Skocz do zawartości

Porter pszeniczny


moon

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

 

Naszło mnie na porter pszeniczny i znalazłem taki przepis Randy Moshers 'Dicks Elixir wheat porter'.

2.3kg wheat malt

1.8kg Munich

1.4kg lager malt

0.7kg medium crystal

0.227kg porridge oats toasted in oven at 150c for 40mins until brown and smelling of cookies

0.17kg black patent malt

14g northern brewer 7% 90mins

14g northern brewer 7% 10mins

10g santiam 6.5% 10mins

One hour mash at 66.5C

Znalazłem też kilka komentarzy o problemach z utrzymaniem piany...

http://www.homebrewtalk.com/f12/help-head-retention-361992/

http://www.homebrewtalk.com/f12/help-headless-porter-recipe-383091/

Jakieś pomysły na powód? Tam jakoś nikt nie podał konkretnego...

 

Na CP też jest porter pszeniczny. Ma ktoś jakieś doświadczenie?

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/porter_pszeniczny_22_blg

Zaskoczyły mnie zastosowane drożdze... Safbrew WB - 06, Wyeast XL 3068 Weihenstephan Weizen

 

Do portera nie powinny być dolniaki?

 

Pozdr.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Robiłem kiedyś cos podobnego, na nieco prostszym zasypie:

 

3 kg pszeniczny ciemny,

2,5 kg monachijski,

0,5 kg melanoidynowy,

0,2 kg czekoladowy.

 

Chmielone Iungą i Lubelskim (po 15g). Drożdże WB-06, 16,5 blg.

 

Wyszło dość dziwne ( w sensie że "niestylowe"), ale super pijalne piwo. Aromat kawowo-karmelowy, w smaku - banany i czekolada.

Kolor niemal idealnie czarny, piana typowo "pszeniczna", obfita i trwała.

Doskonałe na święta.

Jedyny problem jaki z nim miałem, to przy próbach powtórzenia warki - nie udało mi się uzyskać tak silnego smaku bananów.

 

Ale warto spróbować.

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Czyli to w gruncie rzeczy bardziej stout pszeniczny niż porter. Ciekawe czemu nazywają to porterem? Choć robust porter też jest górnej...

Pytanie podstawowe... Gdzie kończy się porter a zaczyna stout?

Może gdyby zamiast WB-06 dać Stefany to byłoby bardziej bananowe :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie podstawowe... Gdzie kończy się porter a zaczyna stout?

Tego tematu lepiej nie poruszaj, wyjaśnień jest tyle co dyskutantów, a nikt nie jest w stanie odpowiedzi jasnej, pewnej i kończącej taką dyskusję udzielić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może to tylko weizenbock w ciemniejszej i mocniejszej wersji? ;)

Wg widełek stylu od 12 do 25 SRM, alkohol do 8 objętościowo.

 

Ja nastawiam się kończyć zimę serią na Stefanach i weizenbocka także planuje, bo dotychczasowe na wb-06 schodziły strasznie nisko, a chciałbym mniej alkoholowy egzemplarz uzyskać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Czyli to w gruncie rzeczy bardziej stout pszeniczny niż porter. Ciekawe czemu nazywają to porterem? Choć robust porter też jest górnej...

 

W oryginale ta receptura pojawia się w dziale dot. innych słodów niż słód jęczmienny i dodatków niesłodowanych. Mosher podaje, że ten DEWP jest wymysłem jego i jego kompana, można by rzec - bezstylowiec.

Sugeruje, żeby płatki owsiane przed dodaniem do zacieru przypiec w piekarniku (150stC) na jasnozłoty kolor i osiągniecie aromatu ciastek. Wg autora słód pszeniczny "zmiękcza" to piwo i nadaje odpowiedni aromat i teksturę.

Sugeruje też dwa rodzaje drożdży: Fullersa (London ESB) albo nawet lagerowe. Nie ma wzmianki o drożdżach do piw pszenicznych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.