Jump to content
Sign in to follow this  
05paw

Pawła browar - WpB Brewery

Recommended Posts

Zdecydowałem się założyć swój temat, w którym będę mógł prowadzić swoje zapiski związane z warzeniem i przedstawić swój browar :)

 

Niestety na samym początku nie przykładałem się do robienia zapisków do poszczególnych warek i do większości warek zapisków brak niestety, a szkoda bo widzę, że to jest często pomocne przy warzeniu kolejnych piw.

 

Warki:

 

1,2,3,4 - brew kity, nawet udane i pijalne

5 - cydr gruszkowy z brew kitu, żona była bardzo zadowolona, więc sukces :D

6,7 - Spitfire Clone - pierwsze zacieranie, niestety oba były raczej nie udane, jeden kwach a drugie pijalne ale smakowało słabo

8. IPA z HB - wyszło ok, nie powala ale już było o wiele lepiej niż przy spitfire

9. Pils z HB - wyszło bardzo dobre ale chyba sobie odpuszczę chwilowo piwa dolnej fermentacji bo za dużo zachodu z nimi

10. Pszeniczne z HB - Nareszcie udane piwo, zacieranie, filtracja i wysładzanie bezproblemowe, udało się uzyskać żądaną gęstość, litraż oraz odfermentowanie, bardzo smaczne i z ładnym aromatem bananów.

11. Dunkelwezen z HB - wyszedł kwach, po 10 dniach fermentacji ładnie odfermentowało ale próbka wykręcała "ryjka"

 

12. Bitter z HB

 

17.11.2013 OG: 1.048

24.11.2013 SG: 1.012

1.12.2013 FG: 1.012 - 18L zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru, po 2 tygodniach bardzo słabe nagazowanie ale po paru następnych dniach gaz się pojawił i jestem zadowolony z rezultatu, piwo bardzo smaczne i super klarowne.

 

13. Pszeniczne

 

Wzorowane na wcześniejszym z HB ale tu już samodzielnie śrutowałem słody i wydajność mocno spadła.

 

Zasyp:

Pszeniczny 2,5 kg

Pilzneński 1,5

 

Drożdże WB-06

 

Zacieranie:

44° - 20'

63° - 30'

72 - 30'

 

Chmielenie: Hallertauer Tradition 20g 60'

 

8.12.2013 wyszło 20L OG 1.040 fermentacja w 20°

14.12.2013 - SG: 1.010

18.12.2013 - FG: 1.010 zabutelkowane z dodatkiem 180g cukru

 

W smaku i aromacie wypada sporo słabiej od pierwszej pszenicy, jest nieco wodniste ale pijalne i picie go na pewno nie będzie męką.

 

 

Z gotowych zestawów z HB został mi jeszcze Milk Stout do uwarzenia, a później będzie wszystko śrutowane i odmierzane samodzielnie.

 

Moja galeria: http://www.piwo.org/gallery/album/340-pawla-browar/

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

14. Spitfire #3 - 14.12.2013

 

Zasyp:

Maris Otter - 3,68 kg

Crystal - 0,37 kg

Płatki pszeniczne - 0,37 kg

Pszeniczny - 0,18 kg

Amber - 0,23 kg

 

Zacieranie:

66° - 90'

 

Chmielenie:

20g EKG na 90'

20g Target na 90'

15g EKG na 10'

 

Drożdże: Donstar Nottingham

 

Wyszło 21l brzeczki nastawnej, OG: 1.048 fermentacja w 18°C

 

22.12.2013 kontrola SG: 1.010, zeszło do założonej wartości więc przelewam dziś na cichą.

 

04.01.2014

FG: 1.010, zabutelkowane z dodatkiem 135g cukru.

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

15. FAH - 14.12.2013

 

Wg. przepisu na wiki, jedyna zmiana to zastąpienie magnum przez marynkę. Drożdże s-04.

 

Wyszło 19l, OG: 1.040 czyli 10° Plato, nieco za nisko ale wydajność spadła przez samodzielne śrutowanie, teraz już śrutownik przestawiony i śrutuję drobniej, zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

22.12.2013 - po otwarciu fermentora wielki kożuch "czegoś" i smród, do wylania jednak jest OK, SG: 1.010 i przelewam na chichą.

