Jump to content
moon

Porter pszeniczny

Recommended Posts

Hejka,

 

Naszło mnie na porter pszeniczny i znalazłem taki przepis Randy Moshers 'Dicks Elixir wheat porter'.

2.3kg wheat malt

1.8kg Munich

1.4kg lager malt

0.7kg medium crystal

0.227kg porridge oats toasted in oven at 150c for 40mins until brown and smelling of cookies

0.17kg black patent malt

14g northern brewer 7% 90mins

14g northern brewer 7% 10mins

10g santiam 6.5% 10mins

One hour mash at 66.5C

Znalazłem też kilka komentarzy o problemach z utrzymaniem piany...

http://www.homebrewtalk.com/f12/help-head-retention-361992/

http://www.homebrewtalk.com/f12/help-headless-porter-recipe-383091/

Jakieś pomysły na powód? Tam jakoś nikt nie podał konkretnego...

 

Na CP też jest porter pszeniczny. Ma ktoś jakieś doświadczenie?

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/porter_pszeniczny_22_blg

Zaskoczyły mnie zastosowane drożdze... Safbrew WB - 06, Wyeast XL 3068 Weihenstephan Weizen

 

Do portera nie powinny być dolniaki?

 

Pozdr.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

no ale że by mieć posmaki pszeniczniaka musi użyć drożdży pszenicznych bo tak to tyle że będziesz miał dodatek słodu pszenicznego

nie wiem jak powinno być bo nie piłem nigdy,jak dla mnie dziwne połączenie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Robiłem kiedyś cos podobnego, na nieco prostszym zasypie:

 

3 kg pszeniczny ciemny,

2,5 kg monachijski,

0,5 kg melanoidynowy,

0,2 kg czekoladowy.

 

Chmielone Iungą i Lubelskim (po 15g). Drożdże WB-06, 16,5 blg.

 

Wyszło dość dziwne ( w sensie że "niestylowe"), ale super pijalne piwo. Aromat kawowo-karmelowy, w smaku - banany i czekolada.

Kolor niemal idealnie czarny, piana typowo "pszeniczna", obfita i trwała.

Doskonałe na święta.

Jedyny problem jaki z nim miałem, to przy próbach powtórzenia warki - nie udało mi się uzyskać tak silnego smaku bananów.

 

Ale warto spróbować.

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. Czyli to w gruncie rzeczy bardziej stout pszeniczny niż porter. Ciekawe czemu nazywają to porterem? Choć robust porter też jest górnej...

Pytanie podstawowe... Gdzie kończy się porter a zaczyna stout?

Może gdyby zamiast WB-06 dać Stefany to byłoby bardziej bananowe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie podstawowe... Gdzie kończy się porter a zaczyna stout?

Tego tematu lepiej nie poruszaj, wyjaśnień jest tyle co dyskutantów, a nikt nie jest w stanie odpowiedzi jasnej, pewnej i kończącej taką dyskusję udzielić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może to tylko weizenbock w ciemniejszej i mocniejszej wersji? ;)

Wg widełek stylu od 12 do 25 SRM, alkohol do 8 objętościowo.

 

Ja nastawiam się kończyć zimę serią na Stefanach i weizenbocka także planuje, bo dotychczasowe na wb-06 schodziły strasznie nisko, a chciałbym mniej alkoholowy egzemplarz uzyskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. Czyli to w gruncie rzeczy bardziej stout pszeniczny niż porter. Ciekawe czemu nazywają to porterem? Choć robust porter też jest górnej...

 

W oryginale ta receptura pojawia się w dziale dot. innych słodów niż słód jęczmienny i dodatków niesłodowanych. Mosher podaje, że ten DEWP jest wymysłem jego i jego kompana, można by rzec - bezstylowiec.

Sugeruje, żeby płatki owsiane przed dodaniem do zacieru przypiec w piekarniku (150stC) na jasnozłoty kolor i osiągniecie aromatu ciastek. Wg autora słód pszeniczny "zmiękcza" to piwo i nadaje odpowiedni aromat i teksturę.

Sugeruje też dwa rodzaje drożdży: Fullersa (London ESB) albo nawet lagerowe. Nie ma wzmianki o drożdżach do piw pszenicznych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.