Skocz do zawartości

Dzielenie gęstwy na 2 piwa


ponury fermentaThor

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zaczęło mi wesoło fermentować 20 l dubbla 16 blg na płynnych Belgian Strong Ale użytych po raz pierwszy. W planie jest tripel 20 blg i barleywine 25 blg, które chcę zrobić na tych samych drożdżach po odebraniu gęstwy. Planowana ilość tych piw to ok. 15 l.

 

Moje pytanie, czy gęstwę odebraną z dubbla mógłbym podzielić na dwie części i zadać połowę na tripla, a drugą połowę na barleywine? Nie będzie za mało drożdży? Dodatkowo chcę do barleywine dorzucić paczkę suchych nottinghamów, uruchomionych na słabszym piwie.

 

Czy lepiej może przefermentować najpierw tipla, a barleywine dopiero potem na gęstwie odebranej z tripla? Czy drożdże nie będą zbyt wykończone fermentowaniem 20 blg tripla?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będziesz potrzebował odpowiednio ok. 120ml (20Blg) i 150ml (25Blg), świeżej gęstwy - czyli takiej max kilkudniowej. Na mój gust będziesz miał tyle gęstwy bez najmniejszego problemu, nawet płukanej.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

zostanę zatem przy samej gęstwie, jeszcze raz dzięki

 

Gęstwa ruszyła w obu piwach bez problemu, zarówno w 20l tripla, który wyszedł mocniejszy niż się spodziewałem, bo pod 23 blg, jak i 15 l barley wine 26 blg. Dodałem mniej więcej ilości, które podałeś. Czekam na efekty

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.