Jump to content
Cezary Daniluk

Pierwsze zacieranie - prośba o pomoc teoretyczną ;)

Recommended Posts

Jutro chciałbym przeprowadzić pierwsze w żywocie zacieranie :)

Kupiłem zestawy 2 z HB i tak posiadam:

- Strzegom słód pale ale - 3 kg

- Strzegom słód pilzneński - 1 kg

- Strzegom jęczmień prażony - 0,3 kg

- Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,4 kg

- Strzegom słód barwiący - 0,3

- płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg

- laktoza - 0,5 kg

- Chmiel marynka granulat - 40g

 

W.g że tak powiem sklepu :

Zalecane zacieranie na 20-22l piwa:

- słody wsypujemy do wody (15l )o temperaturze 69 stopni (wsypujemy słody jasne: pale ale i pilzneński płatki owsiane, ułatwi nam to później odczyt przy próbie jodowej, w 50 min wsypujemy słody ciemne).

 

Przerwy:

Zacieranie jedno-temperaturowe: 60 min - 67-68 stopni C. Podgrzanie do 78 stopni C - wyładznie 10 l wody 80 stopni C.

 

To rozumiem, 15l woda, podgrzewam, wsypuję słody jasne i płatki i utrzymuję te 67-68 stopni. W 50min ładuję ciemne.

po 60 min - robię próbę jodową ( jak nie zmieni koloru ) to jadę dalej - do kotła z filtrem z oplotu to wsio i filtruję. Jak prawie wszystko przefiltruję to mam delikatnie na złoże filtracyjne polewać 10l H2O o temperaturze 80 stopni. W międzyczasie mogę pewnie kocioł przemyć i przyszykować do gotowania ;)

 

 

Chmielenie 60 min:

- 0 min - 40g marynki

- 45 min - 0,5kg laktoza

 

Po powrocie do gara - mam zasypać chmiel i gotować :) po 45 minutach jak kumam mam wsypać laktozę. Potem schłodzić to wszystko do temp ze 20-22/3 stopnie i zadać drożdże. Dalej już wiem, cierpliwość itd :)

 

Dziękuję za pomoc :) i wyrozumiałość, chociaż to piaskownica :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

imho probe zrob przed dodaniem ciemnych slodow.

 

Oki, jak wyjdzie negatywna to dalej jechać z robotą :)

 

Oczywiście w międzyczasie mieszać, aby się nie przypaliło i nie przywarło do gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,4 kg

 

- Strzegom słód barwiący - 0,3

trudne piwo sobie robisz jak na pierwszy raz , masz dość materiału żeby zrobić jakiegoś klasyka z wiki.... ja na początek robiłem prawie z samych słodów pilzneńskich i całkiem ok wyszło, no ale do odważnych świat należy, jedno co mi się rzuca w oczy to za duża proporcja ciemnych co do reszty. Spróbuj na początek ograniczyć minimum o połowę te ciemne a gwarantuję Ci że i tak ciemne wyjdzie . Masz ponad 10 % ciemnych słodów ,..pzdr

Edited by Kamill

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady ,wcale nie takie trudny, jednotemperaturowe zacieranie, prościej się nie da :)

Woda do wysładzania chyba trochę za ciepła, wg wikipiwo nie powinna mieć więcej niż 72. Czas chmielenia zaczynamy liczyć od momentu, w którym brzeczka się zagotuje, dopiero do gotującej się wrzucamy chmiel.

Jak już przeniesiesz zacier do kadzi filtracyjnej, i tak musisz poczekać aż się słody ułożą(ja czekam 20-30 minut), więc w tym czasie spokojnie zdążysz umyć garnek.

 

Próbę jodową rób przed wsypaniem słodów palonych, bo zabarwiają zacier i nie będziesz wiedział czy próba jest ciemna od skrobi czy od słodów:P, ale z zestawów z HB jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło,żebym musiał przedłużać zacieranie.

Edited by Tom Kos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady ,wcale nie takie trudny, jednotemperaturowe zacieranie, prościej się nie da :)

Woda do wysładzania chyba trochę za ciepła, wg wikipiwo nie powinna mieć więcej niż 72. Czas chmielenia zaczynamy liczyć od momentu, w którym brzeczka się zagotuje, dopiero do gotującej się wrzucamy chmiel.

Jak już przeniesiesz zacier do kadzi filtracyjnej, i tak musisz poczekać aż się słody ułożą(ja czekam 20-30 minut), więc w tym czasie spokojnie zdążysz umyć garnek.

 

Próbę jodową rób przed wsypaniem słodów palonych, bo zabarwiają zacier i nie będziesz wiedział czy próba jest ciemna od skrobi czy od słodów:P, ale z zestawów z HB jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło,żebym musiał przedłużać zacieranie.

