Nano Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Witam, wczoraj nastawilem piwko, po 16-20 godzinach zaczela ulatywac pianka z rurki fermentacyjnej( nie za mocno). Temperatura otoczenia 18-19C, tmp brzeczki 21-22. C. Co powinienem zrobic? Dodam, ze jest to piwo z brewkita, irish stout coopersa na drozdzach yeast 7g do ktorego dodalem 1,7 kg ciemnego,niechmielonego ekstraktu slodowego w syropie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belze Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Witam, wczoraj nastawilem piwko, po 16-20 godzinach zaczela ulatywac pianka z rurki fermentacyjnej( nie za mocno). Temperatura otoczenia 18-19C, tmp brzeczki 21-22. C. Co powinienem zrobic? Dodam, ze jest to piwo z brewkita, irish stout coopersa na drozdzach yeast 7g do ktorego dodalem 1,7 kg ciemnego,niechmielonego ekstraktu slodowego w syropie. Schłodzenie fermentora pomoże jeśli drożdże hulają. Nano 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nano Posted December 12, 2013 Author Share Posted December 12, 2013 To otwieram okno i chlodze:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Zmocz ręcznik/koc zimną wodą i okryj fermentor, przyspieszy to chłodzenie; temperatura fermentacji (zakładając że dobrze zmierzyłeś) nie jest jakoś wybitnie wysoka, ale możesz ja spokojnie obniżyć o 1-2°C. Jeżeli nadal będziesz miał problem w wędrówka drożdży pomyśl o blow off tube - niezastąpiony patent na niesforne drożdże. Nano 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nano Posted December 12, 2013 Author Share Posted December 12, 2013 Kipi nieznacznie wiec blow of tube mam nadzieje nie bedzie potrzebne. Troche sie tylko dziwie ze przy takiej temperatuze drozdze tak szaleja, Na razie chlodze mam nadzieje ze bedzie ok, pozniej wymyje rurke zeby nie bylo syfu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikitechi Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Tez w tamtym tygodniu ustawiłem Irish stout od Coopers'a i tez miałem trochę piwka na pokrywie fermentora:) Dałem mu się wykipieć co zajęło jakies 5 godz, potem czyszczenie i tyle:) W sobote mam nadzieję pierwszy rozlew, chociaż wczoraj po tygodniu fermentacji BLG wyszlo az 5 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Wywalić rurkę i nie będzie problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nano Posted December 12, 2013 Author Share Posted December 12, 2013 Jak wywale rurke to nie bedzie sie pienic przez otwor na rurke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Rozszczelnić dekiel. Cały gaz chce się przecisnąć przez ten mały otworek w deklu więc zabiera ze sobą drożdże na pianie. Jak rozszczelnisz to piana w fermentorze opadnie. Na burzliwej nie ma sensu użuwać rurki a najlepiej mieć uchylony dekiel. Tam wydziela się tyle C)2, że żaden żywy organizm tam nie podleci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Rurka albo blow-off tube sprawdza się najbardziej przy cichej, przy burzliwej, jak sama nazwa wskazuje trzeba się dać wyszaleć towarzystwu i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nano Posted December 12, 2013 Author Share Posted December 12, 2013 Uchylilem wieko, od spodu jest na nim dosc duzo gestego, goryczkowego osadu. Teraz pytanie czy zetrzec to z wieka do brzeczki czy zostawic i nic nie ruszac, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nano Posted December 13, 2013 Author Share Posted December 13, 2013 Kurcze mam problem rano docisnalem powieke wiadra do konca a tu nie bardzo piwko chce pracowac tmp opadla do 19-20C, staralem sie ja troche podniesc ale ze slabym skutkiem. Postawic je przy grzejniku moze czy co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nano Posted December 13, 2013 Author Share Posted December 13, 2013 Kurcze mam problem rano docisnalem powieke wiadra do konca a tu nie bardzo piwko chce pracowac tmp opadla do 19-20C, staralem sie ja troche podniesc ale ze slabym skutkiem. Postawic je przy grzejniku moze czy co? Chyba ze po burzliwim poczatku to normalne ze pozniej moze robic wolno? bulgotanie w