Jump to content
waluś

Płatki Jęczmienne, owsiane itp. - W jakim celu i jak stosować

Recommended Posts

Witam

Skoro jestem w piaskownicy to się pobawię tym piaskiem :)

 

Otóż często w Waszych "recepturach" piwnych jako dodatek spotykam płatki czy to owsiane, czy to jęczmienne, tu dzież inne podobne dodatki

Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu dodaje się takie składniki do piwa, co powodują, na co maja wpływ, no i w końcu jak stosować podczas zacierania, kiedy dodawać, jakie ilości i tp ?

Poszperałem po forum, ale w sumie nie znalazłem żadnych istotnych informacji na ten temat, chyba że szukałem zbyt pobieżnie, to chętnie poproszę o jakieś linki

z góry dzięki za wszelkie info :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

płatki czy to owsiane, czy to jęczmienne, tu dzież inne podobne dodatki

 

Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu dodaje się takie składniki do piwa, co powodują, na co maja wpływ, no i w końcu jak stosować podczas zacierania, kiedy dodawać, jakie ilości i tp ?

Ułatwiają odczyt przy próbie jodowej ;) ot co :)

Możesz rozwinąć temat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o piwowarstwo domowe stricte, to surowce o których wspomniałeś stosuje się z dwóch powodów:

a) bo takie surowce wchodzą w skład oryginalnych receptur na określone style (np. oatmeal stout)

b) dlatego że poprawiają fakturę (kremowość, oleistość, aksamitność) oraz pienistość końcowego produktu którym jest piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

b) dlatego że poprawiają fakturę (kremowość, oleistość, aksamitność) oraz pienistość końcowego produktu którym jest piwo :)

 

o jakich płatkach mówisz i jaki ich procent stosujesz w zasypie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jęczmiennych i owsianych. Zwykle stanowią dodatek rzędu 10% zasypu czyli mniej więcej od 500g do kilograma. Jeśli chodzi o oleistość to jak pewnie zauważyłeś na warzelnie u Pinty poszedł też słód żytni (Żytorillo, Apetyt na Życie).

Share this post


Link to post
Share on other sites

płatki czy to owsiane, czy to jęczmienne, tu dzież inne podobne dodatki

 

Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu dodaje się takie składniki do piwa, co powodują, na co maja wpływ, no i w końcu jak stosować podczas zacierania, kiedy dodawać, jakie ilości i tp ?

Ułatwiają odczyt przy próbie jodowej ;) ot co :)

Możesz rozwinąć temat?

 

http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-milk-stout-12-blg-zestaw-ze-slodow.html

Tutaj napisano - dodanie płatków owsianych ułatwi nam później odczyt przy próbie jodowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żytnie dają oleistość jak słód żytni, ale filtrują się dużo lepiej.

Jęczmienne poprawiają pianę i treściwość, dają posmaki ziarniste i zbożowe.

 

Tyle z nich używam. Gryczane mi nie podeszły, wolę sobie skleikować zwykłą kaszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

C

http://homebeer.pl/p...-ze-slodow.html

 

Tutaj napisano - dodanie płatków owsianych ułatwi nam później odczyt przy próbie jodowej.

Czytaj uważnie całe zdanie. Odczyt próby jodowej przed słodami ciemnymi a nie ,że płatki ułatwią Ci tą próbę. !!!

 

Moja "kulpa" tak to jest jak się czyta szybko nie zwracając uwagi na interpunkcję :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ryż ? Pinta pisała , że do warki Otomaty idzie tona płatków ryżowych . Piwo jest świetne , bardzo klarowne . Jak można ich użyć i na co faktycznie wpłyną ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Głównie jaśniejsza barwa i dodatkowo zwiększają odczucie wytrawności. Generalnie wybitnie na smak nie wpływają, są raczej neutralne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaśniejsza barwa ok . Czy klarowność też poprawiają ? Jeśli tak , może warto ich używać w tym celu skoro są neutralne . Kleikuje się je ?

 

( próbowałem kiedyś Tyskiego Książęcego z tej nowej serii "smakowej" - ryżowego . Faktycznie , smaku nie było . Może tyle co w Jurajskiej wodzie gazowanej ...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli reasumując:

b) dlatego że poprawiają fakturę (kremowość, oleistość, aksamitność) oraz pienistość końcowego produktu którym jest piwo :)

Jęczmiennych i owsianych. Zwykle stanowią dodatek rzędu 10% zasypu czyli mniej więcej od 500g do kilograma. J

Żytnie dają oleistość jak słód żytni, ale filtrują się dużo lepiej.

Jęczmienne poprawiają pianę i treściwość, dają posmaki ziarniste i zbożowe.

Głównie jaśniejsza barwa i dodatkowo zwiększają odczucie wytrawności. Generalnie wybitnie na smak nie wpływają, są raczej neutralne.

O takie info mi chodziło, dzięki :)

A możecie jeszcze opisać sposób ich "zadawania" do zacieru ?

Na samym początku razem ze słodami ?, czy może w jakimś konkretnym momencie ? czy płatki błyskawiczne też należy kleikować, czy po prostu wystarczy wsypać ?

Ot takie laickie pytania ale lubię wiedzieć co poco i dlaczemu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki pszenne i żytnie dają większy smak pszenicy i żyta niż ich słody.

nie zauważyłem takiego zjawiska, chociaż częściej stosuję niesłodowane ziarno niż płatki.

przerobiły proteiny z płatków na cukry

Scooby, zmień to proteiny na skrobię, bo to bzdura

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...