 

No właśnie, nie mając jodyny (we wszystkich aptekach obok mają tylko na spirytusie) ile czasu przeprowadzać zacieranie żeby być spokojnym że jest wszystko dobrze, czy można ją zrobić jodyną na spirytusie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

gotuj tak jak w przepisie i powinno byc ok :]

 

Ano właśnie zacząłem ;)

Woda się podgrzewa ;)

 

w 45 minucie zrobiłem próbę jodową, nie odbarwiło się, więc w 50 zadałem ciemne i potrzymałem jeszcze te 10 minut.

 

18:15 - przeniesione do filtratora z oplotu. Po samym zapachu już czuć że żaden brewkit nie będzie się do tego umywał :D

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

NO i jestem po pierwszym, zatarłem, po wychłodzeniu wyszło mi nie wiem czy 15l, nie mam skali. Balingomierz pokazał 22BLG ;) wlałem 2l wody - pokazał 20BLG. Na szybkiego chłodzę następne 4l wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w sumie mozesz sprawdzac blg w brzeczce przy wysladzaniu i skonczyc gdy wylatujaca bedzie miala nie mniej niz 4blg [ ja przy mocniejszych piwach - czyli przy 3 z 4ch ktore uwarzylem ;] - konczylem przy 6-7 ]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże zadane wczoraj około 23:30, jeszcze nie bulgocze ... drożdże US-05

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluje pierwszego zacierania!

 

Moim zdaniem mogłeś spokojnie wysładzać 15l wody. Wydajność miałeś dobrą także zawsze to więcej pysznego piwa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluje pierwszego zacierania!

 

Moim zdaniem mogłeś spokojnie wysładzać 15l wody. Wydajność miałeś dobrą także zawsze to więcej pysznego piwa ;)

 

Na przyszłość mam nauczkę, bo na szybkiego dolałem tak z 6l H2O nim zeszło do ~15BLG :) a i tak czarne jak smoła. Następny raz zacierając będę się posiłkował balingomierzem :) a zestaw Stout niby 12BLG już leży i czeka :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwsko już fermentuje. Drożdze US-05 fermentują jakby zdecydowanie spokojniej niż to wszystko czego do tej pory używałem a było dodawane do brewkitów. Przy brewkitowych wodę zawsze wypluwało aż z rurki, tutaj spokojnie sobie bulka :) co prawda może to też sprawa temperatury, przeważnie jak robiłem kity to miałem ~25 stopni, teraz po tym co pokazuje paskowy to podejrzewam że mam ~22,5 i wraz ze schładzaniem pomieszczenia powinno to ciut spadać w dół :)P

Pozdrawia szczęśliwy - pierwszorazowy zacierający :)

PS: do wszystkich "zielonych" zastanawiających się, od czego zaczynać, zaczynać od zacierania !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwsko już fermentuje. Drożdze US-05 fermentują jakby zdecydowanie spokojniej niż to wszystko czego do tej pory używałem a było dodawane do brewkitów. Przy brewkitowych wodę zawsze wypluwało aż z rurki, tutaj spokojnie sobie bulka :) co prawda może to też sprawa temperatury, przeważnie jak robiłem kity to miałem ~25 stopni, teraz po tym co pokazuje paskowy to podejrzewam że mam ~22,5 i wraz ze schładzaniem pomieszczenia powinno to ciut spadać w dół :)P

Pozdrawia szczęśliwy - pierwszorazowy zacierający :)

PS: do wszystkich "zielonych" zastanawiających się, od czego zaczynać, zaczynać od zacierania !!

 

 

Gratulacje....nie taki diabeł straszny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwsko już fermentuje. Drożdze US-05 fermentują jakby zdecydowanie spokojniej niż to wszystko czego do tej pory używałem a było dodawane do brewkitów. Przy brewkitowych wodę zawsze wypluwało aż z rurki, tutaj spokojnie sobie bulka :) co prawda może to też sprawa temperatury, przeważnie jak robiłem kity to miałem ~25 stopni, teraz po tym co pokazuje paskowy to podejrzewam że mam ~22,5 i wraz ze schładzaniem pomieszczenia powinno to ciut spadać w dół :)P

Pozdrawia szczęśliwy - pierwszorazowy zacierający :)

PS: do wszystkich "zielonych" zastanawiających się, od czego zaczynać, zaczynać od zacierania !!

 

 

Gratulacje....nie taki diabeł straszny :)

 

Niebawem piąte,6,7, 10 itd ;) tylko gdzie ta flaszki 3mać :) bo skąd brać to już wiem :) naprzeciwko roboty są alkohole 24 :D i tam mają :) i bezproblemowo sprzedają mi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymać jak trzymać, ale trzeba jeszcze tą ilość wypić ;) Samemu ciężko aczkolwiek domyślam się, że chętnych znajomych na domowe piwko raczej nie zabraknie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeden wyjazd służbowy i cały zapas może polecieć szybciutko :) oczywiście nie samemu, ale 15-17 osób potrafi spooooooro wypić :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do bulkania - to zauważyłem to samo - zacierane bulka spokojniej, niż było to u mnie przy brewkicie(chociaż brekwit zrobiłem aż jeden, a zacierane dwa, więc troszku ekstrapoluję ;) )

Edited by Willow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.