Skocz do zawartości

Zajęczy Browar Domowy


Turu

Rekomendowane odpowiedzi

33. Porter bałtycki z wędzoną śliwką

Słód wiedeński (Weyerman) – 2,0 kg
Słód monachijski (
Weyermann) – 2,0 kg

Płątki jęczmienne błyskawiczne - 1,2 kg

Słód wędzony bukiem (Weyermann) – 1,0 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg

Słód caramunich I (Weyermann) – 0,4 kg

Słód caraaroma (Weyermann) – 0,4 kg

Słód Carafa I (Weyermann) - 0,4 kg

 

Zacieranie:
66-68 C – 75 min
78C – 10 min

Carafę wrzucam na ostatnie 30 min. zacierania

 

Chmielenie:
Marynka 30 g -60 min.
Wędzona śliwka 0,5 kg - 5 min

 

Do fermentora trafia 22l 21 blg.
Fermentacja:  US-05 gęstwa
Burzliwa: 21 dni, 1 dzień 15-16C, 3 dni 15C, 16-17C, 18-19C, kolejne dni 19C, 2 ostanie dni 21C

Cicha: 21 dni, 18-21C
Po cichej: 20L 7 blg
Refermentacja: 13 dni 70 g cukru

 

Pierwotnie miał być to po prostu wędzony porter. Przez pomyłkę zamówiłem jednak za mało wędzonego słodu, jego brak musiałem więc zrekompensować płatkami, zaś wędzonkę postanowiłem uzyskać ze śliwki.

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

34. West Coast IPA

Słód pilzneński (Weyermann) – 3,0 kg
Słód pszeniczny (
Weyermann ) – 1,0 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg

 

Zacieranie:
65-66 C – 60 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Chinook 35 g -60 min.
Chinook 15 g – 30 min.
Mosaic 25 g – 15 min.
Mosaic 25 g – 0 min.

 

Citra 50 g – chmielenie na zimno ( 3 dni)

Centennial 50 g – chmielenie na zimno ( 3 dni)

 

Do fermentora trafia 22l 14 blg.
Fermentacja:  US-05 1 saszetka
Burzliwa: 12 dni, temp. 1 dzień 15-16C, 2 dni 18-19C, 3 dni 17-18C, 1 dzień 18-19C, pozostałe dni 21-22C

Cicha: 10 dni, 18-20C, ostatni dzień 15C
Po cichej: 21L 2,5 blg
Refermentacja: 10 dni 100 g cukru

 

Na ostatni dzień cichej znoszę piwo do piwnicy (15C). Chmiel ładnie opada na dno, do tego filtracja przez druciak.

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

35. Kwas z mango

Słód Pilzneński (Weyermann) – 4,0 kg

Płatki owsiane błyskawiczne = 0,5 kg

 

Zacieranie:
65-68 C – 60 min
78C – 10 min

 

Po filtracji i wysładzaniu gotuję brzeczkę przez 15 min., po czym schładzam ją do temp. ok. 45C. Do 25l brzeczki (nie mierzyłem ekstraktu, docelowo otrzymać mam gęstość początkową 13blg) wsypuję zawartość 20 kapsułek probiotyku Sanprobi IBS (Lactobacillus plantarum).

 

Zakwaszanie trwało 47h. Brzeczka jest kwaśna, aczkolwiek przy po moich poprzednich kwasach poziom kwaśności był większy.

Zakupiłem 5 puszek pulpy z mango, każda po 450g. Pulpę zamierzam dodać na cichą fermentację.

 

Chmielenie:
Oktawia  25 g - 60 min

 

Do fermentora trafia 21,5l 13,0 blg
Fermentacja:  US-05 gęstwa
Burzliwa: 12 dni, 5 dni 16-17C, 2 dni 17-18C,  pozostałe dni 20-21C

Cicha: 32 dni + 2,25 kg pulpy z mango, 19-21C, ostatnie 2 dni 15C
Po cichej: 19 l ?? blg
Refermentacja: 11 dni, 130 g cukru

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

36. American Wheat II

Słód pilzneński (Weyermann) – 2,5 kg
Słód pszeniczny (Viking Malt
) – 2,5 kg

Słód Carapils (Weyermann) - 0,2 kg

 

Zacieranie:
64-67 C – 60 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Chinook 25 g -60 min.
Cascade 20 g – 30 min.
Chinook 25 g – 10 min.
Cascade 30 g – 0 min.

