Jump to content
szymek

American Stout, podniesienie ekstraktu

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć American Stouta, mam do tego celu przewidziany taki zasyp:

Pale Ale 2,7 kg

Monachijski 1kg

Coffee 0,5 kg

Karmelowy 300 EBC 0,3 kg

Chocolate 0,25 kg

Palony jęczmień 0,45 kg

 

Wychodzi 13 blg przy warce 20 l. Teraz pojawia się moje pytanie. Jakiś czas temu kupiłem zestaw na Pale Ale z Browamatora, ale go nie uwarzyłem. Zostało mi dość dużo Pale Ale'a i troche Carahela. Słód jest starym ma datę ważności do 10.2012 roku. Nic mu nie jest wizualnie i trzymany był w zamkniętym kartonie i zgrzanej folii. Chciałbym zrobić z tego stout'a nie 13 tylko 15ke. Zastanawiam się czy nie będzie problemu z takim starym słodem?

Jeżeli nie to ile trzeba by sypnąć Pale Ale'a żeby podbić o te 2 Blg?

 

Mam jeszcze pytanie co do chmielenia. Miał być single hop Simcoe, ale nie wiem czy to najlepszy wybór, przewidziane było 50 g na 13 blg. O ile zwiększyć chmielenie po podwyższeniu ekstraktu? A może w ogóle je zmienić?

 

Pozdrawiam Szymek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym uwarzyć American Stouta, mam do tego celu przewidziany taki zasyp:

Pale Ale 2,7 kg

Monachijski 1kg

Coffee 0,5 kg

Karmelowy 300 EBC 0,3 kg

Chocolate 0,25 kg

Palony jęczmień 0,45 kg

 

Wychodzi 13 blg przy warce 20 l. Teraz pojawia się moje pytanie. Jakiś czas temu kupiłem zestaw na Pale Ale z Browamatora, ale go nie uwarzyłem. Zostało mi dość dużo Pale Ale'a i troche Carahela. Słód jest starym ma datę ważności do 10.2012 roku. Nic mu nie jest wizualnie i trzymany był w zamkniętym kartonie i zgrzanej folii. Chciałbym zrobić z tego stout'a nie 13 tylko 15ke. Zastanawiam się czy nie będzie problemu z takim starym słodem?

Jeżeli nie to ile trzeba by sypnąć Pale Ale'a żeby podbić o te 2 Blg?

 

Mam jeszcze pytanie co do chmielenia. Miał być single hop Simcoe, ale nie wiem czy to najlepszy wybór, przewidziane było 50 g na 13 blg. O ile zwiększyć chmielenie po podwyższeniu ekstraktu? A może w ogóle je zmienić?

 

Pozdrawiam Szymek

Polecam Brewtarget. Tam sobie wszystko policzysz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, tylko zastanawia mnie ten słód. W brewtarget nie założe że słód jest stary. Czy w ogóle go używać, czy lepiej zostawić to 13 i nie dawać starego słodu....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli był dobrze przechowywany, nie zapleśniał itp to powinno być ok, zwłaszcza, że stanowi tylko część zasypu. Ekstraktywność dużo się różnić nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.