domin-w 1 Posted December 18, 2013 (edited) Witam, Zależy mi na gorzkiej czekoladzie w smaku i zapachu. Delikatny karmel, palony słód i orzechy. Lekka goryczka. Planuję warzyć w lutym - spożycie zima 2014/2015 Stout Czekoladowy 15oBlg – 19L Według Brewtarget: Goryczka - 34,4 IBU; OG - 15oBlg; FG - 3,1oBlg; ABV - 6,3%; wydajność - 75% Składniki: Słód pilsner Weyermann (4 EBC) - 2,50 kg Słód monachijski I Weyermann (15 EBC) - 2,50 kg Słód Czekoladowy Muntons (960 EBC) - 0,30 kg Słód Barwiący (1400 EBC) - 0,20 kg Palona pszenica (1000 EBC) - 0,20 kg Palony jęczmień (1000 EBC) - 0,05 kg Słód Caraaroma (350 EBC) - 0,05 kg Chmiel Fuggles (5,37%) – 100 g Mech Irlandzki - 4 g Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 67°C - 45' pilsner, monachijski I, Czekoladowy - 5,8 kg x 3L = 17,40L 72°C - 10' 76°C - 10` Barwiący, pszenica palona, jęczmień palony, caraaroma Filtracja i wysładzanie: wysładzanie do 23L Gotowanie: 60` Chmielenie: 60' – Fuggles (6,0%) - 70 g 10` - Mech Irlandzki - 4 g 05' – Fuggles (6,0%) - 30 g Fermentacja: temperatura otoczenia 16oC - 18oC Co o tym myślicie ? Edited December 18, 2013 by domin-w Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerGrill 44 Posted December 18, 2013 Ostatnio zrobiłem Dry Stouta i dobrze walił gorzką czekoladą, przynajmniej na początku, teraz już trochę mniej, ale w smaku dalej jest. Dałem tak: 3 kg Pale Ale 1 kg Monach 0,3 kg Czekoladowy pszeniczny 1000 ebc 0,2 palony jęczmień 0,1 palona pszenica Chyba najwięcej ten czekoladowy pszeniczny zrobił. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted December 18, 2013 Też chciałem piwo czekoladowe, ale zdecydowałem się na zasyp porterowy. Jak dla mnie stoutowa paloność zbyt mocno przykryje czekoladę - porter znacznie bardziej mi tu pasuje. Na podstawie tego co znalazłem na forum wyszła mi taka receptura: http://www.piwo.org/topic/10104-chmielowe-laboratorium/page__st__80#entry240172 Piwo na razie totalnie niepoukładane, więc trudno powiedzieć jak wyszło, ale czekolada jest w nim na pewno wyraźna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lutek 9 1 Items Posted December 18, 2013 (edited) fajną czekoladę dają słody czekoladowe ze słodowni Fawcett Malsters ...i popieram Adamskiego...porter, albo nawet angielski brown ale Edited December 18, 2013 by lutek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted December 18, 2013 a gdzie czekolada w zasypie? daj dobrej jakości gorzką czekoladę albo kakało prawdziwe, gorzkie nie tam jakiegoś puchatka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerGrill 44 Posted December 18, 2013 Wcześniej robiłem Milk Stouta z czekoladą i wanilią, ale ten na słodach, bez dodatków, był o wiele bardziej czekoladowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted December 18, 2013 Wcześniej robiłem Milk Stouta z czekoladą i wanilią, ale ten na słodach, bez dodatków, był o wiele bardziej czekoladowy. Mój czekoladowy dunkel weizen z prawdziwą czekoladą również mało pachniał czekoladą. Lepiej jednak kombinować ze słodami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted December 18, 2013 (edited) ostatnio robiłem coś takiego (okazało się, że jest to bardzo zbliżone do receptury scooby_brew) 5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,45 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1200,0 EBC) 0,40 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 0,30 kg Karmelowy 300 (300,0 EBC) 0,15 kg Czekoladowy jasny 400 (400,0 EBC) 0,10 kg Jęczmień prażony (1000,0 EBC) 0,25 kg Brown Sugar, Dark [boil for 15 min](98,5 Sugar z tym, że 200g ciemnej czekolady od początku zacierania, natomiast 150g czekolada jasny + resztę ciemnej czekolady (250g) wsypałem na 10minutowy mashout chmielenie wg uznania - ja zrobiłem mocno goryczkowe piwo już teraz jest genialne do picia - jak się ułoży może być lepsze lub gorsze - zobaczymy Edited December 18, 2013 by cml Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted December 18, 2013 wsypanie słodu "czekoladowego" nie czyni piwa czekoladowym. wiecie, że u wayermanna odpowiednik czekoladowego nazywa się carafa? i co wtedy wyjdzie stout fafarafa? 