 

Centennial 50 g – chmielenie na zimno ( 5 dni)

 

Do fermentora trafia 24,5l 12,5 blg.
Fermentacja:  US-05 1 saszetka
Burzliwa: 12 dni, temp. 5 dni 16-17C, 1 dzień 18-19C, pozostałe 19-21C

Cicha: 11 dni, 20-22C, ostatnie 3 dni 15-16C
Po cichej: 23 L 2,5 blg
Refermentacja: 9 dni 125 g cukru

 

 

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

37. Hefe-Weizen

Słód pilzneński (Weyermann) – 2,5 kg
Słód pszeniczny (Viking Malt
) – 2,5 kg

 

Zacieranie:
64-67 C – 60 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Oktawia 25 g -60 min.
 

Do fermentora trafia 24l 12,5 blg.
Fermentacja:  FM 41 starter 1l z 1 fiolki
Burzliwa: 21 dni, 3 dni 17-18C, pozostałe 19-24C

Cicha: brak
Po cichej: 24L 3,0 blg
Refermentacja: ?? dni 160 g cukru

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

38. Kwas z morelą

Słód Pilzneński (Weyermann) – 4,0 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

 

Zacieranie:
65-67 C – 60 min
78C – 10 min

 

Po filtracji i wysładzaniu gotuję brzeczkę przez 15 min., po czym schładzam ją do temp. ok. 40C. Do 25l brzeczki (nie mierzyłem ekstraktu, docelowo otrzymać mam gęstość początkową 13blg) wsypuję zawartość 20 kapsułek probiotyku Sanprobi IBS (Lactobacillus plantarum).

 

Zakwaszanie trwało 45h. Poziom kwaśności dosyć wysoki.

 

Chmielenie:
Marynka  25 g - 60 min

 

Do fermentora trafia 19,5l 13,0 blg
Fermentacja:  US-05 1 saszetka
Burzliwa: 9 dni 21-22 C

Cicha: 28 dni + 3 kg pulpy z moreli, 19-21CC

Po cichej: 18 l ?? blg
Refermentacja: ?? dni, 110 g cukru

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

39. Żytni Stout III

 

Słód Pale Ale (Weyermann) – 3,0 kg

Słód żytni (Weyermann) - 1,0 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 0,5 kg
Słód Pale Chocolate (Fawcett) – 0,3 kg
Słód Carafa I (Weyermann) – 0,2 kg

Słód Carafa II (Weyermann) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

64-67 C – 60 min
78C – 10 min

Słody palone wrzucam od początku zacierania

 

Chmielenie:
Marynka 25 g -60 min.

 

Do fermentora trafia 22 l 14 blg.
Fermentacja:  US-05 1 saszetka
Burzliwa: 14 dni,  4 dni 18-19C, pozostałe dni 19-21C

Cicha: 7 dni 19-21C
Po cichej:  21L 4 blg
Refermentacja: 10 dni 96 g cukru

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

40. New England IPA

Słód pilzneński (Weyermann) – 4,0 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 1,5 kg

Płatki orkiszowe błyskawiczne - 1,0 kg

 

Zacieranie:
64-67 C – 60 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Chinook 30 g -30 - min.
Chinook 20 g – 10 min.
Citra 50 g – 0 min.
 

Galaxy 50 g – chmielenie na zimno ( 3 dni)

Enigma 50 g – chmielenie na zimno ( 3 dni)

 

Do fermentora trafia 23l 15 blg.
Fermentacja: FM 11 Wichrowe Wzgórza starter 1L
Burzliwa: 11 dni, temp. 1 dzień 15-16C, 4 dni 16-17C, pozostałe 19-22C

Cicha: 9 dni, 8 dni 19-22C, ostatni dzień 16C
Po cichej: 21,5L 3,5 blg
Refermentacja: 10 dni 115 g cukru

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

41. Rauchbier

 

Słód jęczmienny wędzony bukiem (Steinbach) – 3,0 kg
Słód monachijski II
(Weyermann) – 2,0 kg

Słód Caramunich I (Weyermann) - 0,2 kg

 

Zacieranie:
64-67 C – 60 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Sybilla 30 g - 60 - min.

