Jump to content
dege

Ile glukozy do American IPA?

Recommended Posts

Przegladajac forum natknalem sie na rozna ilosc glukozy dodawanej do AIPY, najwyzsza to 150g na 19L piwa przy blg 14==>3,5, wedlug kalkulatora powinno byc 96g na 21 litrow piwa przy 20C.

zacier:

 

4,2 pilznenski

1 pszeniczny

o,3 karmelowy jasny

 

BLG 15,4 po 9 dniach burzliwej zeszlo na 7 [ i to jest dziwne... drozdze s-04 temp 20-21C ], po przelaniu na cicha po 2ch dniach fermentator zaczal peczniec, co 2 dni upuszczalem troche gazu. Po 2 tygodniach na cichej nadal zbiera sie gaz.

 

Oprocz pytania zawartego w temacie,..rozlewac czy moze jeszcze poczekac [ 2 tyg na cichej z dodanym chmielem to raczej dlugo ]?

Edited by dege

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postaram się pomóc :)

 

Jeśli chodzi o ilość glukozy na 20L, to styl AIPA cechuje się średnim do średnio-wysokim nasyceniem. Nie wnikając w kalkulatory taki poziom powinieneś uzyskać dodając 120-160g na wspomniane 20L. Przy czym przy wyżej wartości jeśli twoje piwo będzie mętne może wystąpić gushing (dużo jąder kondensacji CO2)

 

Jeśli chodzi o fermentowalność i S-04. Drożdże te odfermentowują raczej płytko ALE NIE AŻ TAK przy tym Blg. Z przebiegu widać, iż drożdżyki ruszył ponownie gdy do brzeczki dostał się tlen przy przelewaniu. Moje rady:

- rehydratuj drożdże (nie wiem czy to zrobiłeś,nie napisałeś)

- dobrze napowietrz ostudzoną brzeczkę przed zadaniem drożdży

- jeśli to zrobiłeś, a dalej jest tak jak piszesz, zamieszaj kilkukrotnie fermentorem, podnieś drożdże z dna by zdyspergowały się w toni i dojadły to co wymaga dojedzenia :)

 

Jeśli chodzi o to co aktualnie możesz zrobić:

- prawdopodobnie drożdże się namnożył w ilości znaczniejszej niż jest to normalnie w cichej, ale też nie w takiej jak w burzliwej. Zmień pokrywe na taką z rurką fermentacyjną, zamieszaj fermentorem kilkukrotnie raz dziennie i czekaj aż sytuacja się uspokoi. Wiem że rurka jest słabym wyznacznikiem ale mimo wszystko - jak ostatecznie przestanie uciekać CO2 zmierz Blg raz dziennie przez 3 dni. Jeśli nic nie schodzi i jest w okolicach 3 (mi przy 15 tak schodzi na S-04) to butelkuj, lub zlej jeszcze raz do innego fermentora i zrób szybkie "lagerowanie", czyli przeniesienie do warunków z temperaturami w okolicy zera, aby piwo się sklarowało. Oczywiście jeśli chcesz :P

 

Pozdrawiam

 

 

PS. Jeszcze co do chmielu na cichej to faktycznie pospieszyłeś się chyba z dodaniem .Standard to raczej 7-11 dni z chmielem. Może pojawią się posmaki trawiaste, ale głowy za to nie dam.

Edited by Wilkor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię również AIPA. Dałem ok 140g glukozy 14=>3,5 blg.

 

Z gazem na cichej miałem to samo. Uchylałem pokrywę dwa razy dziennie. BLG nie spadało więc wczoraj przelałem do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o fermentowalność i S-04. Drożdże te odfermentowują raczej płytko ALE NIE AŻ TAK przy tym Blg. Z przebiegu widać, iż drożdżyki ruszył ponownie gdy do brzeczki dostał się tlen przy przelewaniu. Moje rady:

 

- rehydratuj drożdże (nie wiem czy to zrobiłeś,nie napisałeś)

 

zawsze to robie :]

 

- dobrze napowietrz ostudzoną brzeczkę przed zadaniem drożdży

 

jak wyzej :]

 

- jeśli to zrobiłeś, a dalej jest tak jak piszesz, zamieszaj kilkukrotnie fermentorem, podnieś drożdże z dna by zdyspergowały się w toni i dojadły to co wymaga dojedzenia :)

 

po 4ch dniach burzliwej, gdy przestalo butgotac bez otwierania pokrywy fermentora zamieszalem caloscia, ale nic to nie dalo

 

@pampi tylko ja mam wyzsze blg... hm chyba dam 120g glukozy zeby przypadkiem nie bylo granatow. btw. rowniez jestem z pnia... pewnie slody kupujesz w optimie ?

 

Dzieki za pomoc, dzisiaj butelkuje :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to gites. Skoro zrobiłeś wszystko jak opisałem to mimo wszystko jednak brakuje mi pomysłów/doświadczenia, żeby wskazać gdzie był błąd podczas pierwszej fermentacji (a był). Jedyne co mogę poradzić to zwróć uwagę na zapewnienie drożdżom jak najlepszego startu fermentacji. W końcu według twojej relacji ruszyły po przelaniu ergo po natlenieniu. Jak to były "świeże" suche drożdże to tylko na taką poradę mnie stać :P

Co do ilości cukrów - nieistotne że kolega miał wyższe blg początkowe. Piwo fermentuje do końca a ilość surowca do refermentacji ma dać odpowiednie nagazowanie. To ile piwo miało w sobie cukrów na starcie jest nieistotne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 to naprawdę za dużo na końcowe blg . Nawet przez chwilę się zastanawiałem czy może masz źle wyskalowany balingomierz ( co by tłumaczyło wysoką wydajność ) Ale skoro po zabiegach zeszło do trzech ... Tylko się cieszyć .

Share this post


Link to post
Share on other sites

juz wiem na czym polegal blad, blg mierzylem refraktometrem... nie wiedzialem ze po fermentacji pokazuje _zle_ wyniki. po sprawdzeniu balingomierzem wyszlo jak wyzej napsialem - 3blg.

sumujac: refraktometr tylko do niesfermentowanej brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukaj w google refractometer calculator :) Ja uzywam tego na stronie Sean'a Terill'a.

 

 

 

 

ten kalkulator jest rewellacyjny ! dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.