Jump to content
Sign in to follow this  
jarek_krakow

Czy cicha fermentacja jest zalecana?

Recommended Posts

do tej pory robilem juz dwa razy piwo z brewkita - zwykly lager

teraz tez robie i nastepne tez bedzie bo juz mam puszke

teraz sie troche zautomatyzowalem i balon trzymam w piwnicy w starej lodowce gdzie mam urzadzenie do utrzymywania stalej temperatury

fermentacja glowna byla na 27-28 st (czy aby nie za duzo?)i przebiegla dosc szybko 2-3 dni tylko zawartosc balona byla dosc metna. wylaczylem grzalke i zostawilem na kolejne 3 dni. znacznie sie sklarowalo ,ale nie na tyle by lac do butelek. poprzednie dwa nastawy byly po takim czasie klarowniejsze

zdecydowalem sie na cicha. ustawilem 22 st . za kilka dni pewnie bede rozlewal.

mam pytanie - czy normalnie fermentacja cicha coś daje jeśli chodzi o puszkowce?

w instrukcji nic nie ma o cichej

i druga sprawa to dosładzanie przed butelkowaniem - czym sie rozni cukier od glukozy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj na forum ;)

Po kolei więc:

1) Brewkit nazwany lagerem, bardzo często nim nie jest, bo producent dodaje tam i tak drożdże górnej fermentacji, a nie dolnej.

Fermentacja brzeczki w takiej temperaturze (piszesz 27-28) powoduje, że właśnie tak szybko się ten proces kończy. Jest to trochę za wysoko. Mając lodówkę z możliwością regulacji temp. zdecydowanie powinieneś zejść do około 20 stopni.

No i przechodząc do meritum. Prawdę mówiąc nie wiem, czy piwo z brewkita będzie lepsze po cichej fermentacji czy nie. Na pewno zminimalizujesz osad drożdżowy na dnie butelki. Natomiast myślę, że będziesz odpowiednią osobą, żeby te wątpliwości i sobie i innym rozwiać :) Masz w końcu do porównania piwa z różnych warek, a lepszego testu nie ma :)

Gdybym ja miał właśnie warzyć z gotowca, to piwo zlałbym na cichą fermentację.

 

Glukoza kontra sacharoza.

 

Napisano już wiele o wyższości jednej nad drugą. Zawsze można napisać. Stosuj fruktozę, jest najlepsza itd itd. Jednak nikt nie jest w stanie odróżnić w smaku butelki nagazowanej sacharozą a glukozą.

Ja stosuję glukozę... szybciej się rozpuszcza :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wejde w watek, a jezeli do tego lagera z puch dodalbym drozdze dolnej fermentacji i postepowal tak jak przy warzeniu piw d.f. to czy efekt bylby lepszy (wart zachodu)? Ma ktos doswiadczenia (eksperymenta;) w tej kwestii, a pytam bo tez mam puche Lagera i mozliwosc dostosowania lodowki do dolnej fermentacji (9-14 st. C), pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.