Jump to content
Kasanga

Prośba o schemat zacierania i chmielenia dla American Cascade Pale Ale

Recommended Posts

Witam.

Mam wszystkie składniki do http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html . To moje pierwsze podejście do AIPA APA więc zerowe doświadczenie, jak zacierać i chmielić . Zastanawiam się jeszcze nad zmianą drożdży na http://www.wiki.piwo...alifornia_Lager a to dlatego że takie posiadam . Co o tym sądzicie.

 

pozdrawiam

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że spokojnie możesz zacierać w temp. 68C przez 60 min.. Następnie warto zrobić wygrzew w 78C przez 5min, pomoże przy filtracji. Co do chmielenia:

60' -> na goryczkę, zależy jaki poziom IBU chcesz osiągnąć.Obstawiam coś pomiędzy 40 - 50 g chmielu

15 -> 15 g

5 -> 15 g

1' -> 20 g

na zimno 7 dni -> 30g (generalnie dokupiłbym dodatkową porcję chmielu i dodał z 60 g albo i więcej :) )

 

Najważniejsze wg. mnie jest odpowiednia temperatura fermentacji (w szczególności na początku). Zadbaj o to, aby piwko fermentowało w dolnym zakresie temperatur dla wybranych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wsyp do 68 i zostaw na godzinę, potem mash out. Z CL to będzie jakiś eksperyment, trzymaj to koło 15 C otoczenia, 17-18 w wiadrze. A najlepiej zrób na US05, nie kombinuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.