Nano 0 Posted December 8, 2013 Witam, zaczynam przygode z "warzeniem" piwa, jedno juz zrobilem wyszlo takie sobie. Mam pytanie jaki brewkit najbardziej bedzie przypominal w smaku ksiazece ciemne lagodne, jakiego dodac do niego slodu i ewentualnie jakim chmielem dochmielic? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lary 26 1 Items Posted December 8, 2013 Witam, zaczynam przygode z "warzeniem" piwa, jedno juz zrobilem wyszlo takie sobie. Mam pytanie jaki brewkit najbardziej bedzie przypominal w smaku ksiazece ciemne lagodne, jakiego dodac do niego slodu i ewentualnie jakim chmielem dochmielic? Po co chcesz równać w dół? Nie próbuj odtwarzać receptur piw koncernowych, bo są tak naprawdę ubogie. Jeśli już brewkit to poszukaj jakiegoś stouta i nie stosuj się do instrukcji, info bierz z forum. Nie syp cukru tylko suchy ekstrakt słodowy, dochmiel na zimno, żeby uzyskać aromat i daj piwu się ułożyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wilkor 30 1 Items Posted December 8, 2013 A ja ci kolego tak poradzę: -zacznij swoją przygodę od warzenia z zacieraniem - forum ma niezbędne info a forumowicze w razie niejasności pomogą -ciemne łagodne można uznać za schwarzbiera - więc poszukaj na forum/wiki przepisu na tego typu piwo. Będziesz zadowolony z satysfakcji i efektów dzięki temu 1 Nano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted December 8, 2013 Ciężko Ci będzie zrobić tak kiepskie piwo. Możesz spróbować wziąć jakiegoś Stouta i dolać 2 razy tyle wody ile podaje instrukcja, dosyp cukru - nie daj Boże ekstraktu słodowego, bo będzie za dobre!! Chmielu w tym piwie nie ma, więc nic nie musisz dodawać. Sfermentuj w niskiej temperaturze, żeby przypadkiem nie doszły jakieś smaki, bo to piwo ma być bez smaku. Spróbuj, może się uda, ale lepiej napij się Cisowianki - taniej wyjdzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted December 8, 2013 Odrobinę ekstraktu barwiącego zalać colą i przefermentować drożdżami piekarskimi. Na goryczkę żółć bydlęca i jake Cię pokocha. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 297 Posted December 8, 2013 Ale jesteście okrutnie szczerzy, ale trudno się z Wami nie zgodzić Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wilkor 30 1 Items Posted December 8, 2013 Koledzy zamiast pomóc to sobie bekę kręcą A tak w ogóle jak komuś ciemne łagodne smakuje kolą,to chyba fortuny czarnej nie pił Do autora: Ciemne łagodne wcale nie jest takie złe, tak jak mówiłem rozglądnij się za przepisami na schwarzbiera. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcin_l85 43 Posted December 8, 2013 Te docinki przestają się być śmieszne... Cholera ale mają rację. Jak chcesz warzyć piwo to porzuć eurolagery, czytaj forum, rób jak najwięcej warek ( najlepiej różne style) a na pewno znajdziesz swoje ulubione piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted December 8, 2013 Całkiem przyjemny schwarzbiero-ale wyszedł z puchy Mister Sladek Śląskie Ciemne + pucha ciemnego ekstraktu słodowego. A co do nachmielenia to już według uznania, jeśli smakuje Książęce Ciemne Łagodne to raczej oszczędnie. Jeśli nie czujesz się pewnie i/lub nie chcesz aż tyle inwestować w sprzęt na samym początku dopóki nie przekonasz się, że jednak coś z tego wychodzi to nie przejmuj się docinkami powyżej, tylko bierz brewkita i po prostu rób swoje. Jeśli przypilnujesz reżimu sanitarnego i prawidłowej fermentacji to na 99% wyjdzie poprawne piwo, które będzie ci bardzo smakować. W końcu najważniejsze by mieć z tego frajdę. 2 marcin_l85 and Nano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted December 8, 2013 Rzuciłem okiem na szybko w wyszukiwarkę produktów i to co wydaje mi się sensowne. Łatwiejsze w związku z temperaturami, mimo, ze oryginał jest dolniakiem http://browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/ciemne_lekkie_11_blg_-_gorna_fermentacja http://browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/ciemne_pelne_12_blg_-_gorna_fermentacja http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-ciemne-12blg-zestaw-z-ekstraktow-i-chmielu.html http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/brewkit/612-piwo-domowe-ciemne.html http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=115 I dolniak - jeśli możesz kontrolować temperaturę (od biedy wystarczy styropianowe pudło) http://browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/ciemne_pelne_12_blg_-_lager 1 Nano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nano 0 Posted December 8, 2013 Potrafie zniesc docinki i w sumie wiem ze macie racje a ciemny lagodny smakuje mi pewnie dlatego ze na razie pilem prawie tylko piwa koncernowe i nie wiem pewnie za bardzo jak powinno smakowac dobre piwko:) Ale pracuje juz nad tym dzieki za odpowiedzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted December 8, 2013 A tak w ogóle jak komuś ciemne łagodne smakuje kolą,to chyba fortuny czarnej nie pił Niestety pił, ale tam się przynajmniej nikt nie kryje z tym że to nie miało być piwo. No i nikt tu na siłę łacha nie drze, bo pytanie jest z tych "jak zrobić żubra?". Nazwij mnie, zresztą zgodnie ze stanem faktycznym, sensorycznym idiotą, ale ja na prawdę nie wiem czym jest/chciało być książęce ciemne.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nano 0 Posted December 8, 2013 A tak w ogóle jak komuś ciemne łagodne smakuje kolą,to chyba fortuny czarnej nie pił Niestety pił, ale tam się przynajmniej nikt nie kryje z tym że to nie miało być piwo. No i nikt tu na siłę łacha nie drze, bo pytanie jest z tych "jak zrobić żubra?". Nazwij mnie, zresztą zgodnie ze stanem faktycznym, sensorycznym idiotą, ale ja na prawdę nie wiem czym jest/chciało być książęce ciemne.... Tak dla jasnosci nie pytalem jak zrobic ciemne lagodne tylko jaki z brewkitow bedzie je przypominal, odpowiedzi otrzymalem:) Quote Share this post Link to post Share on other sites