 

04.01.2014

 

SG: 1.010, dodane 20 g chmielu Sazz (Sazz dziwnie pachniał, zupełnie inny zapach niż poprzednie chmiele ale zaryzykowałem i dodałem go)

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

16. Cydr gruszkowy z brewkitu - 17.12.2013

 

Niestety nie zmierzyłem OG :ble: robione w pośpiechu.

 

22.12.2013 - SG 1.032 na wierzchu jeszcze sporo piany, żona mówi że w smaku dobre więc poczekam kilka dni jeszcze.

 

ps. ja cydru nie próbuję bo bym się otruł, nie lubię tego smaku....

 

 

30.12.2013

 

Cydr poszedł w butelki z dodatkiem 160g cukru FG: 0.098

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomo33
;) Edited by tomo33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam już pomysły na kolejne warki.

Na pierwszy ogień pójdzie "Pszeniczne by Jacenty"

pilzneński 2 kg

pszeniczny 3,3 kg

Chmiel Tradition 15g na 60'

Gęstwa WB-06 z poprzedniego pszenicznego.

Zasyp na 20l zwiększony z powodu słabej wydajności w ostatnich 2 warkach.

 

Następnie będzie jeszcze jeden FAH, kolejna próba ze Spitfire (uparty jestem na to piwo) będę musiał wykorzystać w końcu zestaw na Milk Stouta.

Chciałbym zrobić AIPA lub IIPA i przeglądam receptury, zapiski innych piwowarów i widzę że nie będzie łatwo bo jest tego sporo, będzie znowu robienie piwa w ciemno ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.12.2013 Wraka #17

 

PSZENICZNE

 

Zasyp:

3,3 kg pszenicznego

2 kg pilzneńskiego

 

Zacieranie:

45 - 15'

55 - 15'

62 - 40'

72 - 40

75 - 5

 

Chmielenie:

20g tradition 60'

 

Drożdże: gęstwa WB-06

 

Uzyskałem 20,5L o gęstości 1.062 dodałem 3L czystej wody aby zejść do SG: 1.054

 

Wydajność wyszła na poziomie 75,8% co mnie bardzo zaskoczyło bo ostatnie 2 warki miały 62% wydajności, dalej nie wiem czemu mam takie wahania w wydajności.

 

04.01.2014 - SG: 1.010

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj zabutelkowany FAH i pszeniczne. Pozniej dodam więcej szczegółów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

# 18 Milk Stout z HB

 

18.01.1014 r.

 

Zasyp:

Pilzneński 3,8 kg

Caraaroma 0,25 kg

Czekoladowy 0,4 kg

 

Drożdże: gęstwa po FAH'u - S-04

 

Zacieranie

40' - 64*

30' - 30*

 

Chmielenie:

Perle 40g - 60'

Laktoza 500g - 15'

 

Wyszło 20L

OG: 1.060

Share this post


Link to post
Share on other sites

21.01.2014

 

#19 AIPA

 

 

Zasyp:

5,50 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) Grain 1 84,6 %

0,30 kg Amber Malt (43,3 EBC) Grain 2 4,6 %

0,30 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 3 4,6 %

0,20 kg Wheat Malt, Light (Hoepfner) (3,9 EBC) Grain 4 3,1 %

0,20 kg Wheat, Torrified (Thomas Fawcett) (3,9 E Grain 5 3,1 %

 

Zacieranie:

90' - 68*-63*

 

Chmielenie:

40,00 g Citra [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 55,5 IBUs

10,00 g Citra [12,00 %] - Boil 30,0 min Hop 7 10,7 IBUs

15,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 15,0 min Hop 8 7,9 IBUs

20,00 g Cascade [5,50 %] - Steep/Whirlpool 0,0 Hop 9 0,0 IBUs

 

10,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 10 0,0 IBUs

10,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 11 0,0 IBUs

15,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 12 0,0 IBUs

Drożdże US05.

 

OG: 1.069 - 16,72*P

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 - przelana na cichą, SG: 1.024

#19 - przelana na cichą, SG 1.016, w smaku i zapachu zapowiada się świetnie, to jest to czego oczekiwałem :) Dorzucone po 10g Cascade i Amarillo.

