Jump to content

Recommended Posts

Za grubo, za cienko? Śrutuję Brewfermem. Mnie się wydaje, że wizualnie śruta trochę za drobna, ale niektóre ziarna przechodzą nienaruszone. Czekam na Waszą opinię.

post-8282-0-14875100-1388245101_thumb.jpg

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę słabo to widać.

 

Dokładnie. Grubość zmielenia to moim zdaniem rzecz względna. Coś przeciw czemuś. Albo śrutujesz drobno i zyskujesz na wydajności albo grubiej i filtrujesz bajecznie. Sam po próbuj i dojdziesz do swojego ustawienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

niektóre ziarna przechodzą nienaruszone

 

Jeśli nienaruszone to ciut za grubo. Wydajność spadnie bardzo nisko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie do czytałem o calym ziarnie. To oczywiscie za grubo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sam mam taki sam problem- śrutownik Sphinks (porkert)- jednocześnie robi się mąka i wyskakują całe ziarna- tarcze chodzą nie w pełni równolegle do siebie i z jednej strony prawie się ocierają, a z drugiej jest zbyt duża szczelina. Nie mam pojęcia jak tarczę ustawić i ustabilizować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przejmował bym się tym, że grubo, ważne żeby ocalić jak najwięcej łuski, naruszone ziarno i tak rozpadnie się w zacierze, a z mąki to tylko błoto i kłopot w filtracji. Wydajność wtedy właśnie spadnie, jak sporo brzeczki utknie w młócie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jednocześnie robi się mąka i wyskakują całe ziarna

 

Mam tak z pale ale z pewnej słodowni. Jest w nim jakaś frakcja bardzo drobnych ziaren, których tarcze nie naruszą i muszę śrutować drobniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobnie i u mnie. Używam przystawki Zelmera. Ciekawe bo też stosuję głównie pale ale. Nie wiem tylko czy Kolega też ma ze Strzegomia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, być może to jakaś partia tego słodu. Dopóki nie śrutowałem drobniej w zacierze miałem coś a`la pęczak w łusce. Wydajność była zauważalnie mniejsza z tego powodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobnie i u mnie. Używam przystawki Zelmera. Ciekawe bo też stosuję głównie pale ale. Nie wiem tylko czy Kolega też ma ze Strzegomia?

Też używam Zelmera , lekko spryskuję porcje ziarna bezpośrednio przed wsypaniem do pojemnika i nawet przy dość drobnym mieleniu ( 1-1,5 na podziałce ) łuska wychodzi w miarę duża . Z filtracją nie miałem problemów .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś wyczytałem, że zwilżenie słodu, powoduje zapchanie słodu w przystawce Zelmerowej.

Będę musiał spróbować jak to u mnie się sprawdza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sam mam taki sam problem- śrutownik Sphinks (porkert)- jednocześnie robi się mąka i wyskakują całe ziarna- tarcze chodzą nie w pełni równolegle do siebie i z jednej strony prawie się ocierają, a z drugiej jest zbyt duża szczelina. Nie mam pojęcia jak tarczę ustawić i ustabilizować

 

Mój sfinks też robił mąkę i połówki ziaren albo nawet całe ziarna przepuszczał - podczas mielenia było czuć że w jednym miejscu tarcze sie schodzą a w przeciwnym polożeniu rozchodzą. Rozebrałem i zeszlifowałem tzw kryzę odlewniczą na wałku która nie dawała równego oparcia tarczy. Poza tym wyrzuciłem taki pierscień pod zawleczką i zastąpiłem go 2 lub 3-ma podkładkami, pierścień był bardzo nierówny co też psuło osiowość tarcz. Po przeróbkach jest już OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.