Skocz do zawartości

American Stout


ell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu warzę sobie w domu, na początku brewkity, później zestawy a teraz przymierzam się do pierwszej własnej receptury. Chciałbym zrobić american stout - czy ktoś z szanownych piwowarów zechciałby ocenić i ew skorygować moją recepturą?

Plan na 20 litrową warkę jest taki:

 

słody:

pale ale - 3,8 kg

karmelowy 150 - 0,7 kg

jęczmień prażony - 0,4 kg

 

dodatki:

płatki owsiane - 0,8 kg

płatki jęczmienne - 0,4 kg

 

Zacieranie 60 min w 67 - 68 stopniach.

 

Chmiele:

Nugget 20 g - 60 min

Nugget 15 g - 30 min

East Kent Goldings 35 g - 15 min

Cluster 20 g - 15 min

Cluster 10 g - 0 min

 

Drożdże US-05.

 

BeerSmith mówi, że będzie z tego: gęstość 1,066, IBU 57 i 6,5% alk.

 

Za warkę chcę się zabrać zaraz po świętach więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi.

Edytowane przez ell
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do American Stout daj albo same płakatki owsiane, albo bez płatkow. Płatki jęczmienne zachowaj sobie do Dry Irish Stout. Jeżeli zdecydujesz się na płatki owsiane, użyj ich ok 0.4 kg , dostaniesz wtedy amerykańska werjsę Oatmeal Stout. Bez żadnych płatków dostaniesz bardziej wytrawną I sesyjną wersję American Stout.

Ja bym dał więcej słodu podstawowego a karamelowego mniej, ok. 0.25-0.5 kg.

Chmiele bym dał bardziej cytrusowe I owocowe np. Centennial, Cascade.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.