ell 0 Posted December 22, 2013 (edited) Witam, od jakiegoś czasu warzę sobie w domu, na początku brewkity, później zestawy a teraz przymierzam się do pierwszej własnej receptury. Chciałbym zrobić american stout - czy ktoś z szanownych piwowarów zechciałby ocenić i ew skorygować moją recepturą? Plan na 20 litrową warkę jest taki: słody: pale ale - 3,8 kg karmelowy 150 - 0,7 kg jęczmień prażony - 0,4 kg dodatki: płatki owsiane - 0,8 kg płatki jęczmienne - 0,4 kg Zacieranie 60 min w 67 - 68 stopniach. Chmiele: Nugget 20 g - 60 min Nugget 15 g - 30 min East Kent Goldings 35 g - 15 min Cluster 20 g - 15 min Cluster 10 g - 0 min Drożdże US-05. BeerSmith mówi, że będzie z tego: gęstość 1,066, IBU 57 i 6,5% alk. Za warkę chcę się zabrać zaraz po świętach więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Edited December 22, 2013 by ell Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted December 23, 2013 (edited) Do American Stout daj albo same płakatki owsiane, albo bez płatkow. Płatki jęczmienne zachowaj sobie do Dry Irish Stout. Jeżeli zdecydujesz się na płatki owsiane, użyj ich ok 0.4 kg , dostaniesz wtedy amerykańska werjsę Oatmeal Stout. Bez żadnych płatków dostaniesz bardziej wytrawną I sesyjną wersję American Stout. Ja bym dał więcej słodu podstawowego a karamelowego mniej, ok. 0.25-0.5 kg. Chmiele bym dał bardziej cytrusowe I owocowe np. Centennial, Cascade. Edited December 23, 2013 by scooby_brew Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted December 23, 2013 A ogólnie to po prostu powtórz Back in Black kolegi scooby'ego i będzie dobrze. A nawet bardzo dobrze. Wesołych z pianką! Quote Share this post Link to post Share on other sites
ell 0 Posted December 23, 2013 Dzięki panowie. Z chmielami nic już nie zmienię, mam takie i nie zdążę kupić nic innego, ale podziałam ze słodami wg wskazówek:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
marek80 2 1 Items Posted December 24, 2013 A ogólnie to po prostu powtórz Back in Black kolegi scooby'ego i będzie dobrze. A nawet bardzo dobrze. Wesołych z pianką! Zdecydowanie się zgadzam, to świetna receptura. Quote Share this post Link to post Share on other sites