Jump to content
Sign in to follow this  
froniu

Po raz pierwszy...

Recommended Posts

Witam wszystkich.

 

Stało się... 23.05(sobota).Po szybkiej decyzji o zakupie sprzętu rozpoczęła się moja przygoda z warzeniem piwka.

 

Na pierwszy ogień poszedł gotowiec:Piwo Domowe Pszeniczne WES 1.7kg + Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06.

Całość na 12 l wody

 

Uzbrojony w sprzęt i wielkie chęci po starannym wymyciu i dezynfekcji w Chemipro OXI od soboty działam.

 

 

Przed dodaniem drożdży -12 blg

W dniu dzisiejszym -5 blg.

 

Temperatura 21,5

 

Mimo braku bulgotania fermentacja przebiega . Dziś z ciekawości zajrzałem do środka :)

 

Butelki czekają w gotowości :beer:

 

 

Pozdrawiam

Edited by froniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brawo, brawo !

Witamy kolejnego piwowara. :beer:

 

Ode mnie tylko taka uwaga: jeśli fermentujesz w wiadrze z kranikiem, zasłoń czymś ten kranik (np. ALU folia), żeby nic Ci tam nie weszło. Kranik też zdenzynfekowałeś mam nadzieję ?

Ciekawe ile spadnie BLG na ekstrakcie WES-owym, bo WB-06 są dość żarłoczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za słuszną uwagę,już się do niej zastosowałem.Dezynfekowałem wszystko:) od termometru po kurek. A propos,co do termometru to używałem go przez chwilę,znalazłem lepszy zamiennik,termometr na podczerwień mojego synka :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
A propos,co do termometru to używałem go przez chwilę,znalazłem lepszy zamiennik,termometr na podczerwień mojego synka :beer:

To tylko w teorii jest taki genialny pomysł. Takim sposobem mierzysz temp. na powierzchni brzeczki. IMO na 100% jest ona różna od temp. w głębi brzeczki. O ile? Oto jest pytanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziękuje za słuszną uwagę,już się do niej zastosowałem.Dezynfekowałem wszystko:) od termometru po kurek. A propos,co do termometru to używałem go przez chwilę,znalazłem lepszy zamiennik,termometr na podczerwień mojego synka :)

no piknie! i burzliwa w fermentatorze z kranikiem :] też tak planuje żeby się nie bawić w przelewanie wężykiem (co mnie najbardziej irytuje ze wszystkich etapów warzenia) :)

 

na pewno wyjdzie pyszny browar. WES daje radę :beer:

Edited by Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites
To tylko w teorii jest taki genialny pomysł. Takim sposobem mierzysz temp. na powierzchni brzeczki. IMO na 100% jest ona różna od temp. w głębi brzeczki. O ile? Oto jest pytanie.

Fakt ,różnica była ale tylko 0,5 stopnia.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
To tylko w teorii jest taki genialny pomysł. Takim sposobem mierzysz temp. na powierzchni brzeczki. IMO na 100% jest ona różna od temp. w głębi brzeczki. O ile? Oto jest pytanie.

Fakt ' date='różnica była ale tylko 0,5 stopnia.

Pozdrawiam[/quote']

To całkiem dobrze, ja słyszałem, że te termometry na podczerwień dają bardzo przybliżony wynik. Jakiego modelu używasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
To całkiem dobrze, ja słyszałem, że te termometry na podczerwień dają bardzo przybliżony wynik. Jakiego modelu używasz?

Terraillon Multithermo 30

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co będzie to za kolejna warka?

Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest zestaw na bazie ekstraktów- "Ale" 10°Blg z oferty browaramatora:

- ekstrakt słodowy jasny w proszku: 2,5 kg

- chmiel aromatyczney granulat 40 g

- chmiel goryczkowy granulat 20 g

- suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale S-04 - 11,5 g

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest zestaw na bazie ekstraktów- "Ale" 10°Blg z oferty BA:

- ekstrakt słodowy jasny w proszku: 2,5 kg

- chmiel aromatyczney granulat 40 g

- chmiel goryczkowy granulat 20 g

- suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale S-04 - 11,5 g

No to składniki dotarły,teraz tylko oczekiwanie na piątek i do boju...

 

Mam tylko małe pytanie,czy radzicie aby zostawić trochę suchego ekstraktu aby dodać go do butelek zamiast cukru ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam tylko małe pytanie,czy radzicie aby zostawić trochę suchego ekstraktu aby dodać go do butelek zamiast cukru ??

