Jump to content
kania_krzysiek

Piwo dolnej fermentacji - drożdże

Recommended Posts

Witam wszystkich,

po przerobieniu swojego domowego browaru i zwiększeniu wybicia do 90l chciałbym jako warkę testową na nowym sprzęcie przyrządzić coś dolnej fermentacji. Po przeglądaniu forum i czytaniu wielu receptur zdecydowałem się na Czeskiego Pilsa zrobionego przez WiHuRe (Browar Czarny Ryś).

 

http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page__st__200#entry191187

 

Chciałbym uwarzyć 80l przez co podzieli mi się ta ilość na 3 fermentatory. Jako drożdży planuję użyć Wyeast XL 2278 Czech Pils. Tutaj nasuwa się moje pytanie. Czy jest możliwość zadania jednych drożdży (z jednej paczki) do 3 fermentatorów? Czy jest jakiś sposób rozmnożenia drożdzy przed zadaniem? Mam też wolną lodówkę i chciałbym przechowywać piwo podczas fermentacji w lodówce, z tego co wiem to w takim urzadzeniu temperatura utrzymuje się na poziomie 4 st. C. CZy zbyt niska temperatura nie zahamuje bądź nie zatrzyma fermentacji? Nie chcę, żeby zmarnowała mi się taka ilość piwa dlatego wolę zapytać bardziej doświadczonych piwowarów.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

K.K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna paczka to za mało nawet na jeden fermentor, musisz zrobić starter.

4 stopnie to za mało, z tego co wiem powinno być min 9 stopni. Możesz to uzyskać w lodówce stosując inny regulator temperatury. Na forum są opisane sposoby dostosowania lodówki do fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj nasuwa się moje pytanie. Czy jest możliwość zadania jednych drożdży (z jednej paczki) do 3 fermentatorów? Czy jest jakiś sposób rozmnożenia drożdzy przed zadaniem? Mam też wolną lodówkę i chciałbym przechowywać piwo podczas fermentacji w lodówce, z tego co wiem to w takim urzadzeniu temperatura utrzymuje się na poziomie 4 st. C.

 

Ja daje dwie uwodnione paczki suchych na jeden fermentor ale pewnie "od biedy" jedna uwodniona styknie.

 

Do lodówki musisz kupic sterownik RT2C0 i ustawić temp między 10 a 12.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna saszetka płynnych na 80l brzeczki to zdecydowanie za mało na lagera :) Musisz zrobić starter i to naprawdę duży.

Tu masz kalkulator:

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

4°C to też za mało na poprawną fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób najpierw jakąś 10-tkę i to 20 litrów. I tak potrzebujesz startera. Drożdże się ci namnożą i do tych 80 litrów zadasz gęstwę. Bo na 80 litrów piwa dolnej fermentacji to gdzieś z 9 litrów startera na mieszadle byś potrzebował.

A z tymi 4°C to jesteś pewien? Co to za lodówka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź.

Fidel pokieruję się Twoim pomysłem. Najpierw zrobię warkę 20 litrów a później zebraną gęstwę zadam na nową warkę. Wszystko powinno się udać. Lodówka to 10 letni Mastercook. Wydaje mi się że lodówki mają taką temperaturę. Ostatnio kupowałem nową i gdzieś to wyczytałem.

Pozdrawiam

K.K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też wątpię że masz 4°C w tej lodówce w mojej Amice jest ok 8-10 °C. oczywiście nie w zamrażalniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli temperaturę wziąłeś "z sufitu" to bezpieczniej będzie zmierzyć. W mojej ardo jest około 8-10°C i spokojnie taka temperatura by Ci starczyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadza się. Jeśli lodówka jest sprawna to powinna się regulować w temperaturze 6-12 stopni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym jednak polecał zmierzyć temperaturę przy maksymalnym i minimalnym chłodzeniu.

 

Moja lodówka kupiona do fermentacji - jakiś polar - przy minimalnym chłodzeniu utrzymuje 6 st C, co jest stanowczo za niską temperaturą dla lagera i konieczny jest sterownik. Ja mam taki: http://www.71signature.ovh.org/ -> ET-30CH, 0-20 st, histereza ustawiona na 1 st C, żeby oszczędzać agregat, ale każdy sterownik z sondą z termometrem podejdzie - termometr przyklejasz do wiadra i masz sterowanie temperaturą fermentacji a nie otoczenia.

 

2rekys4.jpg

Edited by jackson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.