Jump to content
Sign in to follow this  
Pieron

Dodatki do fermencacji cichej.

Recommended Posts

Szukałem, ale nic nie znalazłem.

Chodzi mi o dodatki do fermentacji cichej oraz jak je zastosować.

 

Chcę dodać laskę wanili oraz cipsy dębowe, lecz boję się skarzenia bakteriami i teraz:

a) mogę wsypać do siateczki muslitowej i wszystko do clo2;

b) wsypać bezpośrednio do tanka ( jak będę przelewał to z siateczką).

 

Tylko czy pkt. b jest bezpieczny? W cipsach jest kartka, którą ktoś musiał wsadzić, a nie wiem czy wanilia też jest sterylna.

Tylko czy pkt. a clo2 nie mieni charakteru wanilii?

 

Myślę by zrobić wg pkt. b, ale może coś poradzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Broń Boże nie wkładaj tego do ClO2.

Płatki dębowe wygotuj i dodaj piwa razem z wodą.

A na wanilię nie mam pomysłu. Może wystarczy ją spasteryzować w odrobinie wody?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Płatki dębowe wygotuj i dodaj piwa razem z wodą.

Co??? :o

Przecież te płatki po gotowaniu już nie będą takie jak przed. Ludzie nie popadajmy w paranoję Browar to nie apteka, a tym bardziej nie montownia paneli LCD :D.

Używałem zarówno chipsów dębowych jak i laski wanilii. Niczym ich nie sterylizowałem, piwo nie skwaśniało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego pytam. Tak więc wrzucę bez przygotowań :)

 

W sumie to raz wpadła mi saszetka od drożdzy i ok, kiedyś coś innego wpadło też było ok. Najwyżej będzie na drożdze :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najwyżej będzie na kopyra :D

Niby czemu skoro kolega dobre podpowiedział, a kwasa szło gdzieś indziej dostać :).

Edited by pieron

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Wszystko się może zdarzyć... " :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może wstaw je na chwilę do mikrofalówki, z odrobiną wody.

Nie posiadam takiego sprzętu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jednak bym doradzał spasteryzowanie. Drewnu to nie zaszkodzi, a wanilii na pewno pomoże. Jeśli jej nie rozetniesz, to niewiele aromatu ucieknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja jednak bym doradzał spasteryzowanie. Drewnu to nie zaszkodzi, a wanilii na pewno pomoże. Jeśli jej nie rozetniesz, to niewiele aromatu ucieknie.

Nie wiem ile chcesz to gotować, ale IMO woda po tej operacji będzie brązowa. Nie wydaje mi się, żeby jakieś substancje, i to te na których nam najbardziej zależy, nie zostały wymyte. To tak jakby zagotować chmiel, żeby go zdezynfekować przed cichą. Ja nie mówię, takie chipsy być może mogą być źródłem zakażenia, ale chyba tylko jakby były zapleśniałe, przecież suche wióry drożdżowe z woreczka nie powinny być nośnikiem Lactobacilusa. Co ma niby na nich być?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dziale FAQ na stronie BA napisane jest co następuje:

 

"Właśnie skończyłem zacieranie Stouta świątecznego czekoladowego.

Po fermentacji burzliwej należy dodać wanilię i chipsy dębowe.

Czy należy je jakoś zdezynfekować?"

 

"Ten Stout po fermentacji burzliwej to potężne już piwo, któremu byle bakteria nie zaszkodzi ; )

Ale dla świątecznego spokoju ducha należałoby muślinowy woreczek wraz z obciążającym go kamykiem chwilę potrzymać we wrzącej wodzie. Trzebaby też sparzyć wrzątkiem wiórki dębowe.

Oryginalnie zapakowana laska waniliowa zapewne jest wolna od groźnych skażeń mikrobiologicznych (wanilina jest związkiem z klasy fenoli, które ogólnie mają właściwości bakteriobójcze). (AS)"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli spasteryzować dla świętego spokoju.

A chmiel to co innego. Zawiera dużo więcej związków aromatycznych niż płatki dębowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja płatki dębowe moczyłam w spirytusie (i potem dodawalam je luzem i razem z tą odrobiną lekko zabarwionego na brązowo spirytusu, bez siateczki, bo nawet nie mam rozsądnej siateczki)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja uzywam platki debowe po beczkach po Jack Daniels i gotuje to w whiskey. Cynamon wrzucilem prosto do fermentora. Bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma ktoś doświadczenie ze stosowaniem ziaren kakaowca na fermentację cichą? Ziarna w całości czy pokruszone, prażone czy nie, zalewaliście je wódką przed dodaniem?

Edited by Mason

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.