Jump to content

Recommended Posts

Witam jestem w trakcie ważenia pierwszego piwka z konserwy IPA <Własnie sobie bulka w pokoju na burzliwej> więc zobaczymy co wyjdzie , skosztowałem goryczka nawet fajna ale ... jak to piwa z konserwy nic specjalnego w goryczce nie czułem nic cytrusowego a szkoda zobaczymy jak będzie smakować po fermentacji.

 

Ale mimo to już myślę o kolejnej warce i tu chciał bym zrobić coś podobnego do AIPA z podróży Kormorana ale niestety wszystko na bazie ekstraktów słodowych nie chmielonych.

 

Składniki AIPA Kormorana to

  • Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże.
  • IBU: 85
  • Ekstrakt: 16% wag.o

I tutaj chciał bym użyć 2x lub nawet 3x < Chcę uzyskać około 20l piwa > i tu pytanie czy to wystarczy.

 

Może warto zamiast jednego z tych ekstraktów użyć ekstraktu bursztynowego ??

Ekstrakt słodowy Muntons Wheat - Pszeniczny - 1,5 kg

 

W skład tego ekstraktu wchodzi własnie 55% ze słodu pszenicznego i w 45% ze słodu jęczmiennego. więc skład mniej więcej by się zgadzał. Ale większym problemem dla mnie jest samo chmielenie a dokładniej ich proporcje jak i kiedy i na jaki okres czasu je gotować lub chmielić na zimno.

 

I tu pytanie do was bardziej doświadczonych piwowarów ile gram chmielu i kiedy je dodać.

I bardzo proszę o dosyć dokładne porady bo tak jak już wspominałem jestem bardzo początkującym piwowarem , jestem w trakcie warzenia piwa , więc moja wiedza opiera się tylko na informacjach , filmach i pokazach warzenia piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kormoran AIPA było dość mocno karmelowe. Dałbym 3,4kg jasnego ekstraktu, 0,5kg karmelowego i może 0,5kg pszenicznego. Chmielił bym tak:

Chinook 25g - 60'

Chinook 25g - 30'

Centennial 25g - 15'

Cascade 25g - 0'

Mosaic i Citra po 30g na zimno.

 

Drożdże US-05 lub Danstar Bry-97

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam już ogólny zarys tego piwka

1,7 kg ekstraktu Jasnego WES

1,2 kg ekstraktu Pszenicznego WES (80% - słód pszeniczny; 20% słód jęczmienny)

1,2 kg ekstraktu Ciemnego WES (słód pilzneński jasny, monachijski, karmelowy jasny, karmelowy ciemny, barwiący)

 

Chmielenie

Chinook 25g - 60'

Chinook 25g - 30'

Centennial 25g - 15'

Cascade 25g - 0'

Mosaic i Citra po 30g na zimno.

 

​Drożdże US-05

 

AIPA z Kormorana jest dosyć słodka chmielu wychodzi sporo więc powinna być jakaś kontra słodkawa nie wiem jak na ekstraktach z puszek zwykle wychodzą bardzo wytrawne może ktoś z was wie czy dokładać Ksylitolu a jak tak to ile 100g ?? mniej więcej ??

 

Dla sprostowania ilość piwa wyniesie 20 do 23 litrów

Edited by Forest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciemny bym odpuścił. Daj więcej jasnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Forest, popatrz na moje http://www.piwo.org/topic/13331-markowy-browarek/#entry269568 - jeśli chcesz pójść w stronę Kormorana to zamień jeden z ciemnych na jasny, ew. jeszcze drugi z ciemnych na bursztynowy. Jeśli będziesz chmielił w pełnej objętości warki, to zmniejsz ilość Iungi do 50 albo nawet 30g.

Edited by Snowman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc w doborze składników prawdopodobnie będzie to :

Ekstrakt Jasny WES 1,7 kg

Ekstrakt Ciemny WES 1,7 kg

Ekstrak Pszeniczny WES 1,2 kg

 

Łącznie ekstraktów będzie 4,6 kg

Ile mi to da BLG nie wiem ale pewnie około 14nastu +

Dodatkowo dodam 100gram lub więcej Ksylitolu jeśli dofermentuje do 0 lub 1 BLG dla słodkiego smaku.

