Jump to content
Sign in to follow this  
ximal

Dębicki browar domowy SYMEON

Recommended Posts

W końcu nadszedł ten moment po kilku miesiącach studiowania forum i kupowania sprzętu.

Sobota rano Szymciu zrobił pobudkę o 6:00 sprzątanie małe zakupy i kole południa zaczęło się długo wyczekiwane warzenie.

Zestaw z BA Koelsch wersja śrutowana.

Według mnie nie ma co się bać zacierania żądna filozofia tylko trochę chęci wystarczy.

Wysładzanie zajęło mi jakieś 55 minut w przerwami na podgrzanie wody do wysładzania oraz schłodzeniem próbki, przy 20l wysłodziny miały jeszcze 5 blg więc wysładzałem do 26l.

Podczas chmielenia można zrobić 1000 innych spraw. Po chmieleniu chłodzenie w wannie jakieś 1,5 godz. Rechydrację drożdży zrobiłem w brzeczce o temp. 25 stopni, byłem w szoku bo drożdże dały oznaki życia już po 5 minutach a po poł godzinki powędrowały fo fermentatora. Wyszło mi około 21 litrów o 13blg więc chyba całkiem całkiem. Około 21 piwko powędrowało do piwnicy do temp 16 stopni. O 7 rano w niedziele pogoniłem do piwnicy zobaczyć do piwa i wbiłem się w szok bo piana był już na jakieś 3 cm. Dzisiaj rano z piwnicy unosi się piękny zapach. Dorzucam kilka fotek oraz projekt etykiet.

Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Wielkie podziękowania dla dla ANTEKS-a za możliwość spróbowania domowego piwka zanim sam uwarzyłem oraz za kapslownice, dzięki tobie moje pierwsze piwko zostało uwarzone parę miesięcy wcześniej, dwa tygodnie temu rozkoszowałem się twoim Miodowym warzonym w grudniu porostu rozkosz na podniebieniu.

Pozdrawiam Wszystkie Piwowarki i Piwowarów i życzę tylko udanych Piwek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluję bezproblemowego warzenia :) Czytanie jednak popłaca :)

Koniecznie zdaj relację z degustacji :)

 

Życzę samych piwowarskich sukcesów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że to Twoja pierwsza warka i to od razu zacierana?

EDIT:

Szymciu zrobił pobudkę o 6:00 sprzątanie małe zakupy i kole południa zaczęło się

Czyżbyś był ze śląska? Uzupełnij proszę swój profil, a może okaże się że mieszkasz zaraz obok kogoś kto wspomoże Cię gęstwą, surowcami itp.

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dokładnie pierwsza warka i zacierana według mnie nie ma co się bawić w brew kity.

No to zaczynasz podobnie jak i ja-też od słodu :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Wielkie podziękowania dla dla ANTEKS-a za możliwość spróbowania domowego piwka zanim sam uwarzyłem oraz za kapslownice, dzięki tobie moje pierwsze piwko zostało uwarzone parę miesięcy wcześniej, dwa tygodnie temu rozkoszowałem się twoim Miodowym warzonym w grudniu porostu rozkosz na podniebieniu.

Pozdrawiam Wszystkie Piwowarki i Piwowarów i życzę tylko udanych Piwek.

cieszę sie że mogłem się na coś przydać i przyczynić się trochę do rozwoju piwowarstwa domowego :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z braku czasu w późniejszym terminie w niedzielę 5-06-2009 moja pierwsza warka powędrowała do butelek po tygodniu cichej. Blg 3 z 13 więc wystarczy alk z wyliczeń powinno być 5,1 (chyba dużo)albo źle liczę blg początkowe -blg końcowe / 1,938. Fermentacja burzliwa trwała jakieś 3 dni później piana siadła. W smaku młode piwko fajnie delikatne jak to stwierdziła moja Żona " w sklepie bywają gorsze". W piątek 3-lipiec powstała moja druga warka IRA z zestawu BA. Cały proces zacierania poszedł o wiele sprawniej jak przy pierwszej warce, wyszło 22L 12blg. W planach jest już nr 3. Padło na Pale Ale wzorowane na zestawie z BA tylko trochę zwiększyłem ilości :

Pale Ale Weyermann 5 kg

Carahell 0,25 kg

Marynka jakieś 30g

Lubelski tez jakieś 30g (lubie lekko chmielone)

Drożdże us-05

Zacieranie 67C 60 min i 15min w 76C. Jak dobrze knuje to powinno wyjść jakieś 25l 12blg.

Proszę o ewentualne korekty i sugestie.

Wasze:beer:

Edited by ximal

Share this post


Link to post
Share on other sites
W planach jest już nr 3. Padło na Pale Ale wzorowane na zestawie z BA tylko trochę zwiększyłem ilości :

Pale Ale Weyermann 5 kg

Carahell 0,25 kg

Marynka jakieś 30g

Lubelski tez jakieś 30g (lubie lekko chmielone)

Drożdże us-05

Zacieranie 67C 60 min i 15min w 76C. Jak dobrze knuje to powinno wyjść jakieś 25l 12blg.