 

08.02.2014

 

#18 przelane do butelek FG:1.022 120g cukru

#19 zbutelkowane z dodatkiem 140g cukru, FG:1.016

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

# 20 - 15.02.2014

 

Recipe: AIPA no.1,1 TYPE: All Grain

Style: American IPA

---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------

SRM: 15,5 EBC SRM RANGE: 11,8-29,6 EBC

IBU: 73,4 IBUs Tinseth IBU RANGE: 40,0-70,0 IBUs

OG: 1,073 SG OG RANGE: 1,056-1,075 SG

FG: 1,018 SG FG RANGE: 1,010-1,018 SG

BU:GU: 1,012 Calories: 512,2 kcal/l Est ABV: 7,2 %

EE%: 70,00 % Batch: 20,00 l Boil: 23,80 l BT: 60 Mins

 

---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------

 

 

Total Grain Weight: 6,60 kg Total Hops: 120,00 g oz.

---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------

>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<

Amt Name Type # %/IBU

5,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 83,3 %

0,50 kg Wheat Malt, Light (Hoepfner) (3,9 EBC) Grain 2 7,6 %

0,20 kg Amber Malt (43,3 EBC) Grain 3 3,0 %

0,20 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 4 3,0 %

0,20 kg Wheat, Torrified (Thomas Fawcett) (3,9 E Grain 5 3,0 %

 

 

Name Description Step Temperat Step Time

Saccharification Add 17,21 l of water at 73,1 C 66,7 C 60 min

Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min

 

---SPARGE PROCESS---

>>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22,2 C/22,2 C

>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWH

Fly sparge with 13,20 l water at 75,6 C

 

---BOIL PROCESS-----------------------------

Est Pre_Boil Gravity: 1,061 SG Est OG: 1,073 SG

Amt Name Type # %/IBU

40,00 g Citra [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 55,0 IBUs

10,00 g Citra [12,00 %] - Boil 30,0 min Hop 7 10,6 IBUs

15,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 15,0 min Hop 8 7,8 IBUs

 

Amt Name Type # %/IBU

20,00 g Cascade [5,50 %] - Steep/Whirlpool 0,0 Hop 9 0,0 IBUs

 

Wyszło OG: 1.054 i 21,5 L.

Zadałem gęstwę US-05

 

23.02.2014

 

Przelane na cichą + 10g Cascade i 10g Amarillo.

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

03.03.2014 - #20 AIPA zabutelkowana z dodatkiem 140g cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #21

 

WheatTwins

 

Weizen

warzone 16.03.2014

Dane

  • Wielkość warki: 40.0
  • Gęstość początkowa: 14.2°Blg, SG 1.058
  • Gęstość końcowa:
  • Alkohol (obj.):

Przygotowanie brzeczki

 

Surowce fermentowalne:

  • Słód Pilzneński - 4kg
  • Słód przeniczny - 5kg

Chmiele:

  • Lubelski - 40g

Drożdże:

  • Mauribrew Weiss
  • BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's

Dodatki inne:

 

Schemat zacierania:

  • 44°C - 20'
  • 63-61°C - 30'
  • 73-71°C - 30'
  • 75°C - 10'

Wysładzanie i filtracja:

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' Lubelski (całość)

Notatki:

 

Warka podzielona na dwa fermentory, będzie porównanie 2 szczepów drożdży ;) Wyszło nieco za wysoko bo warzone na nowym sprzęcie i wydajność się sporo podniosła, mogłem rozcieńczyć wodą ale pomyślałem o tym dopiero jak już zadałem drożdże i pozamykałem fermentory :/

 

 

Edit: Jednak się zdecydowałem dolać kranówy i rozcieńczyłem do 12,8 (1.052) - granica stylu i 4,5 litra więcej :)

 

 

Edit: 24.03.2014

Zabutelkowane. M20 zeszły do 1.014, kangury do 1.016. Kangury miały dziwny zapach, jakby z rury ze zlewu ale w smaku ok.

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #22

 

Altbier

 

warzone 02.04.2014

Dane

  • Wielkość warki: 28.0
  • Gęstość początkowa: 10.5°Blg, SG 1.042
  • Gęstość końcowa: ??
  • Alkohol (obj.): ??
  • Objętość końcowa: ??