 

Chmielenie :...............................IBU Rager...........IBU Tinseth

Chinook 25g na 60 min --> 39,9............... --> 26,9

Chinook 25g na 35 min --> 27,1............... --> 22,3

Centennial 30g na 15 min --> 12,4................--> 15,4

Cascade 30g na 0 min --> 5.....................--> 0

..................................SUMA --> 84,4......SUMA --> 64,6

 

Na zimną:

Mosaic 30g

Citra 30g

Centennial 20g

Cascade 20g

Edited by Forest

Share this post


Link to post
Share on other sites

AIPA na ksylitolu, jeszcze tego nie słyszałem :D Raczej do 0-1 Ci nie odfermentuje ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ksylitol tylko po to żeby piwo nie było wytrawne a bardziej słodkie. Pierwsza warka to była własnie IPA z puszki wyszło goroczkowo zadowalająco ale straszliwie wytrawne zero słodowości z tego co wiem puszki z ekstraktem też bardzo mocno odfermentowywują dlatego własnie ksylitol. Jeśli uważacie że to zły pomysł to piszcie jestem jeszcze zielonym piwowarem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie warzyłem na ekstraktach ale jeśli miałbym coś poradzić to dobierz drożdże które tak bardzo nie odfermentują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eee serio z tym ksylitolem? Nie wygłupiaj się stary :) Nawet US-05 Ci nie odfermentują dalej niż do 3-4 Blg... a mniej żarłoczne pewnie zatrzymają się koło 5 Blg.

 

WES Ciemny jest... bardzo ciemny - lepiej go nie dodawaj, bo rozminiesz się mocno z AIPA :) Ten sam błąd chciałem popełnić na początku, jednak ostatecznie zrobiłem APA na 2x WES Jasny i piwo jest koloru bursztynowego :P Nawet jak dasz 2x WES Jasny + 1x WES Bursztynowy, to piwo wyjdzie Ci dosyć ciemne.

 

Ja bym obstawił na coś takiego:

- 2x WES Jasny 1,7kg

- 1x WES Bursztynowy 0,5kg

- 1x WES Pszeniczny 0,5kg

 

Wtedy, jeśli dobrze liczę (zakładając 80% zawartości cukrów dla ekstraktu), brzeczka nastawna 20L wyjdzie Ci coś w okolicach 15,5-16Blg, co będzie akurat jak na AIPA.

 

PS. Dla ekstraktów WES zrobiłem sobie coś w rodzaju przelicznika dla brzeczki nastawnej 20L - na każdy 1Blg potrzebujesz użyć ok. 0,28kg ekstraktu płynnego. W skrócie jeśli chcesz mieć piwko 14Blg, to dajesz 14 * 0,28kg. Przelicznik zgadza się dobrze dla piw ~12Blg - nie wiem jaki błąd wprowadza przy mocnych odchyleniach (wątpię, żeby z tego dobrze udało się wyliczyć dla chociażby brzeczki o 22Blg). Tu masz dodatkowo tabelkę.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oo super dzięki wielkie. Co do ciemnego ekstraktu to ja go chciałem dodać tylko dlatego ze w składzie AIPA Kormorana jest własnie słód karmelowy a on jest w ciemnym słodzie. Ale posłucham was i zrobię tak jak polecasz ale dam więcej pszenicy bo ona też była głównym składnikiem w Kormoranie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc w doborze składników prawdopodobnie będzie to :

Ekstrakt Jasny WES 1,7 kg

Ekstrakt Ciemny WES 1,7 kg

Ekstrak Pszeniczny WES 1,2 kg

 

Łącznie ekstraktów będzie 4,6 kg

Ile mi to da BLG nie wiem ale pewnie około 14nastu +

Dodatkowo dodam 100gram lub więcej Ksylitolu jeśli dofermentuje do 0 lub 1 BLG dla słodkiego smaku.

 

Chmielenie :...............................IBU Rager...........IBU Tinseth

Chinook 25g na 60 min --> 39,9............... --> 26,9

Chinook 25g na 35 min --> 27,1............... --> 22,3

Centennial 30g na 15 min --> 12,4................--> 15,4

Cascade 30g na 0 min --> 5.....................--> 0

..................................SUMA --> 84,4......SUMA --> 64,6

 

Na zimną:

Mosaic 30g

Citra 30g

Centennial 20g

Cascade 20g

 

Jak na mój gust bardzo dobry dobór składników, trudno mi ocenić chmielenie na gorąco (zwłaszcza na goryczkę - szczególnie że ciągle zmieniam sposób gotowania, idąc wciąż w kierunku coraz większych garnków i coraz rzadszej brzeczki), na smak i aromat chyba bym jednak sypnął zdecydowanie więcej chmielu. Na zimno wygląda OK. W tej chwili właśnie kolejna taką warkę warzę ( http://www.piwo.org/...ek/#entry269590 ) - w porównaniu z poprzednią dodałem jeszcze Amarillo - w piątek albo w weekend będę butelkował. Drożdże bym dawał US-05 - ładnie i szybko odfermentują, a przy takiej ilości pszenicy i ciemnego będziesz miał naprawdę pełne i karmelowe piwo - ksylitol czy inne dodatki sobie odpuść - nie ma potrzeby wprowadzania jeszcze jakiś dziwnych smaków.

