Jump to content
Sign in to follow this  
Falcon

Dziwne posmaki w piwie z puszki.

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

 

Chciałem zapytać się Was o posmaki drożdżowe i kartonowe w piwie, na razie popełniłem 3 warki na kitach.

 

1.Piwo Domowe JASNE Wes + ekstrakt słodowy jasny Wes ( piwo smaczne wypite po niecałym miesiącu) drożdze Safale US-04, warka -20L

 

2. Irish Stout Coopers + ekstrakt słodowy jasny Wes, drożdże dedykowane.(leżakowanie 2,5msc) warka -20L

 

2. English Bitter Coopers + ekstrakt słodowy jasny Wes, drożdże dedykowane. (leżakowanie 1,5msc) warka -20L

 

Drożdże za każdym razem rehydratyzowane, refermentacja cukier biały + woda 600 ml.

 

Temperatura ok 18-22 ˚C, miejsce zaciemnione fermentacja burzliwa ok 10 -12 dni bez przelewania na cicha. ( oczywiście sprawdzane Blg). Co do nagazowania i piany bez zastrzeżeń – super. Ale ten posmak w dwóch ostatnich warkach jest troszkę zniechęcający , może nie dominujący ale jest bardzo wyrazisty. Mam nadzieje ze przy warkach zacieranych tego problemu nie ma. Jeszcze nie piłem żadnego piwa zacieranego ale jeżeli jest takie samo jak z puszek tylko bez tych posmaków to będę bardzooooo zadowolony :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posmaki drożdżowe zapewne z drożdży :) Pierwszą warkę zrobiłeś na niezłych Safalach, a dwie następne na "dedykowanych" czyli "niewiadomojakich" a na pewno najtańszych. Karton to chyba z napowietrzenia po fermentacji, nie wiem dokładnie jak butelkowałeś, może tu jakiś błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karton to utlenienie piwa, posmaki drożdżowe - może zbyt szybko próbowałeś po zabutelkowaniu, lub nalałeś razem z osadem do szklanki?

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tak z innej beczki ,czemu do stouta dałeś jasny ekstrakt ?

 

nie wiem czemu ale moje brewkity na wszystkich drożdżach miały ten smak drożdżowy dłuuugo wyczuwalny do poziomu normalne dochodziły po 2-3 miesiącach

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tak z innej beczki ,czemu do stouta dałeś jasny ekstrakt ?

 

nie wiem czemu ale moje brewkity na wszystkich drożdżach miały ten smak drożdżowy dłuuugo wyczuwalny do poziomu normalne dochodziły po 2-3 miesiącach

 

Czytałem opisy co do Stouta kilka osób twierdziło ze ciemny ekstrakt da wieksza paloność a tego chciałem uniknąc, choc teraz powiem ze piwo wyszło bardzo fajne tylko te posmaki, no cóz pozostaje mi poczekac jeszcze troszke, i spróbowac zacieranego piwka.

 

Dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.