Jump to content
Sign in to follow this  
zico

Co proponujecie uwarzyć jako drugie piwo

Recommended Posts

Właśnie będę dzisiaj butelkował swoje pierwsze w życiu Pale Ale - jestem z siebie dumny-a już chciałbym zacząć warzyć inną warkę .W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów . Jakie piwo na obecny czas kalendarzowy i obecną pogodę byscie doradzili.Od razu zaznaczam że jako takich smaków jeszcze nie mam wyrobionych z racji spożywania do tej pory tylko sklepowych gotowców : żywiec, heineken,warka,żubr . Dziękuję za ewentualne podpowiedzi :)

Poprosże o kilka propozycji pewnie coś wybiorę :D

 

dori

Edit - uszczegółowienie tytułu

Edited by zico

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że pogoda raczej nie lagerowa, to coś górnego znowu. Bitter, za blisko pale ale, więc np. brown ale, koelsch albo pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A masz jakieś surowce, czy wszystko będziesz kupował? Jakbyś miał dostęp do jakiejś gęstwy drożdży płynnych, od kogoś z okolicy to mógłbyś zasyp dopasować do gęstwy.

 

Jeśli wszystko zamierzasz kupować, to również polecam Koelscha, pamiętam jak go próbowałem po raz pierwszy, bardzo dobre i ciekawe piwo. Powtórzyłem to piwko jeszcze raz, wyszło równie smakowicie.

Jak cena drożdży płynnych jest dla ciebie akceptowalna, to fajnym rozwiązaniem jest coś belgijskiego (ja używałem drożdży THG), powiem nieskromnie, że na 5/6 warek robionych na tych drożdżach, wszystkie były przynajmniej dobre :D Tylko, że zakup płynnych trochę determinuje dalsze plany warzelnicze, bo grzechem by było nie użyć gęstwy parokrotnie a na początku wybiera się raczej taki kierunek, który umożliwia testowanie i próbowanie różnych stylów, bo to jest największa frajda...

Fajnymi i prostymi (zacieranie infuzyjne, jednotemperaturowe) są Stouty. Bogate i ciekawe (wręcz szokujące za pierwszym razem) w smaku. Po dwóch msc. leżakowania można je śmiało pić.

 

Tyle ode mnie, pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybierz piwo jakie chcesz, jednak dobrym pomysłem byłoby kilka kolejnych warek (2-3) na tych samych drożdzach (zbieranie gęstwy) by nie iść w koszta. Awarki na początek mogą być 10 litrowe, na początek lepiej częściej a mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moją pierwszą warką z zacieraniem było Irish Red Ale (też na Safale 04), drugą stout na Safale 04, trzecią "polskie ale" na US-05, czwartą dubbel na S-33, którego okrutnie przechmieliłam, więc się nadawał do picia po pół roku z okładem. Potem przeszłam na płynne. Pierwsze trzy pomysły polecam, czwarty nie do końca, bo nawet bez przechmielenia trzeba trochę (4-6 miesięcy?) poczekać, aż piwo dojrzeje, a to na początku może być trudne ;)

Co do zbierania gęstwy, to trochę trwało, zanim się odważyłam użyć "swojej" gęstwy do następnej warki, a od samego początku zbierałam gęstwy w celach treningowych (i to polecam, nie trzeba ich używać :) a można mimochodem nabrać dobrych nawyków).

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym polecil belgian pale ale.bardzo fajne piwo.mozna je zrobic na roznych drozdzach belgijskich. na thg tez.piwo naprawde bardzo ciekawe a jakos ginace w cieniu piw klasztornych. jako ze to kuzyn pale ale angielskich jest dosc mocno chmielone ale ma jednoczesnie belgijski estrowy charakter.no i piekny miedziano-pomaranczowy kolor.

 

pszenicznych bym nie robil, jest juz za cieplo (chyba ze masz mozliwosc schlodzenia przynajmniej na poczatku przy zadawaniu drozdzy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na początek i przy tych temperaturach polecam stouty, bądź jakieś piwa belgijskie (dubbel, belgian strong ale, belgian pale ale, saison). Jeśli masz troszkę chłodniejszą piwnicę lub garaż (17-20°C ) możesz uwarzyć weizena lub jakieś piwa brytyjskie.

Powodzenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mimo wszystko zrobiłbym pszeniczne (rada podyktowana wielką miłością do tego typu piw). A jeżeli jeszcze "przełkniesz" cenę drożdży płynnych np. Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen to tym bardziej polecam, dają rewelacyjne rezultaty nawet przy wahaniach temperatur. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...