Przygotowanie brzeczki

 

Surowce fermentowalne:

  • Munich Malt 5 kg
  • Crystal 150 0,25 kg
  • Wienna Malt 0,25 kg

Chmiele:

  • 60' Magnum 30g
  • 15' Tettnanger 15g

Drożdże:

  • US-05

Schemat zacierania:

  • 50°C - 30'
  • 64°C - 30'
  • 70°C - 30'
  • 76°C - 10'

 

11.04.2014

 

Przelane na cichą, SG: 1.008 czyli zamierzane FG :)

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje nowe graty :) Już je mam jakiś czas ale nie miałem czasu zrobić i wstawić zdjęć.

 

gallery_6718_340_2308732.jpg

 

gallery_6718_340_5132515.jpg

gallery_6718_340_1273066.jpg

gallery_6718_340_2257241.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to to cuś na ostatniej focie? Wygląda jak filtr jakowyś. Graty prof. Wygląda na robotę Kamilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtr do łódki kupiony w Juli. Działa ale szybko się zapycha więc trzeba robić whirpoola.

Co do "producenta" sprzętu to się zgadza ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszeniczne

 

warzone 09.04.2014 - warka 23

Dane

  • Wielkość warki: 22.0
  • Gęstość początkowa: 10.5°Blg, SG 1.042
  • Gęstość końcowa:
  • Alkohol (obj.):

Przygotowanie brzeczki

 

Surowce fermentowalne:

  • 2,5 kg Pszeniczny
  • 2 kg Pilzneński

Chmiele:

  • Lubelski 25g - 60'

Drożdże:

  • Danstar Munich

Schemat zacierania:

  • 54-51°C - 10'
  • 63-61°C - 30'
  • 73-71°C - 30'
  • 76°C - 10'

Drożdże uwodnione i zadane w temp. 14°C

 

18.04.2014 zabutelkowane, SG 1.010, znowu nie czuć bananów :/

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

IRA

 

Warzone 11.04.2014 – warka 24

Dane

  • Wielkość warki: 24l
  • Gęstość początkowa: 12.8°Blg, SG 1.052
  • Gęstość końcowa:
  • Alkohol (obj.):

Surowce fermentowalne:

  • 3,70 kg Pale Malt
  • 1,20 kg Fawcett Munich
  • 0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 60L
  • 0,20 kg Castle Malting Biscuit
  • 0,06 kg Castle Malting Roasted Barley

Chmiele:

  • 25,00 g Challenger [7,90 %] - Gotowanie 60,0 min

Drożdże:

  • US-05 - gęstwa

 

Schemat zacierania:

  • 66-68°C - 90'
  • 75°C - 10'

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już poprawiam :ble: Takie zboczenie mam że zawsze piszę w ten sposób i później poprawiam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

# Warka nr 25

 

Bitter

 

Warzone 19.04.2014

Dane

  • Wielkość warki: 21l
  • Gęstość początkowa: SG 1.042
  • Gęstość końcowa:
  • Alkohol (obj.):

Surowce fermentowalne:

  • 4,50 kg Pale Ale Malt
  • 0,20 kg Amber Malt
  • 0,05 kg Castle Malting Roasted Barley

Chmiele:

  • 25 g Perle – 60 min
  • 30 g Challenger - 10 min

Drożdże:

  • S-04

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

# Warka nr 26

 

Belgian Pale Ale

 

Warzone 19.04.2014

 

Dane

  • Wielkość warki: 27l
  • Gęstość początkowa: SG 1.042
  • Gęstość końcowa:
  • Alkohol (obj.):

Surowce fermentowalne:

  • 3,50 kg Pale Ale Malt
  • 1,00 kg Munich Malt Light
  • 0,40 kg Biscuit Malt
  • 0,20 kg Melanoidin

Chmiele:

  • 15 g Chinook – 60 min
  • 10 g Saaz - 15 min

Drożdże:

  • Mangrove Jack's #M27 (Belgian Ale)

Fermentacja w 26-27°, na fermentorze pokazuje po jednym dniu 29-30°C.

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.