beleg 18 Posted December 16, 2013 (edited) Witam Proszę o skontrolowanie poprawności dobrania surowców. Z podanych słodów chcę uzyskać kilka warek 20l piwa o gęstości początkowej 12-15 blg w stylu angielskim i szkockim (dużo karmelowych ciemniejszych w tym Stout koniecznie) z "kontynentalnych" kolsch i weizen. Postanowiłem zebrać większą ilość słodów w ziarnie i kupić śrutownik aby samodzielnie "kombinować" z recepturami. Jeśli chodzi o chmiele to wcześniej stosowałem tylko Marynkę i Lubelski więc nie wiem czy podane będą dobre do wybranych styli. Drożdży mało ale mam zamiar wykorzystać gęstwę przynajmniej jednokrotnie. PS. Jestem dopiero po dwóch warkach z zacieraniem a już mnie to wciągnęło jak bagno Edited December 16, 2013 by beleg Quote Share this post Link to post Share on other sites
05paw 11 Posted December 16, 2013 Sam ostatnio robiłem takie większe zakupy wraz ze śrutownikiem. Worek pilzeńskiego się wydaje rozsądnym posunięciem ale skoro chcesz piwa w stylu angielskim to pewnie się by przydał też słód pale ale bądź maris otter. Sądzę że bardziej doświadczeni koledzy (bo ja nadal początkujący) pomogą w nie długim czasie Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted December 16, 2013 Karmelowy 150 jest dosyć ciemny i czuć w nim już paloność wystarczy jedno opakowanie. Ja bym wziął 25kg i pilsa o monacha. Liczyłeś to w jakimś programie, poszczególne warki? Bo moim zdaniem, to masz za mało tych chmieli na takie średnie zużycie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
beleg 18 Posted December 16, 2013 (edited) @05paw Tak rygorystycznie nie zamierzam warzyć piwska przy zachowaniu klasyfikacji BJCP, nie wysilam się na robienie klonów. Jeśli chodzi o słód Pale Ale to z lektury tego i innych for obecnie Pilzneński nie odbiega "jakościowo", od PA a że jest jaśniejszy można go używać do wszystkich stylów. Zapewne "ortodoksi" powiedzą że to nie to samo ale wystarczy przejrzeć oferty sklepów dla piwowarów i w zestawach na Pale Ale IPY AIPY i inne Mildy bazowym słodem będzie w większości Pilzneński. Ktoś tu pisał i ten zwrot jest często przytaczany że: "browar to nie apteka" i tego się mam zamiar trzymać z wyjątkiem dezynfekcji i czystości tutaj "dryl Pruski" musi być @karczmarz Chmiele w takiej ilości bo na wiosnę uzupełnię o świeższe a do tego czasu może przyjdzie ochota na inny styl i zakupię też przy okazji inne drożdże. Warek nie przeliczałem w żadnym programie, receptury zaczerpnąłem z tego forum od innych użytkowników (niesamowita kopalnia) i na tej podstawie mam wstępnie określony kierunek warzenia, wprowadzając małe zmiany. Edited December 16, 2013 by beleg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Billy the Kid 10 Posted December 16, 2013 (edited) To chyba nie jest apteka, aby tak dokładnie zamawiać towar, zresztą podczas warzenia kolejnych warek zmienia się koncepcja i tak pewnie czegoś zabraknie, i trzeba będzie domawiać. Do kolscha to polecam specjalne drożdże, zapewne chciałeś to zrobić na S-33, moim zdaniem to są „średnie” drożdże jak na ten gatunek, dodatkowo słabo odfermentowują brzeczkę, ja używałem tych (do Ata też): http://www.sklepzinn...lsch-duplicate/ są w dobrej cenie, a kilka Warek na nich zrobisz. Nie masz też chmielu do kolscha (goryczka i aromat), a warto użyć tu niemieckich, typowych dla tego gatunku. Zamów pale ale do „anglików”, choć pilzneński też spokojnie może być. Edited December 16, 2013 by Billy the Kid Quote Share this post Link to post Share on other sites
piter 22 Posted December 16, 2013 Chmiel czy kupisz teraz czy na wiosnę to i tak z tego samego zbioru będzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Billy the Kid 10 Posted December 16, 2013 Ale będzie kupiony świeżo Quote Share this post Link to post Share on other sites
beleg 18 Posted December 16, 2013 (edited) Teraz w CP przy chmielu w granulatach widnieje data 2012, na wiosnę może będzie 2013 Tak patrzę na to zestawienie i za radą zmniejszę karmelowy 150 do 1 kg a zwiększę chyba monachijski do 10kg. Edited December 16, 2013 by beleg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Biniu 61 Posted December 16, 2013 Natomiast na wiosnę 2015 będzie napisane, że zbiór 2014 tymczasem to bedzie 2013 itd. zaraz wyjdzie, że sklepy sprzedają chmiel z 95 roku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Billy the Kid 10 Posted December 16, 2013 Śrutownik zrób sam: http://www.piwo.org/topic/11021-srutownik-walcowy-ktory-konkretnie/ z maszynki do makaronu, a za różnicę kup więcej towaru, sporo tego Ci wyjdzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
beleg 18 Posted December 16, 2013 (edited) Do przechowywania słodów nabyłem drogą żebraczo koleżeńską 4szt 20l wiadra PP z pokrywami nówki nie śmigane (z metalowymi uchami !). Mam nadzieję że mi się zmieści biorąc po uwagę że 1kg słodu to ok. 1,66 l Edit: Genialny pomysł z maszynką do makaronu a koszt adaptacji symboliczny, potrzebne elementy znajdzie się na strychu bądź w szopie. Edited December 16, 2013 by beleg Quote Share this post Link to post Share on other sites
05paw 11 Posted December 17, 2013 Co do tego wiadra to oby ci starczyło, ja do fermentora 30l ledwo upchalem 21 kg pilzeńskiego. Musiałem nieco potrzasc pojemnikiem żeby się "uklepalo" a pozostałe 4kg poszły na FAH'a i jestem pewien że ich już bym tam nie zmieścił. Quote Share this post Link to post Share on other sites