Jump to content
mcpol1

CHILI w procesie warzenia...

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam sie czy ktoś z forumowiczów stosował papryczkę chili jako przyprawę w procesie warzenia piwa. Zastanawia mnie jaki wpływ na piwo ma kapsaicyna, która jest rozpuszczalna w alkoholu. Jaki wpływ ma na drożdże i ich pracę. Czy smak papryczki jest odczuwalny w piwie, czy tylko ostrość wynikająca z obecności kapsaicyny.

W którym momencie dodać papryczkę jako przyprawę i czy lepsze może będą same nasionka?

Za wszelkie sugestie i uwagi dziękuję :) i stawiam piwko :beer: :beer: :beer::P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wrzucałem pod koniec gotowania 5 pokrojonych papryczek z działki. Było czuć, ale tak delikatnie, dało się pić (nie to co Leszcza:P).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kiedyś uwarzyłem Chipotle Smoked Porter czyli wędzony porter z papryką chipotle. Chipotle to wędzone jalapenos, dodaje przyjemny słodki zapach I smak do jedzenia i używany jest np. do sosu enchilada.

Wyszło super przyjemne piwo, przyjemny aromat chipotle, miła paloność i ostrość, chociasz oczywiście raczej nie było to piwo sesyjne.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

GCh są przereklamowane :PTo piwo robiło furorę :D

Byłem piłem i chwaliłem. :okey: Idealna pijalność, świetny balans. Jak dla mnie piwo publiczności 2013. Piwo rewelacja!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem i popieram Jejskiego.Rewelacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie mam problem z tą chili... Dzisiaj kupiłem u Turasa SILI BIBER papryczki w całości około 30 gr... Ma być wyczuwalna ostrość ale bez przesady no i wolałbym żeby coś ze smaku tej chili też zostało w piwie... I bądź tu mądry... może jakiś kalkulator???? hehe :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalkulator i jeszcze czego :lol: :lol: najlepiej odkrój sobie kawałek i skosztuj. Sprawdź jak ostre są nasiona. Będziesz musiał zrobić testy. Ja dałem 26g chipotle i było gorąco, ale te są dość ostre - ale czego się można było spodziewać po jalapeno (w skali Scovill'a ma miedzy 3 a 10tyś)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie zrobiłem test organoleptyczny mojej papryczki. Lubię ostre smaki ale po rozgryzieniu 1 nasionka z tej małej papryczki dostałem porażenia języka... pieką mnie usta, czubek nosa i straciłem smak :P Chyba do gotowania pójdą tylko wysuszone skórki bez pestek. Nie rozwiewa to jednak moich wątpliwości ile tego dać by uzyskać wyraźną ostrość i nie przykryć innych aromatów i smaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy te papryczki mają jakiś wyrazisty smak? czy chcesz w piwie uzyskać coś więcej niż ostrość? bo jeżeli chcesz, żeby piwo było ostre, to daj po prostu 2 całe papryczki (z nasionami) jeżeli chcesz uzyskać smak to daj całość ale bez nasion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smaku nie stwierdziłem bo to mocno wysuszone małe papryczki ok 4-5 cm. Po skosztowaniu od razu paliły w usta i język. Podobno te małe tak mają :P:D;)

ale chyba dam owoc bez pestki. Właśnie warzę to piwko i niewiele czasu zostało mi żeby zdecydować ile tego :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze wysładzam.... zastanawiam się nad 4 może 5 ale bez pestek... najwyżej przeciągnę gotowanie i dorzucę jeszcze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak po pół roku: Piwo wyszło nieskromnie się chwaląc ZAJEDWABISCIEFAJNE papryczkę bardziej czuć w aromacie i posmaku jako papryczkę, wcale gardła nie pali. Jest naprawdę delikatnie. Piwo dzięki zastosowaniu pewnego składnika ma piękny, burgundowy kolor.

Sumując. Wyszło dokładnie takie jak zamierzyłem. Strzał w 10. Smak podchodzi nie tylko mnie. Z piwowarów próbował jej co prawda tylko Slotish i jego ocena była też wysoka :D . Ogólnie gdyby była w jakimś konkursie taka kategoria myślę, że z tym piwem, które uwarzyłem śmiało bym mógł startować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do stouta wysłodzinowego po RIS ( 10 blg ) dałem łyżeczkę suszonych płatków chilli jak pamiętam to na ostatnie 5 minut ( zeszyt mam w domu ) i efekt mnie bardzo satysfakcjonuje . Ostrość jest wyraźna ale nie przeszkadzająca , pokazuje się po krótkiej chwili .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo dzięki zastosowaniu pewnego składnika ma piękny, burgundowy kolor.

a co to za składnik? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.