Jump to content
Rafał Pałka

AIPA i Cascadian Dark Ale

Recommended Posts

Cześć

 

Planuję uwarzyć piwa z tytułu.

Produkty dziś powinny dotrzeć i jutro AIPA jako łatwiejsze trafia do kadzi.

Zaznaczam że moje doświadczenie jest raczej śladowe. Będzie to odpowiednio 6 i 7 warka.

Receptury:

AIPA:

Strzegom Pale Ale 5 kg

Strzegom Pilezński 1 kg

Strzegom Wiedeński 1 kg

 

Cascadian Dark Ale:

Strzegom Pale Ale 5 kg

Strzegom Pilezński 1 kg

Strzegom Czekoladowy 400 0,25 kg

Strzegom Karmelowy 600 0,25 kg

Strzegom Pszenica Prażona 0,25 kg

 

Planowana wielkość warek po 22 l, zacieranie jednostopniowe około 66 C, drożdże US - 05. Brewtarget wylicza odpowiednio dla AIPA i Cascadian:

Blg 15,9 15,2

ABV 6,3% 6,0%

EBC 5,8 32,7

 

Dysponuję chmielami Chinook, Citra, Cascadian wszystkie po 100 g granulatu oraz mchem irlandzkim.

Chcę aby oba piwa miały stonowaną jak dla tych stylów goryczkę coś w okolicy 50 IBU bardziej zależy mi na wydobyciu aromatów.

Moje pytania:

  1. Jak proponujecie chmielić?
     
  2. Kiedy i ile mchu?
     
  3. W przypadku Cascadian kiedy dodać ciemne słody?
     
  4. Czy coś zmieniać w zacieraniu i słodach (ilość słodów mogę jedynie zmniejszać)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

IPA: nie potrzebny ci jest widenski potrzebujesz troche jasnego karamelu.

Np.

5 kg pils/pale malt

0.25 kg jasny karamel/carahell

 

Dark IPA: to co masz to jest Brown Ale a nie DIPA, to jest zupelnie inny smak.

DIPA:

5kg pils

0.25 kg carahell

0.5 kg Carafa II

 

Do ciemnych Ales ciemne slody tradycyjnie dodaje sie na poczatku zacuerania ale DIPA jest tu wyjatkiem ( to pochodzi z his torii tego stylu). Mozesz je dodac na poczatku lub name koncu.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mogę do CDA zaproponować taki zasyp:

- Słód Pale Ale 4 kg

- Słód Monachijski 1,7 kg

- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0.2 kg

- Słód Carapils 0,2 kg

- Palone ziarno jęczmienia 0,1 kg

 

Co do chmielenia, u mnie wyglądało to tak:

- Chmiel Falconer's Flight 7 C's 65 g

- Chmiel Simcoe 65 g

- Chmiel Warrior 23 g

- Chmie lMillenium 5 g

 

60' -> Warrior 23 g + Millenium 5 g

15' -> Simcoe 15 g + Falconer's Flight 7 C's 15 g

5' -> Simcoe 10 g + Falconer's Flight 7 C's 10 g

0' -> Simcoe 15 g + Falconer's Flight 7 C's 15 g podczas chłodzenia w 65C przez ok. 45 min

9 dni chmielenia na zimno -> Falconer's Flight 7 C's 60 g

 

Ciemne słody dodałem podczas przerwy w 72C. Powoli zaczynam wyznawać jedną zasadę: Nie żałuj chmielu na cichą. Ale dodam tylko tyle, że jestem maniakiem chmielowym. :) Na cichą spokojnie można 100g sypnąć. Przy kolejnej warce AIPA planuję na cichą sypnąć na 7 dni 70g Centennial + 40g Simcoe.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Scooby za rzeczową odpowiedź. Faktycznie te słody trochę lipnie poskładałem.

Tak czy inaczej AIPA trafia do gara. W końcu słody nie są aż tak istotne w AIPA w porównaniu z chmielem.

Na Cascadian mam jeszcze czas więc zastosuję się do sugestii.