Edited by Snowman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oo super dzięki wielkie. Co do ciemnego ekstraktu to ja go chciałem dodać tylko dlatego ze w składzie AIPA Kormorana jest własnie słód karmelowy a on jest w ciemnym słodzie. Ale posłucham was i zrobię tak jak polecasz ale dam więcej pszenicy bo ona też była głównym składnikiem w Kormoranie

Twój wybór, wszystko zależy co chcesz osiągnąć :) Czy kopiować Kormorana, czy pójść na całego w kierunku CDA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A samo chmielenie waszym zdaniem może być ?? Chcę uzyskać w granicy 80 IBU.

I który przelicznik jest bardziej wiarygodny Rager'a czy może Tinseth'a ?? Bo oba się mocno różnią wynikami.

Od razu dodam że mam garnek jedynie 10 litrowy w domu co może spowodować zmniejszenie goryczki a chciał bym uzyskać w 80 ibu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie zwiększać ilości chmielu, zrób sobie warzenie na dwa razy - ja tak robiłem w garze 6L. Robisz tak:

0. Przygotowujesz sobie 2-3 litry przegotowanej wody, którą wlewasz do fermentora.

1. Dzielisz na dwie połowy ekstrakty (np. pierwsza połowa: WES Jasny 1,7 + WES pszeniczny 0,5, druga połowa WES Jasny 1,7 + WES bursztynowy 0,5) i chmiele (wiadomo - dzielisz tylko te do chmielenia podczas warzenia)

2. Warzysz 60' pierwszą część (masz 2,2kg ekstraktu, więc dodasz do tego z 8L wody), chmielisz w trakcie połową chmieli. Odbierzesz pewnie ok. 8,5-9 litrów brzeczki.

3. Przelewasz wrzącą brzeczkę do fermentora (na zimną wodę), co już na starcie powoduje schłodzenie brzeczki.

4. Powtarzasz krok 2 i 3 dla drugiej połowy ekstraktów.

5. W efekcie masz w fermentorze gotowy nastaw - 2x 8,5l brzeczki + 3l wody = 20l. Jako, że gotowałeś na dwie partie, całość jest już nieco przechłodzona (pewnie będzie mieć koło 50 st. - u mnie tak było).

 

Krok 0. na początku jest trochę moim wymysłem - większość osób uzupełnia brzeczkę wodą do zakładanej objętości na samym końcu. Ja stwierdziłem, że przegotowując tę wodę, wolę to zrobić na początku - mogę obliczyć ile mniej więcej brzeczki mi odparuje i tyle uzupełnić już na starcie wodą. W ten sposób zapewniam sobie od razu częściowe chłodzenie, bo woda wlana na początku do fermentora zdąży przestygnąć. Sprawa jest dużo prostsza jak wlewasz np. wodę mineralną z baniaczka 5L - wtedy robisz to na końcu, dolewasz do uzyskania określonej objętości.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz więcej słodyczy przy ekstraktach, to kup sobię normalny słód karmelowy i zastosuj namaczanie (ang. steeping). Ewentualnie mini-zacieranie. O obu metodach poczytasz na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ciekawostek - dotarło do mnie właśnie, że zupełnie przypadkowo u siebie daję identyczny zestaw chmieli jak w Kormoranie. Natomiast ostatnia (ósma, z datą ważności do lipca 2014) warka jest dla mnie zbyt pełna i słodka. Jakoś nierówno im te warki wychodzą, dwie albo trzy wstecz w ogóle smakowała jak popłuczyny po poprzednim warzeniu... Zatem pytanie - jktórą wersję AIPA chcemy kopiować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ciekawostek - dotarło do mnie właśnie, że zupełnie przypadkowo u siebie daję identyczny zestaw chmieli jak w Kormoranie. Natomiast ostatnia (ósma, z datą ważności do lipca 2014) warka jest dla mnie zbyt pełna i słodka. Jakoś nierówno im te warki wychodzą, dwie albo trzy wstecz w ogóle smakowała jak popłuczyny po poprzednim warzeniu... Zatem pytanie - jktórą wersję AIPA chcemy kopiować ;)

 

Właśnie zdegustowałem #16 po nagazowaniu. Jest dobrze, od Kormorana lata świetlne, ale jest dobrze :) Wrażenie pod linkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.