 

Do fermentora trafia 21l 14 blg.
Fermentacja: US - 05
1 saszetka
Burzliwa: 13 dni, temp. 2 dni 15-16C, 4 dni 16-17C, pozostałe dni 19-21C

Cicha: ?? dni, ?? dni 19-22C, ostatni dzień ??
Po cichej: ?? L ?? blg
Refermentacja: ?? dni ?? g cukru

 

Z nowym rokiem 2 zmiany w browarze. Użyłem 1 raz Hopspidera z Aliexpress, wydaje się być ok, ale o jego przydatności dowiem się przy jakimś mocno nachmielonym piwie. Po 5 latach stosowania Oxi przerzuciłem się na Starsan. Pierwsze wrażenia mocno pozytywne.

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

25. RIS II

Piwo bardzo długo się układało, przez pierwsze miesiące miało nieprzyjemną zalegającą goryczkę, co w połączeniu mocną palonością sprawiało, że piło się je po prostu ciężko. Po 1,5 roku wreszcie zaczęło smakować tak, jak należy. Wyraźna wanilia z płatków, sporo paloności i fajne nuty utlenienia (przede wszystkim wiśnia).

29. Sour Ale

Bardziej smakują mi moje kwasy z owocami ;)

33. Porter bałtycki z wędzoną śliwką

Najlepsze mocne piwo jakie zrobiłem. Niestety piwo po jakichś 6 m-cach w butelkach przegazowało się. Kilkukrotnie popuszczałem gaz, teraz wszystko jest już nim w porządku. Śliwka dała super efekt, jest wyraźna wędzonka, lekka kwaskowość i czekolada.

34. West Coast IPA

Może bez rewelacji, ale wyszło solidnie, konkretna goryczka, dobry aromat.

35. Kwas z mango

Mango wyraźnie wyczuwalne zarówno w smaku, jak i aromacie. Kwaśność taka jaką lubię. Bardzo szybko wypite.

36. American Wheat II

Uwarzone na wesele brata, gościom smakowało ;)

37. Hefe-Weizen

Również uwarzone na wesele, wyszło ok, aczkolwiek do ideału sporo brakowało.

38. Kwas z morelą

Rekordowa ilość owocu, morela bardzo mocno wyczuwalna. Bardzo mi smakuje, aczkolwiek po wypiciu więcej niż 2 zostaje w ustach nieprzyjemny kwaśny posmak. Może to kwestia samej pulpy, która była mocno kwaśna.

39. Żytni Stout III

Dosyć długo się układało, po 3 miesiącach w butelce smakuje już bardzo fajnie. Mocno czekoladowe, może to zasługa słodu z Fawcett. Czuć ciało pochodzące z żyta, ale nie jest jakoś bardzo gęste. 

40. New England IPA

Goryczka pewnie za wysoka jak na ten styl, ale ja taką lubię ;) Dobry aromat, mocno owocowy, mniej cytrusowy niż zazwyczaj u mnie, a bardziej w klimacie tropików. Wydaje mi się, że robotę zrobiła tu głównie Enigma, bo Galaxy z paczki pachniał sianem... Fajna, gładka tekstura. Do powtórzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

42. Porter bałtycki bourbon wood aged

Słód pilzneński (Weyerman) – 3,0 kg
Słód wiedeński (Viking Malt) – 2,0 kg
Słód monachijski I (
Weyermann) – 2,0 kg

Słód caramunich I (Weyermann) – 0,4 kg

Słód caraaroma (Weyermann) – 0,4 kg

Słód Carafa I (Weyermann) - 0,4 kg

 

Zacieranie:
64-68 C – 70 min
78C – 10 min

Carafę wrzucam na ostatnie 40 min. zacierania

 

Chmielenie:
Sybilla 35 g -70 min.
 

Do fermentora trafia 21l 22 blg.
Fermentacja:  US-05 gęstwa
Burzliwa: 21 dni, 2 dni 15-16C, 4 dni 16-17C, 4 dni 18C, pozostałe 19-20C

Cicha: 28 dni, 19-21C
Po cichej: 19L 5 blg
Refermentacja: ?? dni 65 g cukru

 

Na cichą daję 30 g płatków dębowych macerowanych w Jim Beam Double Oak.

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

43. Oatmeal IPA

Słód pilzneński (Weyermann) – 4,0 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 2,0 kg

Płatki orkiszowe błyskawiczne - 0,4 kg

 

Zacieranie:
64-68 C – 70 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Citra 30 g -20 - min.
Amarillo 30 g – 10 min.
Citra 20 g – 0 min.

Amarillo 30 g – 0 min.

