Jump to content
Nano

Delikatnie kipi z rurki fermentacyjnej

Recommended Posts

Witam, wczoraj nastawilem piwko, po 16-20 godzinach zaczela ulatywac pianka z rurki fermentacyjnej( nie za mocno). Temperatura otoczenia 18-19C, tmp brzeczki 21-22. C. Co powinienem zrobic? Dodam, ze jest to piwo z brewkita, irish stout coopersa na drozdzach yeast 7g do ktorego dodalem 1,7 kg ciemnego,niechmielonego ekstraktu slodowego w syropie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, wczoraj nastawilem piwko, po 16-20 godzinach zaczela ulatywac pianka z rurki fermentacyjnej( nie za mocno). Temperatura otoczenia 18-19C, tmp brzeczki 21-22. C. Co powinienem zrobic? Dodam, ze jest to piwo z brewkita, irish stout coopersa na drozdzach yeast 7g do ktorego dodalem 1,7 kg ciemnego,niechmielonego ekstraktu slodowego w syropie.

 

Schłodzenie fermentora pomoże jeśli drożdże hulają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmocz ręcznik/koc zimną wodą i okryj fermentor, przyspieszy to chłodzenie; temperatura fermentacji (zakładając że dobrze zmierzyłeś) nie jest jakoś wybitnie wysoka, ale możesz ja spokojnie obniżyć o 1-2°C. Jeżeli nadal będziesz miał problem w wędrówka drożdży pomyśl o blow off tube - niezastąpiony patent na niesforne drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kipi nieznacznie wiec blow of tube mam nadzieje nie bedzie potrzebne. Troche sie tylko dziwie ze przy takiej temperatuze drozdze tak szaleja, Na razie chlodze mam nadzieje ze bedzie ok, pozniej wymyje rurke zeby nie bylo syfu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez w tamtym tygodniu ustawiłem Irish stout od Coopers'a i tez miałem trochę piwka na pokrywie fermentora:)

 

Dałem mu się wykipieć co zajęło jakies 5 godz, potem czyszczenie i tyle:)

 

W sobote mam nadzieję pierwszy rozlew, chociaż wczoraj po tygodniu fermentacji BLG wyszlo az 5 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozszczelnić dekiel. Cały gaz chce się przecisnąć przez ten mały otworek w deklu więc zabiera ze sobą drożdże na pianie. Jak rozszczelnisz to piana w fermentorze opadnie. Na burzliwej nie ma sensu użuwać rurki a najlepiej mieć uchylony dekiel. Tam wydziela się tyle C)2, że żaden żywy organizm tam nie podleci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurka albo blow-off tube sprawdza się najbardziej przy cichej, przy burzliwej, jak sama nazwa wskazuje trzeba się dać wyszaleć towarzystwu i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uchylilem wieko, od spodu jest na nim dosc duzo gestego, goryczkowego osadu. Teraz pytanie czy zetrzec to z wieka do brzeczki czy zostawic i nic nie ruszac,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze mam problem rano docisnalem powieke wiadra do konca a tu nie bardzo piwko chce pracowac :/ tmp opadla do 19-20C, staralem sie ja troche podniesc ale ze slabym skutkiem. Postawic je przy grzejniku moze czy co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze mam problem rano docisnalem powieke wiadra do konca a tu nie bardzo piwko chce pracowac :/ tmp opadla do 19-20C, staralem sie ja troche podniesc ale ze slabym skutkiem. Postawic je przy grzejniku moze czy co?

 

Chyba ze po burzliwim poczatku to normalne ze pozniej moze robic wolno? bulgotanie w rurce raz na jakies 4 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie przestawiać i ściągnąć rurkę, bo to niepotrzebne nerwy. Ewentualnie można się wychłostać witką wierzbową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być już po burzliwej części burzliwej fermentacji, w kita (prze zacieraniu czasami też) idzie to szybko. Poczekaj z tydzień i sprawdź poziom odfermentowania, a następne pomiar zrób po kilku kolejnych dniach, to będziesz wiedział na czym stoisz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie za duzo chyba o tym mysle... no ale wiadomo chce zeby wyszlo z tego dobre piwko :) To nic juz nie kombinuje poczekam pare dni i zmierze Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak, a następne piwo fermentuj już bez rurki, nie będziesz się nią sugerować i nie będzie powodów do grzebania przy piwie :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie. Jest 8 dzien fermentacji, piwko ma okolo 4Blg i bardzo powoli opada, dwa dni temu mialo nieco ponad 4,5Blg. Zastanawiam sie jak dlugo jeszcze trzymac na burzliwej i czy ewentualnie po przelaniu na cicha Blg moze jeszcze opasc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy ekstraktach nie ma potrzeby cichej - nie masz czego klarować. Jeżeli masz obawy o poziom odfermentowania, to pobujaj fermentorem np na piłce (bo jest łatwiej i wygodniej) - powinno wystarczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko mialo 3 dni z rzedu takie samo Blg wiec zlalem wczoraj na cicha. Tylko czy 4-4,2 Blg to nie troche duzo? Za pare dni bede zlewal do butelek czy moge obawiac sie granatow? Dodam ze kolega w tym samym czasie zaczal robic to samo piwo z tego samego brewkita i tego samego slodu i blg ma nawet o jakies 0,5 wieksze niz moje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwko mialo 3 dni z rzedu takie samo Blg wiec zlalem wczoraj na cicha. Tylko czy 4-4,2 Blg to nie troche duzo? Za pare dni bede zlewal do butelek czy moge obawiac sie granatow? Dodam ze kolega w tym samym czasie zaczal robic to samo piwo z tego samego brewkita i tego samego slodu i blg ma nawet o jakies 0,5 wieksze niz moje.

Chyba po to jest cicha żeby piwo mogło dofermentować... podtrzymaj na cichej w temp. pokojowej kilka dni obserwuj BLG jeśli nie będzie się zmieniać lej w butelki. Wszystko w temacie...

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie. Jest 8 dzien fermentacji, piwko ma okolo 4Blg i bardzo powoli opada, dwa dni temu mialo nieco ponad 4,5Blg. Zastanawiam sie jak dlugo jeszcze trzymac na burzliwej i czy ewentualnie po przelaniu na cicha Blg moze jeszcze opasc?

 

Więcej czytaj, mniej pisz. Skoro po dwóch dniach pomiar spadł o 0,5 BLG, to znaczy że nadal trzeba czekać. Jeżeli 3 kolejne pomiary dają takie samo BLG to jest to sygnał do butelkowania. Pomiary rób co 2-3 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.