rurce raz na jakies 4 min Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted December 13, 2013 Share Posted December 13, 2013 Nic nie przestawiać i ściągnąć rurkę, bo to niepotrzebne nerwy. Ewentualnie można się wychłostać witką wierzbową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted December 13, 2013 Share Posted December 13, 2013 Może być już po burzliwej części burzliwej fermentacji, w kita (prze zacieraniu czasami też) idzie to szybko. Poczekaj z tydzień i sprawdź poziom odfermentowania, a następne pomiar zrób po kilku kolejnych dniach, to będziesz wiedział na czym stoisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted December 13, 2013 Share Posted December 13, 2013 później robi się wolno ;-). nie stresuj się tak i daj drożdżakom spokojnie pracować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nano Posted December 13, 2013 Author Share Posted December 13, 2013 Faktycznie za duzo chyba o tym mysle... no ale wiadomo chce zeby wyszlo z tego dobre piwko To nic juz nie kombinuje poczekam pare dni i zmierze Blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted December 13, 2013 Share Posted December 13, 2013 nie kombinuj, napij się piwa i zajmij się czymś innym, polecam zrobić kolejne piwo ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted December 13, 2013 Share Posted December 13, 2013 Dokładnie tak, a następne piwo fermentuj już bez rurki, nie będziesz się nią sugerować i nie będzie powodów do grzebania przy piwie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nano Posted December 19, 2013 Author Share Posted December 19, 2013 Witam ponownie. Jest 8 dzien fermentacji, piwko ma okolo 4Blg i bardzo powoli opada, dwa dni temu mialo nieco ponad 4,5Blg. Zastanawiam sie jak dlugo jeszcze trzymac na burzliwej i czy ewentualnie po przelaniu na cicha Blg moze jeszcze opasc? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted December 19, 2013 Share Posted December 19, 2013 Przy ekstraktach nie ma potrzeby cichej - nie masz czego klarować. Jeżeli masz obawy o poziom odfermentowania, to pobujaj fermentorem np na piłce (bo jest łatwiej i wygodniej) - powinno wystarczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted December 19, 2013 Share Posted December 19, 2013 Przestań grzebać w tym piwie co chwila bo coś Ci się przywlecze. To czego potrzebuje piwo to spokoju i CZASU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nano Posted December 22, 2013 Author Share Posted December 22, 2013 Piwko mialo 3 dni z rzedu takie samo Blg wiec zlalem wczoraj na cicha. Tylko czy 4-4,2 Blg to nie troche duzo? Za pare dni bede zlewal do butelek czy moge obawiac sie granatow? Dodam ze kolega w tym samym czasie zaczal robic to samo piwo z tego samego brewkita i tego samego slodu i blg ma nawet o jakies 0,5 wieksze niz moje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raczek Posted December 22, 2013 Share Posted December 22, 2013 Piwko mialo 3 dni z rzedu takie samo Blg wiec zlalem wczoraj na cicha. Tylko czy 4-4,2 Blg to nie troche duzo? Za pare dni bede zlewal do butelek czy moge obawiac sie granatow? Dodam ze kolega w tym samym czasie zaczal robic to samo piwo z tego samego brewkita i tego samego slodu i blg ma nawet o jakies 0,5 wieksze niz moje. Chyba po to jest cicha żeby piwo mogło dofermentować... podtrzymaj na cichej w temp. pokojowej kilka dni obserwuj BLG jeśli nie będzie się zmieniać lej w butelki. Wszystko w temacie... Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lary Posted December 22, 2013 Share Posted December 22, 2013 Witam ponownie. Jest 8 dzien fermentacji, piwko ma okolo 4Blg i bardzo powoli opada, dwa dni temu mialo nieco ponad 4,5Blg. Zastanawiam sie jak dlugo jeszcze trzymac na burzliwej i czy ewentualnie po przelaniu na cicha Blg moze jeszcze opasc? Więcej czytaj, mniej pisz. Skoro po dwóch dniach pomiar spadł o 0,5 BLG, to znaczy że nadal trzeba czekać. Jeżeli 3 kolejne pomiary dają takie samo BLG to jest to sygnał do butelkowania. Pomiary rób co 2-3 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.