów

21.08.2014

 

PRZEMYŚLENIA:

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.08.2014

warka #6 Ciemne Grodziskie

 

PARAMETRY:

OG: 7,5°P

FG: 3°P (11.09.2014)

3,5°P (30.08.2014)

Alc: 2,3%

IBU: 39

EBC: 55

Wydajność: 93%

 

SKŁAD:

- Pszeniczny wędzony dębem Grodziski - 2 kg

- Jęczmień palony - 0.2 kg

- Styrian Goldings 45g

- S-33

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 28l

70' - 66°C

 

WYSŁADZANIE:

5 litrów

 

GOTOWANIE:

60' Styrian Goldings 30g

15' Styrian Goldings 15g

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży: 18°C

Temperatura burzliwej: 18°C

Temperatura cichej: 18°C

Burzliwa: 6 dni

Cicha: 12 dni

4.09.2014 - dodanie żelatyny celem sklarowania

 

ROZLEW:

12.09.2014

40x0.5=20 l

 

PRZEMYŚLENIA:

Wyszedł kwas, prawdopodobnie zakażenie od niewyczyszczonego fermentora po przelaniu na cichą.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.08.2014

warka #7 Whisky Plummy Stout

 

PARAMETRY:

OG: 16 °P

FG: 4,5 °P (9.09.2014)

4,5 °P (7.09.2014)

5,5 °P (4.09.2014)

6,5 °P (2.09.2014)

 

Alc: 5,9%

IBU: 31

EBC: 74

Wydajność: 70%

 

SKŁAD:

- Pilzneński 4 kg

- Whisky 2 kg

- Carafa II 0,3 kg

- Jęczmień palony 0,25 kg

- Styrian 25 g

- Lubelski 25 g

- Śliwki suszone 200 g

- S-05

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 22 l

110' - 67°C

 

WYSŁADZANIE:

20 l

Brzeczka przednia 18°P

Ostatnia partia wysłodzin: 5°P

 

CHMIELENIE:

180 minut - odparowanie nadmiaru brzeczki w garze

60' Styrian Goldings 25 g

60' Lubelski 25 g

0' Śliwki suszone 200 g

 

FERMENTACJA:

S-05

Temperatura zadania drożdży: 18°C

Burzliwa 12 dni (9.09.2014 zlanie na cichą)

Cicha 8 dni

 

ROZLEW:

18.09.2014

39x0,5 l=19,5 l

 

PRZEMYŚLENIA:

Lepsze śrutowanie mocno poprawiło wydajność, nie pogarszając filtracji. W zapachu brzeczki lekka wędzonka. Nie skupiałem się zbytnio na chmieleniu - wrzuciłem resztki lubelskiego i styriana na goryczkę. Liczę, że aromat zrobi słód whisky i śliwki. Po raz pierwszy chłodziłem brzeczkę (metoda wannowa). Bardzo długa fermentacja burzliwa, przy zlewaniu na cichą było bardzo dużo gęstwy, zarówno w postaci zbitego osadu, jak i kożucha na powierzchni.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

03.09.2014

warka #8 Brown AIPA

 

PARAMETRY:

OG: 14,5°P

FG: 2,5 °P (16.09.2014)

5°P (10.09.2014)

 

 

Alc: X%

IBU: 153

EBC: 49

Wydajność: 60%

 

SKŁAD:

- Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 4,7 kg

- Carapils ® 2,5-6,5 EBC Weyermann 0,8 kg

- Karmelowy ciemny Strzegom 400-800 EBC 0,2 kg

- Galaxy 20g

- Mosaic 20g

- Waimaea 30g

- Simcoe 25g

- S-05

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 20 l

50' - 62°C

10' - 72°C

 

WYSŁADZANIE:

15l

Brzeczka przednia 16°P

Ostatnia partia wysłodzin: 7,5°P

 

CHMIELENIE:

120' odparowanie nadmiaru brzeczki w garze

60' Galaxy 20g

60' Mosaic 20g

60' Waimaea 30g

5' Simcoe 25g

 

FERMENTACJA:

S-05

Temperatura 18°C

Burzliwa 12 dni (16.09.2014 - zlanie na cichą)

Cicha X dni

 

ROZLEW:

X

 

PRZEMYŚLENIA:

Wyszedł kwas, prawdopodobnie zakażenie od niewyczyszczonego fermentora po przelaniu na cichą.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.11.2014

warka #9 Strong Ale

 

