Jump to content
Bielo

słodko wędzona pszenica (projekt)

Recommended Posts

Witam

po kwasach chlebowych i cydrze postanowiłem się zabrać za uwarzenie piwa. na pierwszy raz chciałbym użyć ekstraktów pszenicznych i uzupełnić ich smak dodatkiem słodu który bym zacierał na lenia (godzinę w 68-69 stopniach). moja receptura wygląda następująco:

 

wes ekstrakt pszeniczny 2x1,7 kg

słód pilznenski 0,5 kg

słód pszeniczny wędzony 1kg

chmiel lubelski 10g na goryczkę

chmiel lubelski 20g na aromat

drożdże WB-06 (?)

 

dodatkowo pod koniec chmielenia 20g skórki słodkiej pomarańczy, ewentualnie drugie 20 na cichą jeżeli uznałbym że za mało aromatu.

brzeczke rozcienczylbym do uzyskania 12-13°Plato. moje pytanie jest takie: jest sens takich operacji? nie robię całkowitego zacierania ponieważ zależy mi na tym aby piwo wyszło, natomiast taki trening chyba może się przydać. słód pilznenski daję żeby oddał enzymy do rozłożenia skrobi. może jednak lepiej użyć 2kg wędzonego?

pozdrawiam, Maciej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co zamierzasz zrobić to jest całkowite zacieranie.

Słód pszeniczny wędzony jest bogaty w enzymy prawie tak jak pilzneński jednak użycie słodu jęczmiennego ułatwia filtrację.

Skórka tylko na koniec gotowania ale skoro chcesz użyć drożdży weizenowych to może lepiej w ogóle z niej zrezygnuj. Zamiast WB-06 lepiej użyć Mauri Brew

Za mało chmielu na goryczkę i niepotrzebny na aromat. Dodaj całość na goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mauribrew dałoby smak bardziej belgijskich witbierów niż zwykłego weizena? Chyba byłaby to lepsza droga, w zamyśle mam stworzenie dość treściwego, nie za wysoko alkoholowego pszeniczniaka z lekką goryczką po której maszerowałyby aromaty to wędzonki, to pomarańczy. Dzięki za odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiełbasa z pomarańczą :) Chcesz żeby było treściwsze - to na pewno lepsze będą Mauribrewy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy muszę zastosować przerwę ferulikową jeżeli zrezygnuję z ekstraktów, czy obecne słody są wystarczająco zmodyfikowane aby wypuścić pożądane aromaty mimo jednej temperatury?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerwa ferulikowa ma za zadanie uwolnić kwas ferulikowy, który drożdże przerobią na 4VG, czyli aromat goździków - czyli ten aromat wynika bezpośrednio z pracy drożdży, a słód dostarcza tylko surowców do tej pracy.

 

Z drugiej strony tutaj jest eksperyment z dwoma schematami zacierania, z których jeden uwzględniał 30 minutową przerwę ferulikową i nie było znaczących różnić w ilości goździków:

http://braukaiser.com/blog/blog/2010/06/04/how-much-effect-does-a-ferulic-acid-rest-have/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez pomyłkę dodałem do swojego pszeniczniaka słód wędzony. Wyszedł browar w okołoGrodziski. Bardzo dobre i orzeźwiające piwko ale z pszeniczniaka niewiele w nim zostało. Wędzonka jak w Grodziskim i kwaskowatość pszeniczniaka. Nieźle zbalansowane. Żadnych bananów czy goździków nie wyczułem. Robione na WB-06. Piana że ho ho.

 

pszeniczny 2,7kg

pilzneński 1,5kg (wędzony)

Aroma 0,2kg

 

Hallertau Spalt Select 30g

 

40C 30min

53C 15min

63C 30min

72C 30min

78C 10min

 

Gotowanie:

60min

w 0min 10g Hallertau Spalt Select

w 30min 10g Hallertau Spalt Select

w 45min 10g Hallertau Spalt Select

 

poprawka:

Właśnie prowadzę degustację! Goźdiki jednak są ;)

Edited by leon9999

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez pomyłkę dodałem do swojego pszeniczniaka słód wędzony. Wyszedł browar w okołoGrodziski. Bardzo dobre i orzeźwiające piwko ale z pszeniczniaka niewiele w nim zostało. Wędzonka jak w Grodziskim i kwaskowatość pszeniczniaka. Nieźle zbalansowane. Żadnych bananów czy goździków nie wyczułem. Robione na WB-06. Piana że ho ho.

 

pszeniczny 2,7kg

pilzneński 1,5kg (wędzony)

Aroma 0,2kg

 

Hallertau Spalt Select 30g

 

40C 30min

53C 15min

63C 30min

72C 30min

78C 10min

 

Gotowanie:

60min

w 0min 10g Hallertau Spalt Select

w 30min 10g Hallertau Spalt Select

w 45min 10g Hallertau Spalt Select

 

poprawka:

Właśnie prowadzę degustację! Goźdiki jednak są ;)

 

 

Ile blg Ci wyszło?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rada ode mnie - jeśli chcesz dobrą pszenicę, ale takiego faktycznie dobre hefe-weizena, to nie używaj WB-06. Po prostu nie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rada ode mnie - jeśli chcesz dobrą pszenicę, ale takiego faktycznie dobre hefe-weizena, to nie używaj WB-06. Po prostu nie :P

Zwycięskie weizeny zarówno z Kłodzka jak i ostatnio z Poznania są na WB-06 :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rada ode mnie - jeśli chcesz dobrą pszenicę, ale takiego faktycznie dobre hefe-weizena, to nie używaj WB-06. Po prostu nie :P

Zwycięskie weizeny zarówno z Kłodzka jak i ostatnio z Poznania są na WB-06

Tyle że ja tu nie widzę sprzeczności. Szyderę a i owszem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjątek potwierdza regułę :P

Nie wiem w czym tkwi sekret, niektórym faktycznie udaje się na nich ponoć zrobić smacznego weizena. Ale nie mam pojęcia - czy to kwestia indywidualnego podejścia, jakiś sekret piwowarów or sth. Sam nigdy nie piłem dobrej pszenicy na WB-06, a fora tylko potwierdzają moja odczucia. Za to takich generalnych obiekcji nie ma chociażby co do Mauribrew Wiess. Choć tak jak mówię wyjątki się zdarzają.

Edited by Wilkor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwycięski Weizen z ostatniego konkursu w Poznaniu był, przynajmniej w moim odczuciu, bardzo dobry.

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.