Jump to content
Turu

Zajęczy Browar Domowy

Recommended Posts

1. Dry Stout

 

ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg

ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg

palony jęczmień 300 g

 

palony jęczmień (w muślinowej siateczce) wrzucam po kilkunastu minutach podgrzewania gara, wyjmuję przed dodaniem ekstraktów

 

chmielenie:

East Kent Golding 30 g – 60 min

East Kent Golding 20 g – 10 min

 

Fermentacja: Safale S-04

Burzliwa: 8 dni 20-23C

Cicha: 7 dni 20-23C

 

W 2 dniu fermentacji uciekło mi przez rurkę sporo piany.

Piwo wyszło dosyć wodniste, mało wyraziste. Lekka kwaskowatość i niewysokie nasycenie, no ale to wszystko mieści się w ramach stylu. Z czasem zyskuje więcej charakteru, smakuje w tej chwili lepiej niże te 4-5 tyg. po butelkowaniu. Obecnie piana intensywniejsza, z drugiej strony mniej trwała niż przy świeżym piwie. Aromat przyjemny, kawowy. Do poprawy barwa, na pewno nie jest to nieprzejrzysta czerń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. AIPA

 

Ekstrakt słodowy Jasny WES 1,7 kg - 3 szt.

 

Chmielenie:

Warrior 20 g – 60 min.

Palisade 50 g – 25 min.

Glacier 20 g – 5 min.

Citra 25 g – 1 min.

 

Glacier 30 g – chmielenie na zimno (9 dni)

 

Fermentacja: Safale US-05

Burzliwa: 10 dni 20-23C

Cicha: 9 dni 21-25C

Refermentacja:11 dni w temp. pokojowej

 

 

Pod koniec cichej skoczyła mi temperatura, dochodząc do 25C. Przy zlewania na cichą z fermentora unosił się ładny, kwiatowo-cytrusowy aromat, przy butelkowania zero aromatu chmielowego, za to wyraźne nuty rozpuszczalnikowe. Przy 1 konsumpcji okazuje się, że nie jest źle. Rozpuszczalnika nie czuć (przynajmniej ja nie czuję ;)) cytrusy, a w szczególności grejpfrut, już jak najbardziej. Z każdym tygodniem aromat słabnie, goryczka również. Wnioski na przyszłość: 20g chmielu na goryczkę to jednak za mało (przy tym stylu oczywiście).

Share this post


Link to post
Share on other sites

3. American Amber Ale

 

Słód Pale Ale - 3kg

Słód Monachijski - 0,8kg

Słód Crystal 150 - 0,3kg

 

Zacieranie:

68C – 70 min.

78C – 5 min.

 

Chmielenie:

Bravo 15g – 60 min.

Wilamette 25g – 10 min.

Wilamette 25g – 1 min.

Cascade 20g. – 1 min.

 

Fermentacja: Safale US-05

Burzliwa: 10 dni 20-22C

Cicha: 8 dni 20-22C

2,5 blg

Refermentacja:10 dni w temp. pokojowej

 

 

Pierwsze zacieranie i pierwsze problemy. Przede wszystkim trudności z utrzymaniem temperatury zacieru w 40l. garnku. Mimo mieszania, zacier w różnych miejscach wykazuje inną temperaturę, różnice nawet 5C. Małe problemy z filtracją i wysładzaniem. W sumie otrzymałem zaledwie 13l. piwa, chmiel obliczony na 20l., tak więc piwo na pewno zbyt goryczkowe jak na ten styl, jednak w cale mi to nie przeszkadza ;). Zbyt ciemna barwa, mocno zmętniona. Goryczka o innym profilu niż w AIPIE, zdecydowanie mniej grejpfrutowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4. Belgian Specialty Ale

 

Słód pilzneński - 5,0 kg

Słód pszeniczny - 0,7 kg

Słód karmelowy jasny Steinbach - 0,3 kg

 

Zacieranie:

63C – 40min

72C – 20 min.

78C – 5min.

 

Chmielenie:

Marynka 30g.- 60 min.

Chinook 5g. – 60 min.

Lubelski 15g. – 10 min.

Chinook 5 g. – 10 min.

Dodatki:

Cukier kandyzowany 0,5 kg - 10 min.

Curaçao 10 g - 10 min.

Kolendra 10 g - 10 min.