Wracam jednak do kwestii chmielenia ale przy użyciu chmieli które posiadam: Cascadian, Citra, Chinook.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszyscy piszą inaczej CDA, Dark IPA czy Black IPA. Chyba najlepszą nazwą tego stylu jest India Black Ale, bo jak może być coś black albo dark i do tego pale?

 

Ja mogę do CDA zaproponować taki zasyp:

 

- Słód Pale Ale 4 kg

 

- Słód Monachijski 1,7 kg

 

- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0.2 kg

 

- Słód Carapils 0,2 kg

 

- Palone ziarno jęczmienia 0,1 kg

Do IBA nie dajemy słodów palonych - paloność jest niepożądana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszyscy piszą inaczej CDA, Dark IPA czy Black IPA. Chyba najlepszą nazwą tego stylu jest India Black Ale, bo jak może być coś black albo dark i do tego pale?

Chyba najlepszą nazwą dla tego stylu jest jednak Cascadian Dark Ale, może Black IPA. W gwoli przypomnienia, Cascadian pochodzi od regionu, gdzie styl ten został po raz pierwszy uwarzony/wymyślony, czyli zachodnie wybrzeże USA, góry Kaskadowe.

Nie wiem co napisać, gdy czytam, że w CDA paloność jest niepożądana. Pozostawię to bez komentarza.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tym ten styl różni się od American Stout. Idealnie było by aby piwo smakowało jak AIPA ale było czarne.

Edited by mamdobreklapki

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nie wiem co napisać, gdy czytam, że w CDA paloność jest niepożądana. Pozostawię to bez komentarza.

 

Smaki palone sa niepozadane w Black IPA. Dlatego nie dodajemy palonego jeczmienia, ale bezluskowy slod barwiacy, ktory mocno wplynie na kolor, a minimalnie (w miare mozliwosci) na smak piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ykhem... Jak to nie pożądane? http://byo.com/stories/item/2013-birth-of-a-new-style-cascadian-dark-ale

Wg. tego artykułu wyczuwalne mogą być na minimalnym poziomie, ale jak najbardziej paloność z jęczmienia jest nie wskazana, (odwrotnie jak w American Stout). Może ktoś by się zajął przetłumaczeniem tego artykułu, a dokładnie tej części dotyczącej cech wg BJCP tego piwa? Rozjaśni to wiele wątpliwości związanych ze stylem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ykhem... Jak to nie pożądane?

 

Robi sie wszystko by zminimalizowac wplyw ciemnych slodow na charakter piwa. Ciemne slody sie moczy na zimno, albo dodaje na koniec zacierania, do tego dodaje sie slodow palonych bez luski by zminimalizowac palonosc w smaku piwa, albo wrecz uzywa sie Sinamar®. Moim zdaniem robi sie to po to by zminimalnizowac w miare mozliwosci cechy palone w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Any roast character should be subdued. Black malt is acceptable at low levels but should not be astringent. Any burnt character is not appropriate..."

Zatem przyznaję rację :) Dziwi mnie to tym bardziej, że każde CDA jakie piłem, miało wyraźną nutę paloną. Jakby aromat palonych słodów był jak najbardziej pożądany. Osobiście mi to bardzo odpowiada.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mat, spotkałem się z jednym i drugim podejściem. Brak jednolitego opisu stylu stylu i jego kategorii nie pomaga.

Paloność bardzo często występuje i ludziom pasuje, jednak odmiennie spojrzenie na problem mówi:

 

Generally, the rule is that if you close your eyes while drinking a Black IPA, you shouldn't be able to tell that there are black malts used--they just provide a smoothness not present in classic IPAs.

 

No i bądź tu mądry... Ja swojego CDA zasypię Carafą II special i zobaczę co wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ktoś by się zajął przetłumaczeniem tego artykułu, a dokładnie tej części dotyczącej cech wg BJCP tego piwa?

Siepne to w wolnej chwili

 

[edit]

Done

http://www.piwo.org/...maczenie-z-byo/

Nie jestem tylko pewien co autorzy rozumieli przez 'tongue-coating'

Edited by tibek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.