Jump to content
Sign in to follow this  
adrick

Pierwsze zacieranie - American Stout

Recommended Posts

2 warki z ekstraktów za mną. Garnek 40 L już w drodze więc pora na przygodę z zacieraniem.

Teraz moja prośba do doświadczonych piwowarów. Prosiłbym o podpowiedzenie jakiejś niezbyt skomplikowanej receptury na American Stout. Chciałbym aby było raczej wytrawne, mało kwaśne , z wyczuwalną palonością, karmelem, kawą. Chmiele już wybrałem, został mi 50 gr Chinook i na aromat dokupię 50 gr Simcoe, drożdże Safale US 05. Proszę o podpowiedzi jakie słody w jakich proporcjach użyć i temperaturę zacierania. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do surowców, to mnóstwo różnych przepisów możesz znaleźć w sieci, możesz również kupić gotowy zestaw surowców, np taki: American Stout. Intensywność paloności będzie uzależniona od ilości użytego w zasypie palonego jęczmienia i momentu kiedy go dodasz do zacierania. Jeśli wrzucisz na samym początku to paloność będzie bardziej intensywna niż kiedy go wrzucisz pod koniec zacierania. Zbyt duży udział słodów palonych zwiększy również kwaskowatość piwa. Wpływ na pianę ma udział słodu pszenicznego, możesz użyć pszeniczny czekoladowy w niewielkich ilościach, np 200g, możesz wrzucić również niewielką ilość płatków owsianych. Jeśli chodzi o zacieranie to wybrałbym najprostsze, infuzyjne, jednotemperaturowe 65-66°C przez 90 minut, mash out 76°C i filtracja.

Z chmieleniem na goryczkę bym nie przesadzał (40-50 IBU), ponieważ słody palone również wnoszą do piwa gorycz. Simcoe na aromat jak najbardziej, pod koniec gotowania, część możesz zostawić do chmielenia na zimno.

Do stoutu bardziej dedykowane są drożdże S-04, poza tym są idealne dla początkujących ze względu na silną flokulację, ale na US-05 też wyjdzie dobre piwo :)

Edited by Bzdzionek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedź, szukałem w necie receptur ale nie mam doświadczenia ile czego trzeba dodać aby wyszło takie piwo jakbym oczekiwał. Posłużę się recepturą znalezioną na tym forum:

 

"4,6 pale ale;

0,45 kg crystal;

0,45 kg płatków owsianych;

0,45 czekoladowy;

0,1 jęczmień palony.

 

Zacieranie: 65-66 st. C - 100 min. Słód czekoladowy i palony jęczmień dodane 12 min przed końcem zacierania."

 

Nachmiele po swojemu.

Jaka jest różnica w piwie z dodatkiem płatków owsianych a jęczmiennych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

szukałem w necie receptur ale nie mam doświadczenia ile czego trzeba dodać aby wyszło takie piwo jakbym oczekiwał

 

Na początku warto kopiować dostępne receptury, aby poznać cały proces warzenia, wraz z doświadczeniem będziesz sam wiedział ile czego dodać, aby wyszło piwo jakiego oczekujesz. Zasyp w gruncie rzeczy nie jest najistotniejszy, sukces dobrego piwa zależy przede wszystkim od poprawnie przeprowadzonej fermentacji :)

 

Jaka jest różnica w piwie z dodatkiem płatków owsianych a jęczmiennych?

 

Polecam lekturę na wiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skąd tam za dużo. Przestaliśmy się bać chmielu, czas przestać się bać słodów palonych. Pół kilo czarnego słodu 1400 EBC to nie jest za dużo na stouta, więc 100g palonego jęczmienia i 450g czekoladowego też nie będzie za dużo.

 

Jeszcze 100 lat temu do stouta imperialnego szło w przeliczeniu na 21 litrów ok. kilo słodu czarnego, kilo brązowego, kilo cukru i reszta pale, do podwójnego tylko nieco mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po mojemu czekolada może być dominująca, ja bym tyle nie dał ;-)

To jest moja receptura Back In Black Stout. Jest to mój klon piwa Shakespeare Stout z browaru Rogue. W moim klonie użyłem 1 lb. czekoladowego. Magazyn BYO w ich wersjii tego piwa użyli 1.25 lb. Jamill Zanicheff I John Palmer również uwarzyli klona tego piwa i oni użyli 1.3 lb czekoladowego. Więc 1 lb chyba nie jest za dużo.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód czekoladowy i palony jęczmień dodać na koniec, a crystal i płatki owsiane od początku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jaką paloność chcesz uzyskać, jak intensywną słody palone wrzucasz na początku z pozostałymi słodami, jeśli słabą to pod koniec, możesz wrzucić połowę na początku, a połowę pod koniec, eksperymentuj to jedna z zalet piwowarstwa domowego :) Płatki i słód crystal wrzucasz na początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatecznie planuje coś takiego:

 

Pale ale - 4,6 kg

Crystal - 0,4 kg

Carafa I - 0,2 kg

Czekoladowy 0,2 kg

Jęczmień palony 0,2 kg

Płatki owsiane 0,4 kg

 

Drożdże S04 , słody ciemne na koniec zacierania

 

Wyjdzie coś z tego?