 

Fermentacja: Sabrew S-33 2 paczki

Burzliwa: 9 dni 20-22C

Cicha: 12 dni 20-22C

4,5 blg

Refermentacja:14 dni w temp. pokojowej

 

Filtracja poszło dużo sprawniej niż przy poprzedniej warce. Pierwszy raz za cel postawiłem sobie, aby piwo było klarowne. Po 10 dniach cichej, przy mierzeniu ekstraktu, piwo prawie idealnie klarowne. Niestety, przy przenoszeniu fermentora na szafkę musiałem wzburzyć osad i gdy po 2 dniach zabierałem się za butelkowanie piwo było już zmętnione. Może przy następnej warce się uda ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 10 dniach cichej, przy mierzeniu ekstraktu, piwo prawie idealnie klarowne. Niestety, przy przenoszeniu fermentora na szafkę musiałem wzburzyć osad i gdy po 2 dniach zabierałem się za butelkowanie piwo było już zmętnione. Może przy następnej warce się uda ;)

Drugi fermentor to konieczność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam 2 fermentory, po cichej przelałem całość właśnie do drugiego fermentora, w którym miałem przygotowany roztwór cukru w wodzie. Niestety w niczym to nie pomogło...

Share this post


Link to post
Share on other sites

5. Belgian IPA

 

Słód Pale Ale – 3,1 kg

Słód pilzneński - 3,0 kg

Słód Cara Blond - 0,25 kg

Słód Biscuit - 0,2 kg

 

Zacieranie:

68C – 60min.

78C – 5min.

 

Chmielenie:

Apollo 20g.- 60 min.

Chinook 10 g. – 60 min.

Cacade 20 g. – 30 min.

Cascade 20 g. – 20 min.

Amarillo 20g. – 20 min.

Amarillo 20g. – 10 min.

 

Dodatki:

Cukier kandyzowany 0,2 kg - 10 min.

 

Amarillo 50 g – chmielenie na zimno ( 14dni)

Cascade 15 g - chmielenie na zimno ( 12dni)

Amarillo 20 g – chmielenie na zimno ( 12dni)

Amarillo 20 g – chmielenie na zimno ( 4dni)

 

Fermentacja: Fermentis T-58

Burzliwa: 12 dni 19-20C

Cicha (?): 16 dni 18-20C

3,0 blg

Refermentacja: 11 dni w temp. pokojowej

 

Po 9 dniach burzliwej piwo zeszło do 5 blg, odczekałem 3 dni, nic się nie zmieniło, więc zlałem na cichą. Jak się okazało później, był to błąd. Po przelaniu do drugiego fermentora piwo zaczęło dalszą fermentację, osiągając poziom 3 blg. Przeciągnęło się więc chmielenie na zimno. Obawiając się, że aromat ulotni się, dosypałem jeszcze na ostatnie 4 dni 20g Amarillo.

Marzyło mi się piwo w stylu Wildeman Farmhouse IPA z Flying Dog, tak więc zdecydowałem się na zestaw 25l. Belgian IPA z Twojego Browaru. Piwo wyszło mało belgijskie, jedynie po ogrzaniu, w aromacie, czuć nieco przyprawowych nut. Może po leżakowaniu nuty belgijskie będą wyraźniejsze? Aromat naprawdę intensywny, cytrusowy. Goryczka dosyć mocna, ale przyjemna. Piwo jasne, fajnie orzeźwiające.

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

6. Black IPA

 

Słód Pale Ale – 6,3 kg

Słód karmelowy ciemny - 0,2 kg

Słód monachijski – 0,5kg

Słód czekoladowy ciemny- 0,2 kg

Pszenica prażona - 0,3 kg

 

Zacieranie:

64 C – 90 min.

78C – 5min.

Ciemne słody wrzucam pod koniec zacierania, łącznie z podgrzewaniem do 78C spędzają one w garze ok. 20 min.

 

Chmielenie:

Tomahawk 30g. - 90 min.

Warrior 25 g. – 50 min.

Amarillo 15g. – 20 min.

Amarillo 10g. – 10 min.

Amarillo 20g. – 1 min.

 

Cascade 40 g – chmielenie na zimno ( 5 dni)

Centennial 30 g - chmielenie na zimno ( 4 dni)

Simcoe 20 g – chmielenie na zimno ( 3dni)

 

 

Fermentacja: Fermentis US-05 2 szaszetki

Burzliwa: 14 dni 20-21C

Cicha: 12 dni 19-20C

4,5 blg

Refermentacja: 11 dni w temp. pokojowej

 

Zdecydowanie najlepsze piwo jakie uwarzyłem. Dobry aromat, dobra goryczka. Piwo wyszło dosyć gęste, pełne, ale świetnie pijalne. Do powtórzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

7. Porter Bałtycki

 

Słód Wiedeński – 3,8 kg

Słód Monachijski – 3,0 kg

Słód karmelowy jasny – 0,35kg

Słód karmelowy 600- 0,4 kg

Słód czekoladowy- 0,45 kg

 

Zacieranie:

62 C – 30 min.

73C – 45min.

