Jump to content
Sign in to follow this  
bronek

Napowietrzanie zacieru

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Chciałbym zapytać szanowne grono odnośnie takowego zjawiska tzn napowietrzanie zacieru. Coś gdzieś kojarzę , że Pan T Kopyra stwierdził, że jest to niekorzystne zjawisko, ale

szczegółów o ile dobrze pamiętam nie podał.

Czasami zdarza mi się utknąć podczas filtracji, gdyż 3 letni słód bardzo drobno się rozgniata. Lub czasem profilaktycznie wkładam po prostu filtrator do zacieru i dmucham przez jakieś 2-3 min

oraz mieszam zacier tworząc wirpool. Mąka ze słodu i drobne części unoszą się ku górze a łuska i cięższe układają się na dnie, przez co tworzą bardziej przepuszczalne złoże filtracyjne.

Filtracja trwa 40-50min 65l, więc jak dla mnie marzenie. Wydajność ok. ~70%

Osobiście żadnych wad organoleptycznych nie wyczuwam, ale zapytać wypada. Czy to teoria dla samej teorii czy też jest coś na rzeczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdyby był to wielki problem to nikt z nas nie stosowałby mieszadeł elektrycznych które to cały czas działają w czasie zacierania

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewien wpływ ma to na końcowy produkt, Napowietrzając zacier utleniasz go, a wiec piwo szybciej się będzie starzec itp. Ogólnie trzeba unikać napowietrzania a jedynym wyjątkiem jest moment przed zadaniem drożdży

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.