Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Suchy

IPA Coopers z brewkita - jaki dodatek?

Recommended Posts

Guest Suchy

Witam.

 

Wziąłem się za swoje drugie piwo. Jeszcze z brewkita, ale tym razem dodałem zamiast glukozy, jasnego ekstraktu słodowego.

Już sama brzeczka jest o niebo lepsza. Nauczony na błędach przy poprzedniej warce, tym razem ich uniknąłem.

Drożdże zadane jak trzeba, rehydrowane, blg przed zadaniem zmierzone itd. itd.

Drożdże potrzebowały ok dnia na wytworzenie wystarczającego nadciśnienia w fermentorze, by rurka zaczęła bulgotać - teraz śmiga aż miło.

Z wyliczeń wyjdzie mi tego ok 23L. Mam zamiar tak jak poprzednio zlać to na cichą do gąsiora.

Ponieważ mam gąsior 20L, to pozostają mi ok 3 litry, które zleję do gąsiorka 5L.

Tak samo jak poprzednio (tutaj link z pomysłem i skutkami), chcę na tej resztce poeksperymentować.

I tu pytanie do Was:

 

Zastanawiam się: czego modę dodać do piwa typu AIPA?

 

Co by się komponowało z AIPA.

Soki typu malinowy raczej mi nie pasują. Kawa, orzechy itp smaki też mi się nie kojarzą z cytrusowo-goryczkowym smakiem AIPA'y.

Myślałem o soku z pomarańczy/mandarynek, ale ten może mi skisnąć (malinowy był pasteryzowany). Może też go zapasteryzować (o ile się da)?

Analogicznie chyba też będzie z alternatywą jaką jest grejpfrut.

Innym pomysłem jest kolendra itp, chociaż wolałbym uniknąć korzennych motywów (cynamon, goździki).

Przez myśl przyszedł mi też karmel, ale to przecież cukier, więc cały przefermentują drożdże (zostanie co najwyżej barwa), lub co gorsza nie przefermentują teraz, a potem będe miał granaty.

 

Czekam na Wasze pomysły i podpowiedzi.

Oczywiście po zrobieniu zdam relacje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Aczkolwiek pojęcia nie mam jaką ilość zadać na ok 4 litry (min 3, max 5) piwa w cichej - całe 100g?

na 5 litrów to max 10g bym powiedział, aby nie przeholować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo bardziej goryczkowe od chmielenia się nie stanie, bo nie może (do izomeryzacji alfa-kwasów niezbędne jest gotowanie). Co najwyżej pogłębi się odczuwalność tej goryczki, ale to inna sprawa.

Pytanie więc brzmi: czy można w piwie "przeholować" z aromatem? ;)

 

Tak czy inaczej 100g to jednak za dużo. Ale jak dasz 20g to nic złego się nie stanie. Tylko dodaj ten chmiel na przykład na trzy dni przed planowanym zakończeniem cichej fermentacji, aby uniknąć sytuacji, gdzie chmielenie na zimno wniesie Ci do piwa "łodygowe posmaki".

Share this post


Link to post
Share on other sites

:-) Bo ja chmiel trochę liczę i patrzę, aby mi przypadkiem nie zabrakło na następne planowane warzenia. Tylko jak wrzucimy furę chmielu to nie dostaniemy anielskiego aromatu :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Suchy

A jak powinna wyglądać kwestia zapodania chmielu?

Po prostu go wsypać, czy lepiej w odpowiedniej siateczce (wygotowanej wcześniej)?

Czy po tym, albo w trakcie powinienem zamieszać piwem?

 

Chcę 20g dać do 4 litrów i 80g do 19 litrów.

W 4 litry chmiel planuję po prostu wsypać, a w te 19, wrzucić go w zawiązanej siateczce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Granulat po prostu wsyp, szyszki możesz wrzucić w siatce solidnie obciążonej jakimś otoczakiem albo kulkami ze szkła lub nierdzewki. Ja osobiście wolę granulat, po szyszkach mi coś w piwie pływało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.