78C – 2min.

Palone słody wrzucam na ok. 40 min.

 

Chmielenie:

Marynka 35 g.- 70 min.

Lubelski 20 g. – 30 min.

 

 

Fermentacja: Fermentis US-05 2 szaszetki

Burzliwa: 14 dni 20-21C

Cicha: 14 dni 21-23C

6,5 blg

Refermentacja: 10 dni w temp. pokojowej

 

Jako że nie mam warunków do dolnej fermentacji, postanowiłem użyć drożdży US-05. Niecały miesiąc od zabutelkowania piwo smakuje całkiem nieźle, jest wyraźne palone, zresztą taki efekt chciałem uzyskać. Mam na dzieję, że z czasem będzie tylko zyskiwać na smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po niecałych 3 miesiącach leżakowania w butelkach, porter jest wyraźnie przegazowany. Co prawda nie ma gushingu, ale piwo przy nalewaniu bardzo mocno się pieni, mocne wysycenie przeszkadza też w piciu. Sam smak jest ok. Testowo popuściłem gaz w 1 butelce, zobaczymy jaki da to efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

8. APA

 

Słód Pale Ale – 4,0 kg

Słód Carahell - 0,3 kg

 

Zacieranie:

65-66 C – 60 min.

78C – 5min.

 

Chmielenie:

Chinook 20 g. -60 min.

Chinook 10 g. – 30 min.

Citra 20g. – 20 min.

Citra 10g. – 10 min.

Citralo 10g. – 0 min.

 

Citra 60 g – chmielenie na zimno ( 3 dni)

 

Fermentacja: Fermentis US-05

Burzliwa: 10 dni (5 dni 18-19C, 5 dni 20-21C)

Cicha: 11 dni 20-21C

2,5 blg

Refermentacja: 9 dni w temp. pokojowej

 

Przy tej warce za główny cel postawiłem sobie utrzymanie niskiej temperatury fermentacji. Udało się, piwo wyszło bardzo przyjemne, lekkie, pijalne, o wyraźnej, ale nieprzesadzonej, niezalegającej goryczce. Połączenie Chinooka i Citry dało dobry efekt, na bazie tej receptury będę chciał uwarzyć AIPĘ, ale to już w przyszłym roku, na świeżych chmielach.

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

9. American Oatmeal Stout

Słód Pale Ale – 5,0 kg
płatki owsiane - 0,8 kg
Słód Caraaroma – 0,5 kg
Słód Carafa I – 0,4 kg
Palony jęczmień – 0,2 kg

Zacieranie:
65-68 C – 90 min
78C – 10 min
Carafę wrzucam po godzinie zacierania, palony jęczmień przed podniesieniem temperatury do wygrzewu.

Chmielenie:
Simcoe 30 g - 60 min
Simcoe 20g – 0 min

Fermentacja: Fermentis US-05 1 saszetka
Burzliwa: 12 dn, 19-21C
Cicha: 12 dni 20-21C
22 l. 4,0 blg
Refermentacja: 15 dni w temp. okojowej, 90 g cukru.

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oatmeal Stout, po miesiącu w butelkach, niestety rozczarowuje. W smaku jest mało wyrazisty, mało palony (co mnie mocno dziwi, wydaje mi się, że palonych słodów dałem całkiem sporo), w dodatku na finiszu pojawia się dziwny posmak, który czasem wyłapywałem też w moim porterze.

 

Edycja: po paru tygodniach piwo zmieniło się zdecydowanie na plus, spora paloność, dobra goryczka. Trochę tylko alkoholu pałęta się w aromacie.

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

10. Smoked rye porter

Słód Pale Ale (Strzegom) – 2,0 kg
Słód jęczmienny wędzony (Weyermann) - 2,0 kg
Płatki żytnie błyskawiczne – 1,2 kg
Słód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kg
Słód Caramunich II (Weyermann) – 0,2 kg
Słód Carafa II special (Weyermann) – 0,4 kg
Płatki pszeniczne błyskawiczne – 0,2 kg

Zacieranie:
65-68 C – 90 min
78C – 5 min
Carafę wrzucam po godzinie zacierania.