Eee tam, kup w markecie glukozę - 10dkg za mniej niż 2zł. Albo cukier.

 

Powodzenia.

 

PS. Zacieranie nie jest trudne, śmiało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest zestaw na bazie ekstraktów- "Ale" 10°Blg z oferty BA:

- ekstrakt słodowy jasny w proszku: 2' date='5 kg

- chmiel aromatyczney granulat 40 g

- chmiel goryczkowy granulat 20 g

- suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale S-04 - 11,5 g[/quote']

No to składniki dotarły,teraz tylko oczekiwanie na piątek i do boju...

 

Mam tylko małe pytanie,czy radzicie aby zostawić trochę suchego ekstraktu aby dodać go do butelek zamiast cukru ??

suchy ekstrakt jest bardzo kłopotliwy w dodawaniu bezp. do butelek. chyba, że chcesz zrobić roztwór, dodać do fermentatora, dodać piwa, wymieszać i do butelek :)

 

ponoć glukoza a nawet cukier jest wystarczającym surowcem do refermentacji.

Edited by Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest zestaw na bazie ekstraktów- "Ale" 10°Blg z oferty browaramatora:

- ekstrakt słodowy jasny w proszku: 2,5 kg

- chmiel aromatyczney granulat 40 g

- chmiel goryczkowy granulat 20 g

- suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale S-04 - 11,5 g

No i stało się :D.

 

06.06.2009 Kolejna warka wystartowała.

Chmielin pozbyłem się kombinacją sitka z dwiema warstwami gazy :) (oczywiście zdezynfekowane)

 

-przed dodaniem drożdży -10 °Blg

 

W dniu dzisiejszym(09.06.2009 ) - 4 °Blg

 

Pewnie w weekend będę rozlewać do butelek.

 

Już teraz czynię przygotowania(uzupełnienie sprzętu) do pierwszego zacierania.

 

Jakie piwko proponujecie na pierwsze zacieranie??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie piwko proponujecie na pierwsze zacieranie??

Wszystko zależy jakie piwo lubisz :tort: Jeśli chodzi o stopień trudności to na początek polecam stouty bądź jakieś proste ale. Pszenicę jako pierwsze piwo odradzam - znacznie dłuższe zacieranie (przerwa ferulikowa) i bardziej skomplikowane (przydałaby się, choć nie jest obowiązkowa dekokcja) poza tym mogą pojawić się problemy z filtracją zacieru, tak więc pszeniczne odłożyłabym na późniejszy czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

e tam :tort: ja zacieralem jako 1 wlasnie pszenice, a dokladniej dunkel weizena - jak zaczynac to z grubej rury :) bez przesady... jesli sie juz zaciera to wielkiej przeszkody nie ma w tym by zacier podgrzac kilka razy zeby zrobic odpowiednie przerwy. Dekokcji nie robilem, a piwo wyszlo bardzo dobre. Nie mniej jednak ja wlasnie chyba polecalbym pszenice - raz, ze szybko dojrzewa ( mozna a nawet trzeba pic juz po 3 tygodniach, z zblizaja sie wakacje wiec parcie na tego typu piwa jest chyba najwieksze ) dwa, ze to piwo ktore chyba ciezko zepsuc w jakis sposob... robi sie cieplo... a w zasadzie jest juz goraco wiec moga pojawic sie problemu z temperaturami fermentacji - ja swoje dwie dotychczasowe psznice fermentowalem w temp 21-22C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt, dużą zaletą pszenicznych piw jest czas ich dojrzewania :tort: Jeśli kolega froniu lubi pszenicę może spróbować, zabawy ciut więcej, ale masz rację rad998 ciężko to piwo zepsuć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
... Jeśli kolega froniu lubi pszenicę może spróbować :tort:

Jako ,że pszeniczne uwielbiam to wybór pada właśnie na nie.Czy macie jakąś sprawdzoną recepturę ?? Oczywiście coś łatwego na początek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
pszenicę może spróbować, zabawy ciut więcej, ale masz rację rad998 ciężko to piwo zepsuć :tort:

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Cholernie trudno jest zrobić wybitne piwo pszeniczne, chyba porównywalnie z pilsem. Pszenica to jest bardzo trudny styl. Mnie kilka wyszło, ale następne kilka zdecydowanie nie.

 

Ciężko to zepsuć stouta, bo nawet jak będzie troszkę kwaśny, to mieści się to w stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...