Jump to content

Pomoc przy bourbonie:)


Slepecci
 Share

Recommended Posts

Witam, jako że jestem już po 30stej warce piwa, nadszedł czas zapełnić spiżarnie czymś innym, trafiło na mojego ulubionego słodkiego bourbona:D I mam takie trzy szybkie pytania:

- Czy i jak ze słodować kukurydze? ponieważ planuje 1:1 kukurydza i słód jęczmienny, nie wiem czy dodanie kuku jako niesłodowanego grysiku da rade?

- Moim zdaniem zcukrzyć trzeba wszystko żeby "piwo" wyszło jak najmocniejsze?

- Robił ktoś kiedyś coś takiego?

Pozdrawiam wszystkich:)

Link to comment
Share on other sites

Piątkowski podaje przepis na kukurydziankę. Jest dużo roboty, ale efekt 20 litrów okowity o mocy 67%. Bourbon to inna bajka, musi zawierać 51% kukurydzy minimum (tutaj bourbon'y się różnią, np. może być 60% kukurydzy, a nawet 80% w zacierze) dociągnięty do 80%, leżakowany w nowych wypalonych mocno, zwęglonych beczkach o mocy 62,5% min. 2 lata. W załączeniu mały tutorial.

 

Warto poczytać tutaj: http://www.whiskeypr...n-recipes-yall/

 

Dobre bourbon'y są do kupienia w cenach bardzo pozytywnych, więc nie ma sensu marnować sprzętu i talentu. Chyba żeby kolega chciał zrobić single malt'a, to wtedy jest to bardziej opłacalna inwestycja.

chapter6.pdf

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

Dobre bourbon'y są do kupienia w cenach bardzo pozytywnych, więc nie ma sensu marnować sprzętu i talentu. Chyba żeby kolega chciał zrobić single malt'a, to wtedy jest to bardziej opłacalna inwestycja.

 

co byś polecił dla bourbon-owego noob-a aby poznać ten trunek i dodatkowo nie odstraszyć ceną?

Link to comment
Share on other sites

Najpoważniejszy w całej zabawie może być kocioł odpędowy, Szkoci fermentują czystą, filtrowaną brzeczkę i to jest pikuś, wystarczy szybkowar, ewentualnie keg. Jeżeli fermentacja Bourbona jest w ziarnie, to potrzeba płaszcza wodnego żeby to oddestylować na pierwszy raz. Do destylacji wystarczy prosty aparat z deflegmatorem, najlepiej z wypełnieniem miedzianym, zresztą nie będę się rozpisywał ;-) Na tym kegu służy do końcowej destylacji owocówek/ zbożówek.

post-6660-0-02539800-1387713532_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Na sam początek klasyka, Jim Beam 4-letni i Jim Beam 6-letni dla porównania, z głębszych trunków Wild Turkey 8-letni, bardzo fajny był do dostania kiedyś na Słowacji Kentucky Jack. Aktualnie w dobrych cenach jest też Bulleit Frontier Bourbon (55,90zł) A jak już wydać większe pieniądze, to któryś z Blanton'ów. Warto też poznać inną ikonę, a mianowicie żytnią whiskey Old Overholt Rye.

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.