Jump to content
Sign in to follow this  
Sizla

Wytrawne , bardzo mocne i ciemne piwo przyprawowe

Recommended Posts

post-6659-0-23980200-1386436810_thumb.jpg

 

wxrh.png

 

drożdże:

BELGIAN ALE M27 Mangrove Jack's

 

chmiele:

Hercules

Nuget

Perle

Lubelski

 

 

Przyprawy :

Kardamon

goździki

anyż

kolendra

gałka muszkatołowa

cynamon

 

 

 

Oto mój plan na najbliższe 25L Piwa ,

 

Co o nim sądzicie ? Jakieś sugestie? Porady ? : ]

 

Ile byście dodali przypraw ( gram )

Edited by Sizla

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem co chcesz uzyskać ale kawowego,palonego i czekoladowy za dużo wydaje mi się

z przyprawami to też zależy kto co lubi ,ja dałem 2 lata temu do świątecznego 2 gwiazdki anyżu i może w tym roku da się coś wypić :) myślę że z połowy gwiazdki same te nasionka czy kulki wystarczyły by ,z kardamonem tak samo i za gałką trzeba uważać ,zresztą trudno zgrać taką ilość przypraw ze sobą że by to ładnie grało ,a z tak wyrazistymi słodami to jeszcze większe wyzwanie

powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robiłem świąteczne ciemne przyprawiane i dałem półtorej gwiazdki anyżu (nie wiem czy to nawet z dwa gramy wyjdzie) i czuć mocno przyprawy a ty masz jeszcze kardamon itp. chyba za dużo po 5 gramów. Ciemne słody u mnie nie przekraczały 3% a wyszło bardzo ciemne (miałem czekoladowy 1200 EBC), ty masz tylko kawowego, czekoladowego , palonego aż 13,7% a tam jeszcze są inne ciemne np Aroma 100EBC plus sam pale ale... amatorskim zdaniem uważam , że będziesz miał za ciemne za bardzo przyprawione oraz kolejny aspekt mocne bardzo 8 kg słodów na 25L. mocne ale czy nie za mocne? daj znać jak wyszło, pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przyprawy gotowałbym osobno i tak wywar-około np. litra dodał do warki. Proporcje:

 

10g kolendry, 5g wyłuskanego kardamonu, 2,5g anyżu, 2 goździki, 2cm kory cynamonu pokruszonej i 1/8 gałki odłupanej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w tym roku zrobilem dwie warki "swiatecznego" do pierwszej dalem : 2szt kardamonu [ rozlupane i dodane tylko czarne nasionka ] ; 2 szt cynamonu [ okolo 5g ]; 4szt ziela angielskiego; 13 sztuk gozdzikow; 3g imbiru sypanego; 6szt pieprzu czarnego; 7szt kolendry... wszystko co nie jest sypkie na o,30 - 1min do mikrofali pozniej zalalem spirytusem i po 15 min dodane na cicha. Piwo jest baardzo aromatyczne, na poczatku mialo mocna goryczke bardziej wynikajaca z przypraw. Po hmm 2 miesiacach jest nadal bardzo przyprawowe, ale goryczka juz nie przeszkadza.

druga warka miala byc lzejsza : 1 szt kardamonu; polowa galki muszk; 1,5 sztuki cynamonu; 2 szt ziela angielskiego; 11 gozdzikow; 1 lyzeczka imbiru sypanego; pol lyzeczki ziaren pieprzu; jak w poprzedniej do mikrofali poznije spirytus i dodane na cicha. przyprawy nie daly meczacej goryczki, aromat wyczuwalny, ale moim zdaniem lepsze jest to pierwsze... 2gie wyszlo malo zdecydowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bogi online.png a ty też byś zmienił proporcje słodów ?

 

Podoba mi się pomysł co do przypraw jaki napisałeś , dodać odrazy do fermentatora czy może dopiero na cichą ? można by to połaczyć z chmieleniem na aromat ( mam sporo wolnego lubelskiego )

 

chmielenie :

 

30g - 60 min herkules

15g - 60 min nuget

30g - 30 min perle

15g - 10 min perle

30g - 10 min lubelski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba raczej darować sobie na cichą, tylko do fermentatora wlać i zobaczyć czy litr takiego ekstraktu przypraw wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.