Jump to content
domin-w

Stout Czekoladowy

Recommended Posts

Witam,

 

Zależy mi na gorzkiej czekoladzie w smaku i zapachu. Delikatny karmel, palony słód i orzechy.

 

Lekka goryczka.

 

Planuję warzyć w lutym - spożycie zima 2014/2015

 

Stout Czekoladowy 15oBlg – 19L

Według Brewtarget: Goryczka - 34,4 IBU; OG - 15oBlg; FG - 3,1oBlg; ABV - 6,3%; wydajność - 75%

 

Składniki:

Słód pilsner Weyermann (4 EBC) - 2,50 kg

Słód monachijski I Weyermann (15 EBC) - 2,50 kg

Słód Czekoladowy Muntons (960 EBC) - 0,30 kg

Słód Barwiący (1400 EBC) - 0,20 kg

Palona pszenica (1000 EBC) - 0,20 kg

Palony jęczmień (1000 EBC) - 0,05 kg

Słód Caraaroma (350 EBC) - 0,05 kg

 

Chmiel Fuggles (5,37%) – 100 g

Mech Irlandzki - 4 g

Drożdże: Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

67°C - 45' pilsner, monachijski I, Czekoladowy - 5,8 kg x 3L = 17,40L

72°C - 10'

76°C - 10` Barwiący, pszenica palona, jęczmień palony, caraaroma

 

Filtracja i wysładzanie:

wysładzanie do 23L

Gotowanie:

60`

Chmielenie:

60' – Fuggles (6,0%) - 70 g

10` - Mech Irlandzki - 4 g

05' – Fuggles (6,0%) - 30 g

 

Fermentacja: temperatura otoczenia 16oC - 18oC

 

Co o tym myślicie ?

Edited by domin-w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zrobiłem Dry Stouta i dobrze walił gorzką czekoladą, przynajmniej na początku, teraz już trochę mniej, ale w smaku dalej jest. Dałem tak:

 

3 kg Pale Ale

1 kg Monach

0,3 kg Czekoladowy pszeniczny 1000 ebc

0,2 palony jęczmień

0,1 palona pszenica

 

Chyba najwięcej ten czekoladowy pszeniczny zrobił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też chciałem piwo czekoladowe, ale zdecydowałem się na zasyp porterowy. Jak dla mnie stoutowa paloność zbyt mocno przykryje czekoladę - porter znacznie bardziej mi tu pasuje.

 

Na podstawie tego co znalazłem na forum wyszła mi taka receptura:

http://www.piwo.org/topic/10104-chmielowe-laboratorium/page__st__80#entry240172

 

Piwo na razie totalnie niepoukładane, więc trudno powiedzieć jak wyszło, ale czekolada jest w nim na pewno wyraźna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

fajną czekoladę dają słody czekoladowe ze słodowni Fawcett Malsters

 

...i popieram Adamskiego...porter, albo nawet angielski brown ale

Edited by lutek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

a gdzie czekolada w zasypie?

daj dobrej jakości gorzką czekoladę albo kakało prawdziwe, gorzkie nie tam jakiegoś puchatka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej robiłem Milk Stouta z czekoladą i wanilią, ale ten na słodach, bez dodatków, był o wiele bardziej czekoladowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej robiłem Milk Stouta z czekoladą i wanilią, ale ten na słodach, bez dodatków, był o wiele bardziej czekoladowy.

 

Mój czekoladowy dunkel weizen z prawdziwą czekoladą również mało pachniał czekoladą. Lepiej jednak kombinować ze słodami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ostatnio robiłem coś takiego (okazało się, że jest to bardzo zbliżone do receptury scooby_brew)

 

5,00 kg			 Pale Ale (5,5 EBC)
0,45 kg			 Czekoladowy ciemny 1200 (1200,0 EBC)
0,40 kg			 Oats, Flaked (2,0 EBC) 
0,30 kg			 Karmelowy 300 (300,0 EBC)  
0,15 kg			 Czekoladowy jasny 400 (400,0 EBC)
0,10 kg			 Jęczmień prażony (1000,0 EBC)
0,25 kg			 Brown Sugar, Dark [boil for 15 min](98,5 Sugar

 

z tym, że 200g ciemnej czekolady od początku zacierania, natomiast 150g czekolada jasny + resztę ciemnej czekolady (250g) wsypałem na 10minutowy mashout

 

chmielenie wg uznania - ja zrobiłem mocno goryczkowe

 

piwo już teraz jest genialne do picia - jak się ułoży może być lepsze lub gorsze - zobaczymy :)

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

wsypanie słodu "czekoladowego" nie czyni piwa czekoladowym. :lol:

wiecie, że u wayermanna odpowiednik czekoladowego nazywa się carafa?

i co wtedy wyjdzie stout fafarafa? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wsypanie słodu "czekoladowego" nie czyni piwa czekoladowym. :lol:

wiecie, że u wayermanna odpowiednik czekoladowego nazywa się carafa?

i co wtedy wyjdzie stout fafarafa? ;)

 

oczywiście, że nie - tylko, że to w/w smakuje jak gorzka czekolada Wedla - więc w mojej opinii smakowej to piwo jest czekoladowe

zawsze można kupić aromat czekolady mlecznej i dodać tak jak to zrobił Kormoran w swoim Szoko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie taki pszeniczny czekoladowy z Fawcet Malsters zdecydowanie daje nuty czekoladowe. W smaku, nie tylko w kolorze. Ale może się nie znam i dałem się omotać reklamie :)

 

A wracając do tematu to tylko dodam, że posmaki ala orzechowe, o których domin wspomina w pierwszym poście, daje dodanie słodu Brown.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Oczywiście, że słody palone dają złożone smaczki i można się doszukać kawy czy też czekolady albo innych orzechów.

na tej zasadzie praktycznie każde piwo z dodatkiem palonych możnaby nazwać czekoladowym.

ale stout czekoladowy to stout z czekoladą. tak jak coffee stout ma kawe w sobie.

 

ps. w którym sklepie mozna fawceta malstersa dostać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że słody palone dają złożone smaczki i można się doszukać kawy czy też czekolady albo innych orzechów.

na tej zasadzie praktycznie każde piwo z dodatkiem palonych możnaby nazwać czekoladowym.

ale stout czekoladowy to stout z czekoladą. tak jak coffee stout ma kawe w sobie.

 

ps. w którym sklepie mozna fawceta malstersa dostać?

 

Chodzi Ci np. o taki? http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/slody-palone/413-pale-chocolate-thomas-fawcett.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bardzo lubię to piwo, ale nigdy go jeszcze nie próbowałem klonować. Na stronie masz składniki:

2-row, karamelowy, czekoladowy, rolled oats (możesz zastąpić płatkami owsianymi), jęczmień palony, zamiast "Chocolate Flavoring" dałbym gorzkie kakao. 15 Plato, 69 IBU.

Może bym zaczął od 0.5 kg karamelu, 0.5 kg czekoladowego, 0.5 kg płatków owsianych, 0.25 kg palonego, wszystko zacierane razem w 67°C. 2-row albo Pils na 15 Plato. Chmiele na 69 IBU. 100 g kakao na koniec warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbował z was ktoś klonować Organic Chocolate Stous Samuela Adamsa? dla mnie ideał sweet chocolate stout. Kk

Edited by DonZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbował z was ktoś klonować Organic Chocolate Stous Samuela Adamsa? dla mnie ideał sweet chocolate stout. Kk

podłączę się do pytania...?

jak dla mnie, genialne piwo na zimowo-świąteczne wieczory :D

Edited by leon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.