 

Mosaic 50 g – chmielenie na zimno ( 4 dni)

Sabro 50 g – chmielenie na zimno ( 4 dni)

 

Do fermentora trafia 23l 15 blg.
Fermentacja: US-05 1 saszetka
Burzliwa: 
12 dni, 3 dni 15-16C, 2 dni 16-17C, pozostałe 18-20C

Cicha: 9 dni, 6 dni 19-20C, 2 dni 15-16C
Po cichej: 21 L 3,5  blg
Refermentacja: ?? dni 115 g cukru

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

44. Kwas z wiśniami

Słód Pilzneński (Weyermann) – 4,0 kg

 

Zacieranie:
65-68 C – 60 min
78C – 10 min

 

Po filtracji i wysładzaniu gotuję brzeczkę przez 15 min., po czym schładzam ją do temp. ok. 45C. Do 25l brzeczki (nie mierzyłem ekstraktu, docelowo otrzymać mam gęstość początkową 13blg) wsypuję zawartość 20 kapsułek probiotyku Sanprobi IBS (Lactobacillus plantarum).

 

Zakwaszanie trwało 45h. Brzeczka wyraźnie kwaśna. Na cichą fermentację zamierzam dać ok. 2 kg wiśni i płatki dębowe.

 

Chmielenie:
Marynka  25 g - 60 min

 

Do fermentora trafia 20,5l 12,0 blg
Fermentacja:  US-05 1 saszetka
Burzliwa: 11 dni, 1 dzień 14-15C, 2 dni 17-18C,  pozostałe dni 19-21c

Cicha: 31 dni + 2,25 kg mrożonych wiśni +15 g płatków dębowych mocno opiekanych, 18-21 C, ostatnie 3 dni 15C
Po cichej: 20 l ?? blg
Refermentacja: ??dni 120 g cukru

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

45. Hefe-Weizen II

Słód pilzneński (Weyermann) – 2,5 kg
Słód pszeniczny (Viking Malt
) – 2,5 kg

 

Zacieranie:
65-68 C – 60 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Marynka 25 g -60 min.
 

Do fermentora trafia 24,5 l 12 blg.
Fermentacja:  FM 41 starter 1l z 1 fiolki
Burzliwa: ?? dni, ??C

Cicha: brak
Po cichej: ?? L ?? blg
Refermentacja: ?? dni ?? g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

46. Polskie Ale II

Słód pilzneński (Weyermann) – 2,5 kg
Słód pszeniczny (Viking Malt
) – 2,5 kg

Słód carapils (Weyermann) - 0,2 kg

 

Zacieranie:
65-68 C – 60 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Iunga 20 g -60 min.

Izabella 20 g - 10 min.

Iunga 30 g - 0 min.

Izabella 30 g - 0 min.

 

Oktawia50 g – chmielenie na zimno ( 10 dni)

 

Do fermentora trafia 25 l 12,5 blg.
Fermentacja:  US-05 1 saszetka
Burzliwa: 15 dni, 19-22C

Cicha: 15 dni
Po cichej: ?? L ?? blg
Refermentacja: ?? dni ?? g cukru

Edytowane przez Turu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

47. New England IPA II

Słód pilzneński (Bestmalz) – 4,0 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 2,0 kg

 

Zacieranie:
64-68 C – 90 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Citra 30 g -20 - min.
Nelson Sauvin 20 g – 10 min.
Citra 20 g – 0 min.

Nelson Sauvin 30 g – 0 min.

 

Mosaic 50 g – chmielenie na zimno ( ?? dni)

Nelson Sauvin 50 g – chmielenie na zimno ( ?? dni)

 

Do fermentora trafia 23l 14,5 blg.
Fermentacja: 
Hazy Daze IPA blend Yeast Bay
Burzliwa: 14 dni, 7 dni 18-19C, pozostałe 18-21C

Cicha: ?? dni,
Po cichej: ?? l ??  blg
Refermentacja: ?? dni ?? g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

48. Hazy APA

Słód pilzneński (Weyermann) – 4,0 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 1,0 kg

 

Zacieranie:
64-68 C – 60 min
78C – 10 min

 

Chmielenie:
Citra 30 g -20 - min.
Centennial 20 g – 10 min.
Citra 20 g – 0 min.

Centennial 30 g – 0 min.

 

Mosaic 50 g – chmielenie na zimno ( ?? dni)

Citra 50 g – chmielenie na zimno ( ?? dni)

 

Do fermentora trafia 24l 12,5 blg.
Fermentacja: 
S-33 1 saszetka
Burzliwa: ?? dni, ? dni ??C,

Cicha: ?? dni,
Po cichej: ?? l ??  blg
Refermentacja: ?? dni ?? g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.