 

P.S. Może dać całą paczkę 5 kg Pale Ale bo co zrobić z pozostałym 0, 5 kg które zostanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód czekoladowy i palony jęczmień dodać na koniec, a crystal i płatki owsiane od początku?

W ciemnych angielskich I amerykanskich ale'ach tradycyjnie slody ciemne daje sie na poczatku zacierania razem ze slodem podstawowym.

Platki owsiane koniecznie daj na poczatku bo musza byc zatarte enzymami ze slodu podstawowego.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno zapamiętam tą recepturę na przyszłość.

 

A odnośnie receptury to użyłeś jęczmienia prażonego czy palonego, czy to to samo, cytuje:

 

"3,5 kg Pale Ale (Strzegom)

1,0 kg Monachijski II (Strzegom)

1,0 kg Pilzneński (Strzegom)

0,5 kg Jęczmień prażony (Strzegom)

0,4 kg Płatki jęczmienne

0,1 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom)"

 

Odnośnie tego co postanowiłem, carafa zastąpię karmelowym ciemnym.

 

Pale ale - 4,6 kg

Crystal - 0,4 kg

Karmelowy ciemny - 0,2 kg

Czekoladowy 0,2 kg

Jęczmień palony 0,2 kg

Płatki owsiane 0,4 kg

 

Ale powiedzcie mi proszę czy patrząc na tą recepturę dodając słody specjalne na ostatnie 10-15 min uzyskam ładny ciemny kolor jak na stout przystało?

Edited by adrick

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale powiedzcie mi proszę czy patrząc na tą recepturę dodając słody specjalne na ostatnie 10-15 min uzyskam ładny ciemny kolor jak na stout przystało?

 

Tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

A odnośnie receptury to użyłeś jęczmienia prażonego czy palonego

 

Jest to to samo, Strzegom po prostu nazywa go prażonym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze apropo chmielenia. Posiadam 50 gr Chinook i 50 gr Simcoe.

Chciałem to zrobić tak:

 

60 ` 30 gr Chinook

30` 20 gr Chinook

10` 30 gr Simcoe

0` 20 gr Simcoe

 

Czy takie chmielenie będzie w porządku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale powiedzcie mi proszę czy patrząc na tą recepturę dodając słody specjalne na ostatnie 10-15 min uzyskam ładny ciemny kolor jak na stout przystało?

 

Tak

 

Ciemne dałem na ostatnie 10 minut i wyszło mi czarne jak smoła :) Co prawda warzyłem milky stouta, ale Stout to Stout :)

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak stout to palony jęczmień i słody czekoladowe wrzuca się na początku

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzucałem od początku 200g i 300g, słód czarny i mieszanka czarnego z palonym jęczmieniem. Nic szczególnego się nie pojawiło. Moim zdaniem zalecenie by wrzucać na koniec to ściema, przynajmniej przy współczesnych ilościach 400-500g na warkę 21 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja warzyłem zgodnie z instrukcją do zakupionego zestawu słodów z homebeer :) i tam było że na ostatnie 10 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja warzyłem zgodnie z instrukcją do zakupionego zestawu słodów z homebeer :) i tam było że na ostatnie 10 minut.

 

Nie wszystko co jest napisane należy brać na 100%, ale to prawda bardzo często przewija się informacja, że słody palone należy dodawać pod koniec zacierania, choć w przypadku stoutu wydaje się to zupełnie nieuzasadnione, bo przecież stout z charakteru ma być palony i ta paloność ma być wyraźna.

Z drugiej strony może to być związane nie tyle z palonością, co z próbą jodową, tzn że należy dodawać czarne słody po negatywnej próbie jodowej, ponieważ mogą dawać fałszywie pozytywny wynik, ale bez przesady, uważam że przy zacieraniu minimum godzinę można sobie próbę podarować, a jeśli ją robimy to też nie powinno być problemu z rozróżnieniem barwy.

Na początku też wrzucałem pod koniec, teraz wrzucam na początku w ilości 400g i jest git :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.