Jump to content
Sign in to follow this  
Jejski

Pszeniczniak z laktozą.

Recommended Posts

Uwaga! Żona i kobiety w moim otoczeniu zażyczyły sobie piwo specjalnie dla nich. Jako że lubią takie coś jak "karmi" i pszeniczniaki , wymyśliłem sobie że trzeba zrobić coś pomiędzy, czyli lekko ciemne i słodzone laktozą piwo na wb-06. Może jakąś przyprawę jeszcze dodać? Czy ktoś dodawał laktozę do pszeniczniaka i może ma jakieś inne pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laktoza nie jest specjalnie słodka i nie wiem, czy dostaniesz to co chcesz. Jak chcesz słodsze piwo to daj mniej chmielu, a więcej słodów karmelowych, szczególnie tych jaśniejszych.

 

Ja już próbowałem zrobić wiele piw kobiecych, ale żadne nie zadziałało, juz się poddałem. Ale znam przepisy na świetne drinki które zmiękczaja kobiece serca, jak chcesz to podam przepisy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A może spróbuj dodać słodu pszenicznego czekoladowego? Albo karmelu.

To z pewnością nie da efektu piwa "Karmi".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słusznie Coder, karmelowe to jest jakieś rozwiązanie ale chyba nie zrezygnuję z laktozy. Może dam jej nieco mniej niż myślałem, powiedzmy 400g. na 25l. Zastanawiam się jeszcze nad skróceniem przerwy 63°C do 10-15min. Ma to sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jejski, a moze zrob cos w rodzaju Altbier?

http://www.piwo.org/forum/t814-07C-Dusseldorf-Altbier.html

Ja bym to zrobil tak: 90% jasny monachijski, 10% pszenny, + ok ~90 gr slodu czekoladowego. Na chmiele bym uzyl ~30 gr Lubelski/60 min. Poznego chmielenia albo wcale, albo bardzo niskie, np. 10-15 gr. lubelskiego/5 min. Drozdze plynne Kolsch, albo tez mysle ze suche Safale S-04 byly by tez dobre.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście sens to ma, ale nie ma co liczyć na to, że piwo będzie tak słodkie jak Karmi.

Co do WB-06 i dużej ilości słodów palonych to mam wątpliwości, czy to się będzie dobrze komponować. W BYO 3/09 odradzają łączenie fenolowego charakteru ze smakiem ciemnym, cierpkim. Kiedyś uwarzyłem piwo ze sporą ilością słodu barwiącego i na drożdżach Belgian Strong. Wyszło niesmaczne :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysyłają.Dodatkowy koszt to 17 dolarów. Roczna prenumerata (sześc numerów) to w sumie $45 czyli około 140 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...