Jump to content
Quentin

Cicha dla Seasona

Recommended Posts

Witam.

Mam na burzliwej już ponad tydzień belgijskiego Seasona 14 blg na drożdżach Danstar Belle Saison. Bulka sobie pięknie przy kaloryferze w okolicach 24 st.C i pachnie lemoniadą :-)

Mam pytania :

1. Jaka powinna być temp. cichej ? Niska ( piwniczna ) czy taka jak burzliwej ? Jak długo ?

2. Chmielić to na cichą chmielami z warzenia ?

3. Dodać do cichej skórki pomarańczy ? Świeżej czy suszonej ? Sparzać to przed zadaniem ?

4. Ile powinien dojrzewać ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

3. Dodać do cichej skórki pomarańczy ? Świeżej czy suszonej ? Sparzać to przed zadaniem ?

 

obojetnie, wazne zeby nie bylo bialej skorki, ktora jest gorzka. ja zawsze przed dodaniem zalewam spirytusem [ tylko zeby sie namoczyla ], odstawiam na 15 min i calosc wsypuje do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja trzymałam na cichej coś w okolicach 20 stopni, chmieliłam amerykańskim chmielem w ramach nie robienia piwa w stylu ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Zerowym numerze piwowara była receptura na ten styl. Cichą autorka przeprowadzała w identycznej temperaturze, co burzliwą - 24 stopnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli zakładam , że jednak cicha nie na zimno tylko zbliżona do temp. fermentacji . Chcę chmielić na zimno tym czym do gotowania + skórką

 

Pozostają pytania :

1. Jak długo na cichej ?

2. Ile powinien dojrzewać taki Season ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozostają pytania :

 

1. Jak długo na cichej ?

 

2. Ile powinien dojrzewać taki Season ?

 

1.Jeśli piwo już dobrze odfermentowało, to 7 dni powinno wystarczyć, aczkolwiek 14 dni również nie zaszkodzi.

2. Saison to jeden z moich ulubionych stylów, moim zdaniem najlepiej smakuje po 6-8 tygodniach od butelkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki . Też uważam , że z cichą nie ma się co spieszyć . Możesz mi jeszcze powiedzieć swoje zdanie na pytanie o chmieleniu i dodawaniu skórki na zimno zadane w pierwszym poście ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz spróbować chmielić na zimno, ale ja jeśli to robię, to tylko amerykańce lub z NZ. Ja jednak zrezugnowałbym z chmielenia na zimno. Skórki na cichej już bym nie dawał, bo bardzo ciężko dobrać odpowiednią porcję, zresztą Saison to nie jest pomarańczowe piwo. Aromat curacao nie może się jakoś nachalnie wybijać. Jak dobrze się wbijesz z dodaniem curacao podczas gotowania to będziesz miał na prawdę soldiny aromat, jesli oczywiście dobierzesz odpowiednią ilość (przeciętnie 20g/20l).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem . A czemu nie chielić tym co na gorąco ? Niekorzystne są wyraźne aromaty z tych chmieli dla stylu ( ja użyłem Strisselspalt i Triskel )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 10 dniach burzliwej Saison zszedł mi do 1 blg ! ( jakbym się uparł to do 0,8 ) i raz na paręnaście minut jeszcze bulka . Czy to normalne , że te drożdże tak odfermentowują ?? No chyba mi poniżej 0 nie zejdą ?? ;)

 

Piwo jest wytrawne , bardzo mi smakuje , aromacik cytrusowy super .

 

EDIT : wczoraj pomiar 0,5 blg . Idą na cichą . Tam chyba dojdzie do 0 blg ??

Edited by Quentin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tej pory refermv dobrze podpowiadał .

 

Dać mniej niż refermv sugeruje czy program wceluje z doborem dla Saisona ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.