Jump to content
Sign in to follow this  
lodzia_gacon

Pomoc w sporządzeniu receptury. ,,Dzikie piwo''

Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

Po kilku standardowych warkach postanowiłem że uwarzę coś ,,dzikiego''. Dlatego zakupiłem słody:

 

Słód Pale Ale Weyermann 1kg

Słód monachijski Typ II Weyermann 1kg

Słód melanoidynowy Weyermann 0,5 kg

Słód Carabelge ® 0,5kg

Słód Abbey Malt 0,5 kg

 

Dodatkowo powiadam chmiele:

Fuggles 50g i

Cascade

 

Przy czym tym drugim chciałbym chemilić piwo na zimno. Oprócz tego zakupiłem jeszcze :

 

Mech irlandzki 10g

 

 

Prosiłbym o parę propozycji sporządzenia planu warzenia.

Może coś uda się z tego wykombinować

 

Pozdrawiam

Michał

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolega napisał, że to ma być piwo dzikie, czyli na dzikich drożdżach.

 

problem jest taki, że u nas bardzo ciężko "złapać" jakiś dobry dziki szczep, zwłaszcza o tej porze roku - nie ma żadnych owoców. Proponuję zakupić jakąś paczkę wyeast z mieszanką drożdży dedykowanych oraz bakterii.

 

Co do składników, to nie do końca wiem co chcesz uzyskać, to ma być lambic czy jakieś inne piwo z dodatkiem dzikusów, jak belgijski Orval czy brytyjski Old ale?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Słód Pale Ale Weyermann 1kg

Słód monachijski Typ II Weyermann 1kg

 

 

z 2 kg słodu (plus maks 20% karmelowych) to cudów nie będzie, chyba że 10 litrowa warka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok to może zamieńmy tą dzikość na niestandardowość :D, jak proponowalibyście chmielić piwo na takich słodach,

posiadam Fuggles 50g i 50 g Cascade, tym drugim chciałbym na zimno pochmielić, macie jakieś propozycje, dodatkowo chciałbym użyć mchu irlandzkiego, kiedy najlepiej jest go dodawać?

 

drożdże : Fermentis Safale S-04

 

Dziękuję bardzo za wszelkie propozycje

Pozdrawiam Michał

Edited by lodzia_gacon

Share this post


Link to post
Share on other sites

to na początek musisz się zastosować do tego co napisał mimazy, z 2kg słodu podstawowego nie będzie standardowej warki. Poza tym słodu karmelowego zdecydowanie za dużo, ja bym dał max 20%, poza tym wywal ten melanoidowy, bo daje takie dziwne posmaki.

Co do chmielenia, to oba chmiele nadają się na aromat, potrzebował byś czegoś na goryczkę.

 

goryczkowy Xg - 60'

Cascade 25g- 15'

Fuggles 25g- 5'

Fuggles 25g- 1'

Cascade 25g - 5 dni na zimno

Mech 2g - 15'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg. mądrych książek dotyczących wytwarzania wina to dzikie drożdże, póżniej się wytwarzają w produkcie, a poprzez to pozwalają na wytworzenie się np. infekcji, bardzo rzadko pozwalają osiągnąć odpowiednią moc w produkcie , jak tzw. drożdże szlachetne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zasyp bardziej na 10 l warkę . Jeśli nie będziesz miał innego chmielu to wpakuj tego Fugglesa na całe 60 minut , Cascade na koniec a przez czas burzliwej skombinuj coś na cichą na aromat .

Przy małej warce powinno się to już fajnie nachmielić ( o ile chcesz mocno chmielonego piwa )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale w winie zależy Ci na mocy. A w piwie wysoka zawartość % niekoniecznie jest ważna.

Oj nie koniecznie, jak wina robię na 9% to portery mają więcej % :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego napisałem "niekoniecznie jest ważne" zamiast "nigdy nie jest ważne". Ok. 8% z dzikich (zależy jeszcze jakich) to wartość dla znakomitej większości piw wystarczająca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.