Jump to content
nms007

Odpowiedniki zagranicznych słodów - pomocy!

Recommended Posts

Tak sobie przeglądam zagraniczne fora i generalnie nie mam problemu na przełożeniem ichnich receptur na "nasze" ;)

Ale nie bardzo wiem jakich odpowiedników mogę użyć dla taki słodów:

 

- American 2-row Malt - pilznenski, czy pale ale?

- American Chocolate Malt - można zastąpić dowolnym czekoladowym?

- English Brown Malt - w sumie znalazłem go w jednym naszym sklepie, no ale warto wiedzieć (w razie "W") czym zastąpić

- Black patent malt

- Crystal malt (60 °L) - karmelowy 120 EBC?

 

A może jest gdzieś (na wiki nie znalazłem) opracowana taka rozpiska/tłumaczenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

- American 2-row Malt - pilznenski (2 oznacza po prostu jęczmień dwurzędowy)

- American Chocolate Malt - czekoladowy

- English Brown Malt - bursztynowy

- Black patent malt- Carafa typ III 1300-1500 EBC

- Crystal malt (60 °L) - karmelowy 120 EBC, Caramunich II

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Słodu brown nie da się niczym zastąpić, a amber można próbować zastąpić belgijskim biscuit, choć jest mniej intensywny.

 

Black patent to zwykły słód barwiący 1300-1500 EBC, czekoladowy to barwiący 900-1000 EBC.

 

Podawałem niedawno wszystkie znane mi zamienniki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

spróbuj jedną z tych tabeli:

http://www.brewstock...ockbrewing.html

http://www.brew.is/files/malt.html

http://kotmf.com/art...s/maltnames.php

 

 

BTW; może ktoś by stworzył coś podobnego na naszej wiki?

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli wartość tej informacji jest zerowa, równie dobrze mógłbyś nic nie pisać. Dałbym punkcik ale nie potrafię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli możesz przeglądać więcej niż 5 to pewnie tak, chociaż brak informacji co to za wątek, żeby móc chociaż zlokalizować post. Może szanowny autor nie umieścił w tym poście nawet słów kojarzonych z daną tematyką więc użycie wyszukiwarki też może nie przynieść rezultatów. Uważam że jak komuś chce się odpisać na forum i być przydatnym, to rzucanie takim ochłapem jest bez sensu, wygenerowało już więcej ruchu niż zasługuje, a pytający nadal nie otrzymał odpowiedzi. Way to go.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko na polskich forach jest taka mentalność po stronie tych co "wiedzą". Na amerykanskim jak ktoś ogarnia temat i wie że "coś gdzieś" było chętnie poświęci ten czas na znalezienie i wrzucenie do posta - u nas ten czas spożytkowany jest przez taką właśnie przepychankę.

 

Próbowałem znaleźć o czym mowa ale też mi się nie udało więc musiało być to nie do końca niedawno albo w dziwnych okolicznościach przyrody. Kończę bo aż głupio, że trzeba tłumaczyć coś takiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko na polskich forach jest taka mentalność po stronie tych co "wiedzą".

Przeginasz bracie. Proponuję zamknąć temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi ;)

2. No właśnie na TB znalazłem ten "Brown Malt" ;)

3. Widzę, że kolega vald niepotrzebnie się tak spina, a tym bardziej, że wszystko co chciał wiedzieć zostało poruszone w w.w tabelach.

 

ps. Moim zdaniem to forum to i tak przykład jednego z najlepszych (jak nie najlepszego) forum na jakim miałem okazję być/pisać. Tutaj naprawdę można szybko dostać konkretną odpowiedź na nurtujące pytania, no i użytkownicy są wyrozumiali dla "Świeżaków" takich jak np. ja :roll:

 

Jeszcze raz dziękuję za info i chyba zacznę sklecać sobie tabelę zamienników/odpowiedników - jak coś tego wyjdzie ciekawego to na pewno się podzielę z ogółem :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy aż tak ciężko jest przejrzeć ostatnio napisane posty użytkownika zgoda?

 

Żeby to znaleźć to tak samo jak ty musiałbym użyć wyszukiwarki.

 

Jeżeli możesz przeglądać więcej niż 5 to pewnie tak

 

koledzy spokojnie - jest opcja "Moja zawartość" - gdzie można przeglądać wątki i posty w kontekście każdego usera

tłumaczenie nietrafione moim zdaniem :)

 

aczkolwiek osobiście jestem fanem linkowania treści - po to jest http

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chciałym tylko przypomnieć, że dział Piaskownica Piwowarska powstała właśnie z myślą o tego typu pytaniach. Jeśli ktoś nie ma ochoty odpowiedzieć na temat i pomagać początkującym piwowarom/członkom tego forum, niech po prostu niech ignoruje ten dział.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przygotowałem (wg materiałów z tego tematu) takie zestawienie odpowiedników/zamienników.

 

Looknijcie fachowym okiem czy to się do czegoś nadaje i czy czegoś nie spieprzyłem ;)

Dołączam też plik wordowski, jeśli trzeba by nanieść jakieś poprawki

odpowiedniki-slodow.doc

odpowiedniki-slodow.pdf

Edited by nms007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.