Jump to content

Propozycja Lagera Pilsnera Czeskiego - prośba o sprawdzenie receptury


Dziajl
 Share

Recommended Posts

Witam, chcę uważyć czeską 13 i skleiłem taki przepis

 

Moja propozycja przepisu:

 

Słody:

 

4,5 kg pilzneńskiego

0,5 kg Wiedeńskiego

 

Drożdże:

SAFLAGER S-23 – Fermentis – gęstwa z warki #5

 

 

Chmielenie:

70 min.

 

magnum 13% 5g 0'

taurus 13% 20g 0'

tradition 3,5% 15g 35'

tradition 3,5% 10g 65'

 

ok 35 IBU

 

Zacieranie:

 

50 C - 20 minut

64 C - 30 minut

70 C - 30 minut

78 C - mash out

 

Bardzo proszę o sprawdzenie przepisu oraz wszelkie sugestie - szczególnie chodzi mi o chmielenie.

Czekam na sugestie i opinie.

Link to comment
Share on other sites

Witaj możesz też rozważyć użycie słodu Carapils zamiast albo obok Wiedeńskiego.

Z czeskich chmieli widziałem w sklepach tylko Saaz (Żatecki)..

Edited by Browariat
Link to comment
Share on other sites

Właśnie tego się obawiałem mam tylko chmiele jak poniżej

 

 

CHMIEL SYBILLA

CHMIEL TAURUS

CHMIEL HALLERTAU TRADITION

CHMIEL MAGNUM

CHMIEL LOMIK

CHMIEL TETTNANGER

CHMIEL LUBELSKI

CHMIEL MAGNUM

 

Da radę coś z tego skleić czy nie za bardzo ewentualnie zrobię niemieckiego pilsa?

Edited by Dziajl
Link to comment
Share on other sites

Dzięki Dori za polecenie bloga, oraz za sugestie co do chmielenia.

 

Więc ostateczny przepis kształtuje się następująco: (objętość warki ok 27l )

 

Słody:

 

4,5 kg pilzneńskiego

 

0,5 kg Wiedeńskiego

 

Drożdże:

SAFLAGER S-23 – Fermentis – gęstwa z warki #5

 

 

Chmielenie:

 

70 min.

 

sybilla 35g 0'

 

lubelski 20g 50'

 

lubelski 30g 68'

 

 

 

Zacieranie:

 

52 C - 10 minut

 

64 C - 30 minut

 

72 C - 30 minut

 

78 C - mash out

 

Czy przepis w takiej formie jest akceptowalny?

Edited by Dziajl
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.