Chmielenie:
Marynka 30 g - 60 min
Marynka 20g – 10 min

Do fermentora trafia 21,5l. 16blg.
Fermentacja: Fermentis S-04 1 saszetka
Burzliwa: 11 dni, 1 dzień – temp. 18-19C, 2 kolejne dni 18-20C, dalej 19-21C
Cicha: 10 dni 20-21C
Po cichej: 19,5l. 4,5 blg
Refermentacja: 15 dni, 85g cukru

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

9. American Oatmeal Sout

 

 

Noooo, Super Stout! Aromaty ciemnych słodów- kawa, czekolada, odpowiednia paloność, kwasowość wręcz idealna, oleiste z bardzo dobrą pełnią, ma duży potencjał do leżakowania. Super piwo, dzięki!

 
Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

10. Smoked rye porter

Wędzonki praktycznie brak, żyto fajnie wyczuwalne, mocno oblepia podniebienie. Generalnie jest ok, ale chyba musi jeszcze poleżakować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

11. Oatmeal Stout

Słód Pale Ale (Strzegom) – 3,0 kg
Słód monachijski I (Weyermann) - 1,0 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 0,8 kg
Palony jęczmień (Weyermann) – 0,3 kg
Słód Carafa I  (Weyermann) – 0,2 kg

Zacieranie:
65-68 C – 90 min
78C – 5 min
Carafę i palony jęczmień wrzucam po godzinie zacierania.

Chmielenie:
Sybilla 35 g - 60 min
Sybilla 15 g – 10 min

Do fermentora trafia 21,5l. 14 blg.
Fermentacja: Fermentis S-04 1 saszetka
Burzliwa: 13 dni, 2 dni – temp. 18-19C, 2 kolejne dni 18-20C, dalej 19-21C
Cicha: 8 dni 19-21C
Po cichej: 20l. 3,5 blg
Refermentacja: 13 dni, 95g cukru

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

12. AIPA

Słód Pale Ale (Weyermann) – 3,0 kg
Słód pszeniczny (Weyermann) - 1,0 kg
Płatki ryżowe błyskawiczne – 0,5 kg
Słód Carahell (Weyermann) – 0,4 kg

Zacieranie:
65-66 C – 90 min
78C – 5 min

Chmielenie:
Chinook 35 g -60 min.
Chinook 15 g – 30 min.
Citra 20g – 15 min.
Citra 30g – 0 min.
Mech irlandzki 5 g - 10 min.

Galaxy 50 g – chmielenie na zimno ( 5 dni)

Amarillo 50 g – chmielenie na zimno ( 3 dni)

Do fermentora trafia 24,5l 16 blg.
Fermentacja: Fermentis US-05 1 saszetka
Burzliwa: 13 dni, 1 dzień – temp. 21C, 2 dzień 21-22C, pozostałe dni 20-21C

Cicha: 15 dni 20-21C, 22,5L
Po cichej: 21,5l 3,0 blg
Refermentacja: 10 dni, 105g cukru

 

Przed chmieleniem na zimno piwo prawie idealnie klarowne, przy rozlewie już bardzo mętne, pończocha jednak nie sprawdziła się przy filtracji chmielin. Mam nadzieję, że piwo w butelkach choć trochę się sklaruje.

Dziwną sytuację miałem przy zlewania schłodzonej brzeczki do fermentora. Przelewałem brzeczkę z pewnej wysokości, jak zwykle zresztą, a ta strasznie się pieniła, przy 15 litrach było już tyle piany, że musiałem ją zbierać łyżką. Może dzięki tak mocnemu natlenieniu piwo ładnie odfermentowało.

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

7. Porter Bałtycki

Trafiła mi się ostatnio kompletnie odgazowana butelka, piany praktycznie brak, ale piwo smakowało świetnie. Po 10 m-cach leżakowaniu porter jest dosyć wytrawny, lekko kwaskowy, pełny, z wyraźną nutą wiśni w czekoladzie. 

8. APA

Już dawno wypite, dobre było!

9. American Oatmeal Stout

Jestem z tego piwa bardzo zadowolony, mocno palone, a przy tym gładkie, aksamitne, myślę, że płatki owsiane zrobiły odpowiednią robotę. Ładny aromatem czekoladowo-kawowy. Solidna piana, barwa czarna, nieprzejrzysta. Chmielu praktycznie nie wyczuwam.

10. Smoked rye porter

Przez pierwszy miesiąc od zabutelkowania bardzo fajnie wyczuwalne żyto, piwo było gęste, wręcz oleiste. Z upływem czasu efekt zanikł, nie mam pojęcia dlaczego. Wędzonka o profilu boczkowo-szynkowym ;), wyczuwalna dopiero po mocnym ogrzaniu, w temperaturze pokojowej. Słaba piana, wyraźna wada w aromacie w postaci rozpuszczalnika/farby. Wypić można, aczkolwiek więcej sobie po tym piwie obiecywałem.

