Jump to content
Sign in to follow this  
Anginsan

Safbrew s-33 a wysokie koncowe blg

Recommended Posts

Tydzien temu ronbilem piwo na drożdzach fermentis safbrew s-33. Z 13 blg dzis mam 4,5 blg. Fermentacja się zakonczyła, piwo poszło na cichą. Na wiki napisane jest ze te drozdze charakteryzuja sie "płytkim odfermrntowaniem" Czy miliście podobne sytuacje?

ps zacieranie jednotemperaturowe, odrazu 69 stopni 60` -potem podgrzanie do 78 stopni - i filtracja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na ten ekstrakt, schemat zacierania i drożdże to i tak Ci mocno zeszło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam aktualnie dwa fermentory:

 

-BPA z 13 zeszly do 5

-Wit z 12 zeszly do 5

 

BPA dzisiaj idzie w butelki (8 burzliwej+12 cichej), Wit po 6 dniach burzliwej zostaje na kolejny tydzień. Te drożdżaki tak po prostu mają, dyskusja toczyła się tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to tę drożdże są beznadziejne. Słabo odfermentowują, a jendnocześnie są puste w smaku. Żal mi dobrej brzeczki żeby zadawać ją tymi drożdżami. Oczywiście to tylko moja opinia

 

Wysłane z mojego Blade III

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam, jedynym plusem tych drożdży jest cena. Po kilku początkowych próbach porzuciłem je bez żalu. Najgorszy ich wynik to końcowe 6 blg z 14. Dałem sobie z nimi spokój. Lepiej sprawdzają się lepsze drożdże i zbieranie gęstwy. Ja się do tego przekonałem

Edited by ponury fermentaThor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy miliście podobne sytuacje?

Przejrzałem moje notatki. 12-2,5Blg, 12-5, 12-3, 7-1, 12-3, 13-2, 10-2, to tylko kilka przykładów, nie wiem skąd opinia, że słabo odfermentowują.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzałem moje notatki. 12-2,5Blg, 12-5, 12-3, 7-1, 12-3, 13-2, 10-2, to tylko kilka przykładów, nie wiem skąd opinia, że słabo odfermentowują.

...miałeś warke z początkowym blg 7? co to było za piwko :D Edited by Carno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dobre, przewidywalne drożdże, w niektórych przypadkach schodzą bardzo nisko (nawet do 1 blg), nie wiem skąd u innych problemy z nimi; z s-33 nie miałem jeszcze problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...miałeś warke z początkowym blg 7? co to było za piwko :D

Czułem, że to kogoś zainteresuje. Grodziskie oczywiście. Nie było to wynikiem błędu, takie być miało i było świetne na upalne dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy miliście podobne sytuacje?

Przejrzałem moje notatki. 12-2,5Blg, 12-5, 12-3, 7-1, 12-3, 13-2, 10-2, to tylko kilka przykładów, nie wiem skąd opinia, że słabo odfermentowują.

Może u Ciebie wpływa na lepszą fermentowalność jakiś inny czynnik? U mnie też one zawsze nisko schodziły i słyszałem bardzo dużo opinii o tym, że nisko schodzą i przypadki gdzie one wysoko odfermentowały zdarzały się sporadycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy miliście podobne sytuacje?

Przejrzałem moje notatki. 12-2,5Blg, 12-5, 12-3, 7-1, 12-3, 13-2, 10-2, to tylko kilka przykładów, nie wiem skąd opinia, że słabo odfermentowują.

 

z tego co widzę to w drugim przypadku z 12 też doszło do 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co widzę to w drugim przypadku z 12 też doszło do 5

Tak, tylko to był Altbier, z prawie 70 procentowym udziałem monachijskiego, jemu głębokie odfermentowanie nie było potrzebne. Miał być słodkawy, słodowy, w dolnych granicach zawartości alkoholu wyznaczonych dla tego stylu.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

No to gratuluje farta z altem ;)

pytanie jak tą gęstwę poskromić i mieć powtarzalne wyniki.

Raz dawno używałem s-33 i z tego co pamiętam też mi do 2blg zeszły.

Teraz saszetka czeka nalepsze czasy(2014) w lodówce. W planach 2 piwa, jakaś trzynastka i coś mocniejszego.

Wku%#&bym się gdyby 13 zeszło do 5 a rozruszana gęstwa np z 18 do 2. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.