Proszę o ewentualne korekty i sugestie.

Wasze:beer:

Jako, że ostatnimi czasy też warzę angielskie piwa, więc takie moje sugestie (o które zresztą prosiłeś ;)). Obliczyłem IBU, dla chmieli od Elroya za pomocą tego kalkulatora http://www.hotv.org/tools/hopbitterness.html przyjmując dla marynki 60 minut i 20 dla lubelskiego. Wyszło mi 33. Dolna granica stylu, ale to już nie tak mało. Ja testuję na sobie poziomy akceptowalnej goryczki. Na razie poziom 35-36 IBU jest ok. Następne IPA będzie miało około 50. Polecam Ci QBrew http://www.piwo.org/forum/t1065-Program-Qbrew--pomoc-dla-uzytkownikow.html tam sobie możesz wyliczyć dokładniej co i jak, nie tylko goryczkę. Druga kwestia, do angielskiego piwa lepsze byłyby angielskie chmiele (wiem na HB nie ma ;)) i drożdże (np Danstar Windsor, o kurcze, też nie ma) więc te US-05 z braku laku chyba będą dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mała korekta planowanej warki nr3

Pale Ale Weyermann 5 kg

Carahell 0,25 kg

zamiast 30g marynki 15g Nugget 16%a-k 50min

zamiast Lubelski 30g Styrian Golding 6%a-k 20min

Drożdże us-05

Zacieranie 67C 60 min i 15min w 72C i mash out 76C

Edited by ximal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.

Jak to robisz, że z zestawów Browamatora wchodzi Tobie ponad 20 l piwa przy znakomitym Blg? ;)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak bym wiedział to bym ci powiedział ;) . Może częste mieszanie przy zacieraniu, może przez wysładzanie do 25-26 l nie mam pojęcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie przez wysładzanie:) ja wylałem litr filtratu około 5-6 Blg bo myślałem, że to już zbyt wielka cienizna :] Uzyskałem 7,5 Blg na 20 litrów piwa zamiast 8 Blg więc chyba i tak najgorzej nie jest ;)

 

następnym razem będę wysładzać do końca ... czyli nie wiem ilu Blg ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
następnym razem będę wysładzać do końca ... czyli nie wiem ilu Blg ;)

Zależy od piwa, ale zwykle nie dłużej niż 2°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

29 sierpnia 2009 powstała moja trzecia warka "Sobotnie Ale".

Skład:

Pale Ale Weyermann 4 kg

Carahell Weyermann 1 kg

15g Nugget 14,6%a-k 60min

15g Styrian Golding 3,6%a-k 20min

15g Styrian Golding 3,6%a-k 0min

Drożdże us-05

Zacieranie 68C 60 min i 15min w 72C i mash out 76C

Wysładzanie jakieś 35 minut ze schłodzeniem próbek, wyszło 24l 12blg.

Drożdże nastawione z zagotowanej brzeczki pobranej podczas wysładzania i zadane w 25 stopniach. Zanim brzeczka się nachmieliła i wystygła drożdże pięknie już sobie pracowały. Po 6 godzinach od zadania drożdży była już piękna piana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

17-09-2009 Sobotnie Ale po 10 dniach cichej, Blg spadło do 3, powędrowało do butelek z dodatkiem 150g glukozy. Wyszło 45 butelek 0,5 + kufel w gardło. Jest to moje pierwsze piwo które smakuje dobrze przed butelkowaniem, Koelsch był strasznie goryczkowy(od chmielu) a IRa była goryczkowa od palonego jęczmienia. Obydwa po 2 miesiącach od butelkowania są pyszne.

Edited by ximal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Ponad rok czasu nie było mnie na forum, zmiana pracy brak czasu i tylko 5 warek za ten czas.

Był ALT w listopadzie 2009, pszeniczka syczeń 2010, ALE marzec 2010, później przerwa do października i pracowita sobota i niedziela. W sobotę uwarzyłem ALe i Stouta a w niedzielę IRA, teraz kiedy to pisze właśnie chmieli się Żytnie i planuję uwarzenie Witbiera. Mam nadzieję że w koncu się torchę rozkręcę i będzie czas na warzęnie piwka co miesiąc bo bardzo wkurzający jest brak w piwnicy i kupowanie koncerniaków w sklepie. Robiąc Stouta miałem obawy, że nie będzie mi smakował ale chyba na stałe zagości wśród piw które mam zamiar uwarzyć.

Dzisiejsze wysładzanie było masakryczne, jak bym nie mieszał co chwilę młóta to by nic nie leciało, przez to po raz pierwszy bo nawet pszeniczka którą robiłem była bardziej klarowna. Pytanie do was czy Żytnie zawsze tak zapycha filtrator i nie ma innej opcji na filtrację jak mieszanie młóta? MAm nadzieje że nie straci przez to na smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.