1 Culter reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted December 18, 2013 wsypanie słodu "czekoladowego" nie czyni piwa czekoladowym. wiecie, że u wayermanna odpowiednik czekoladowego nazywa się carafa? i co wtedy wyjdzie stout fafarafa? oczywiście, że nie - tylko, że to w/w smakuje jak gorzka czekolada Wedla - więc w mojej opinii smakowej to piwo jest czekoladowe zawsze można kupić aromat czekolady mlecznej i dodać tak jak to zrobił Kormoran w swoim Szoko Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted December 18, 2013 Jak dla mnie taki pszeniczny czekoladowy z Fawcet Malsters zdecydowanie daje nuty czekoladowe. W smaku, nie tylko w kolorze. Ale może się nie znam i dałem się omotać reklamie A wracając do tematu to tylko dodam, że posmaki ala orzechowe, o których domin wspomina w pierwszym poście, daje dodanie słodu Brown. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted December 18, 2013 Oczywiście, że słody palone dają złożone smaczki i można się doszukać kawy czy też czekolady albo innych orzechów. na tej zasadzie praktycznie każde piwo z dodatkiem palonych możnaby nazwać czekoladowym. ale stout czekoladowy to stout z czekoladą. tak jak coffee stout ma kawe w sobie. ps. w którym sklepie mozna fawceta malstersa dostać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Biniu 61 Posted December 18, 2013 Oczywiście, że słody palone dają złożone smaczki i można się doszukać kawy czy też czekolady albo innych orzechów. na tej zasadzie praktycznie każde piwo z dodatkiem palonych możnaby nazwać czekoladowym. ale stout czekoladowy to stout z czekoladą. tak jak coffee stout ma kawe w sobie. ps. w którym sklepie mozna fawceta malstersa dostać? Chodzi Ci np. o taki? http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/slody-palone/413-pale-chocolate-thomas-fawcett.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted December 18, 2013 Ja bardzo lubię to piwo, ale nigdy go jeszcze nie próbowałem klonować. Na stronie masz składniki: 2-row, karamelowy, czekoladowy, rolled oats (możesz zastąpić płatkami owsianymi), jęczmień palony, zamiast "Chocolate Flavoring" dałbym gorzkie kakao. 15 Plato, 69 IBU. Może bym zaczął od 0.5 kg karamelu, 0.5 kg czekoladowego, 0.5 kg płatków owsianych, 0.25 kg palonego, wszystko zacierane razem w 67°C. 2-row albo Pils na 15 Plato. Chmiele na 69 IBU. 100 g kakao na koniec warzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
domin-w 1 Posted December 22, 2013 Dzięki za odpowiedzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonZ 2 Posted May 28, 2014 (edited) Próbował z was ktoś klonować Organic Chocolate Stous Samuela Adamsa? dla mnie ideał sweet chocolate stout. Kk Edited May 28, 2014 by DonZ Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted December 22, 2014 (edited) Próbował z was ktoś klonować Organic Chocolate Stous Samuela Adamsa? dla mnie ideał sweet chocolate stout. Kk podłączę się do pytania...? jak dla mnie, genialne piwo na zimowo-świąteczne wieczory Edited December 22, 2014 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites