Jump to content
Sign in to follow this  
Nano

Real Ale Coopersa posmak drozdzy

Recommended Posts

Witam, jakis miesiac temu zabutelkowalem Real Ale coopersa, po 2 tyg otworzylem butelke i zaskoczylem sie ze wyszlo mi na prewde dobre piwo. Teraz czyli 2 tyg pozniej otworzylem nastepne butelki tym razem niemile zaskoczenie, wyraznie wyczuwalny zapach i posmak drozdzy, myslalem, ze im dluzsze lezakowanie tym lepiej a tu.... Czy to normalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

U mnie stało w butelkach 12 tygodni zanim zostało napoczęte i było idealne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, jakis miesiac temu zabutelkowalem Real Ale coopersa, po 2 tyg otworzylem butelke i zaskoczylem sie ze wyszlo mi na prewde dobre piwo. Teraz czyli 2 tyg pozniej otworzylem nastepne butelki tym razem niemile zaskoczenie, wyraznie wyczuwalny zapach i posmak drozdzy, myslalem, ze im dluzsze lezakowanie tym lepiej a tu.... Czy to normalne?

 

A były równomiernie nagazowane? Słodziłeś cukrem do refermentacji? Robiłeś syrop, czy sypałeś do butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy to był przypadek, czy nie, ale kiedyś miałem Saisona, którego od razu po zabutelkowaniu przeniosłem do piwnicy (około 7 st.) coś mi mówiło, że piwo nie skończyło jeszcze fermentować, a nie mogłem już czekać z butelkowaniem. Piwo potrzebowało ponad miesiąc by się dobrze nagazować, ale już od samego początku bardzo mocno czuć było w zapachu drożdże (robione na S-33). Więc albo zdecydowanie zbyt wczesne butelkowanie lub od razu przeniesienie do chłodnego pomieszczenia wydają się być powodem tego zapachu, który pozostał do ostatniej butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, jakis miesiac temu zabutelkowalem Real Ale coopersa, po 2 tyg otworzylem butelke i zaskoczylem sie ze wyszlo mi na prewde dobre piwo. Teraz czyli 2 tyg pozniej otworzylem nastepne butelki tym razem niemile zaskoczenie, wyraznie wyczuwalny zapach i posmak drozdzy, myslalem, ze im dluzsze lezakowanie tym lepiej a tu.... Czy to normalne?

 

A były równomiernie nagazowane? Słodziłeś cukrem do refermentacji? Robiłeś syrop, czy sypałeś do butelek?

 

Sypalem glukoze do butelek, nagazowane byly na pewno bardziej te ostatnie i bardziej czuc drozdze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sypalem glukoze do butelek, nagazowane byly na pewno bardziej te ostatnie i bardziej czuc drozdze

 

Tu bym upatrywał, w dużej mierze winowajcy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.