11. Oatmeal Stout

W aromacie i smaku niby wszystko ok, jest kawa, jest czekolada, ale całość jest nieco zamulająca, dosyć słabo pijalna. Może to kwestia płytkiego odfermentowania? Mam też wrażenie, że piwa na US-05 smakują mi jednak bardziej niż na S-04.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

13. Rosanke

Słód Pale Ale (Strzegom) – 2,0 kg
Słód wędzony (Weyermann) - 1,0 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 0,8 kg

Płatki żytnie błyskawiczne – 0,4 kg

Płatki orkiszowe błyskawiczne – 0,4 kg
Słód caraamber (Weyermann) – 0,1 kg

Słód Carafa I (Weyermann) – 0,1 kg (na wygrzew)

Zacieranie:
65-68 C – 90 min
78C – 5 min

Chmielenie:
Marynka 30 g - 60 min
Marynka 20 g – 5 min

 

Dodatki:

Rumianek – 8 g – 5 min

Pokrzywa – 4 g – 5 min
Mech irlandzki 4 g - 10 min.

 

Do fermentora trafia 25l 11 blg.
Fermentacja: Fermentis US-05 1 saszetka
Burzliwa: 15 dni, 5 dni – temp. 19-20C, pozostałe dni 20-22C

Cicha: 7 dni – temp. 20-24C, 22,5L
Po cichej: 21l 2,5 blg
Refermentacja: 16 dni, 105g cukru

 

Piwo zdobyło 3 miejsce w Warmińskim Konkursie Piw Domowych.

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

14. Rye Stout

Słód Pale Ale (Weyermann) – 3,0 kg
Słód żytni (Weyermann) - 1,0 kg
Płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,4 kg
Słód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kg
Słód Carafa I (Weyermann) – 0,3 kg

Palony jęczmień (Weyermann) – 0,2 kg

Zacieranie:
65-67 C – 90 min
78C – 10 min
Carafę wrzucam po 40 min. zacierania, palony jęczmień po godzinie.

Chmielenie:
Marynka 30 g - 60 min
Marynka 20 g – 10 min

Do fermentora trafia 22,0l 14 blg.
Fermentacja: Fermentis US-05 1 saszetka
Burzliwa: 12 dni, 1 dzień 15-16C, 2 dni 17-18, dni – temp. 18-19C, 2 kolejne dni 18-20C, dalej 19-21C
Cicha: 16 dni 19-22C
Po cichej: 20,5l. 3,5 blg
Refermentacja: 14 dni, 105g cukru

Share this post


Link to post
Share on other sites

15. RIS

Słód Pale Ale (Weyermann) – 4,0 kg
Słód monachijski (Weyermann) - 2,0 kg
Płatki żytnie błyskawiczne – 0,4 kg

Płatki owsiane błyskawiczne – 0,4 kg

Słód Carafa I (Weyermann) – 0,4 kg

Słód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kg
Palony jęczmień (Weyermann) – 0,3 kg

Pszenica prażona (Strzegom) – 0,3 kg

Słód Caramunich I (Weyermann) – 0,2 kg

Zacieranie:
64-66 C – 90 min
78C – 10 min
Palone słody wrzucam od początku zacierania.

Chmielenie:
Tomahawk  50 g - 60 min

Do fermentora trafia 20,0l 22 blg.
Fermentacja: Fermentis US-05 2 saszetki
Burzliwa: 27 dni, 17 dni 14-15C, 10 dni 20-21C

Cicha: 21 dni 20-22C + 50 g płatków dębowych mocno opiekanych
Po cichej: niecałe 20l 5,5 blg
Refermentacja: 13 dni, 65 g cukru

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

16. Smoked Stout

Słód wędzony Cherry Briess – 2,5 kg

Słód Pale Ale (Weyermann) – 2,0 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 0,5 kg

Słód Carafa I (Weyermann) – 0,3 kg

Palony jęczmień (Weyermann) – 0,25 kg

Zacieranie:
64-66 C – 90 min
78C – 10 min
Palone słody wrzucam po 40 min.  zacierania.

Chmielenie:
Marynka 30 g - 60 min
Marynka 20 g – 10 min

Do fermentora trafia 22,0l 15 blg.
Fermentacja: Fermentis US-05
Burzliwa: 16 dni, 7 dni 14-15C, 9 dni 18-21C

Cicha: 10 dni 20-21C
Po cichej: 21l 3,5 blg
Refermentacja: 11 dni, 100 g cukru

Edited by Turu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.