PARAMETRY:

OG: 15,5 °P

FG: 4,5 °P

 

Alc: 5,7%

IBU: 24

EBC: 18

Wydajność: 72%

 

SKŁAD:

- Pilzneński 5,25 kg

- Caraamber 0,25 kg

- Carared 0,25 kg

- Melanoidynowy 0,25 kg

- Magnum 10 g

- Fuggles 60 g

- S-04

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 20l

30' - 62°C

30' - 72°C

 

WYSŁADZANIE:

20 l

 

CHMIELENIE:

90' - odparowanie

60' Magnum 10 g

15' Fuggles 30 g

20.12.2014 - Fuggles 30g

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży: 15°C

Temperatura w fermentowni: 18°C

Dni: 30

 

ROZLEW:

26.12.2014

36x0,5=18 litrów

 

PRZEMYŚLENIA:

Po ostatnich dwóch niepowodzeniach z grodziskim i Brown IPA, które wylałem, wymyłem porządnie sprzęt ługiem sodowym. Jeśli to nie poprawi sytuacji, zmienię fermentory i resztę plastików potencjalnie powodujących zakażenie. Dodatkowo zrezygnuję z fermentacji cichej, wydłużając główną do 3 tygodni. W tym czasie nie będę mierzył również BLG.

Z wydajności jestem zadowolony. Drożdże zadałem chyba w zbyt niskiej temperaturze, bo przez +24h nie ruszały. Dodałem drugą paczkę i już ruszyły normalnie.

 

Nie wiem w sumie co to za styl piwa, bo 25 IBU i 15 BLG Ale nie figuruje w BJCP, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. O ile piwo nie zakazi się, to na kilka ostatnich dni fermentacji dorzucę Fugglesa na zimno.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

7.12.2014

warka #10 Imperial India Pale Ale

 

PARAMETRY:

OG: 20 °P

FG: 5,5 °P

 

Alc: 7,5%

IBU: 100++

EBC: 20

Wydajność: 71%

 

SKŁAD:

- Pale Ale 6 kg

- Melanoidynowy 0,85 kg

- Carared 0,6 kg

- Caraamber 0,3 kg

- Carapils 0,25 kg

- Magnum 50g

- Chinook 50g

- Citra 25g

- Amarillo 25g

- Simcoe 30g

- Centennial 30 g

- mech irlandzki 4g

- S-04

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 23l

90' - 62°C

 

WYSŁADZANIE:

30 l

Brzeczka przednia: 19°P

 

CHMIELENIE:

5h - odparowanie nadmiaru brzeczki

60' - Chinook 50g

60' - Magnum 50g

20' - Amarillo 25g

15' - Citra 25g

15' - mech irlandzki 4g

0' - Centennial 30g

0' - Simcoe 30g

4.01.2015 Simcoe 50g

4.01.2015 Chinook 50g

4.01.2015 Citra 25g

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży: 18°C

Temperatura w fermentowni: 18°C

Dni: 32

 

ROZLEW:

10.01.2014

34x0,5=17l

 

PRZEMYŚLENIA:

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

14.12.2014

warka #11 Dark Mild

 

PARAMETRY:

OG: 9,5°P

FG: 5,0°P 4.01.2015

5,5°P 26.12.2014

 

 

Alc: 2,3%

IBU: 19

EBC: 39

Wydajność: 64%

 

SKŁAD:

- Pilzneński 2 kg

- Monachijski 1 kg

- Carahell 0,5 kg

- Caramunich 0,5 kg

- Jęczmień palony 0,1 kg

- Magnum 7g

- Fuggles 20 g

- mech irlandzki 3g

- S-04

 

ZACIERANIE:

Objętość początkowa wody: 25l

70' - 72°C

 

WYSŁADZANIE:

12 l

Brzeczka przednia: 12°P

 

CHMIELENIE:

60' - Magnum 7g

15' - mech irlandzki

15' - Fuggles 20g

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży: 18°C

Temperatura w fermentowni: 18°C

Dni: 21

 

ROZLEW:

4.01.2015

42x0,5l=21l

 

PRZEMYŚLENIA:

Po 12 dniach burzliwej piwo zeszło tylko o 4°P, co wydaje mi się trochę podejrzane nawet biorąc pod uwagę zacieranie na słodko.

 

Piwo ostatecznie (mam nadzieję) zakończyło fermentację na 5°P, czyli wyszedł 2% potwór.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.