Jump to content

śrutownik bijakowy


jaworek346
 Share

Recommended Posts

Lepiej nie idź tą drogą.

słód jako bardziej kruchy, od zboża, śrutuje się ze zbyt dużym udziałem mąki, łuska też bardzo się rozdrabnia

Link to comment
Share on other sites

Miałem okazję wrzucić parę dobrych kilogramów do polskiego "Bąka" i ziarna były mocno połamane, a łuska gdzieś uciekła. Filtracja była utrudniona, wydajność też siłą rzeczy znikoma. Kaszę jednak zrobił dość ładną :)

Z tym, że to była taka typowa użytkowa maszyna rolnicza. Może jakby to przystosować do piwowarstwa...? Raczej bym się jednak nie napalał.

Link to comment
Share on other sites

Odradzam. Używałem takiego śrutownika przez ładne paręnaście warek. Filtracja to była tragedia. Od 2,5 do 3h. Po kupieniu Śrutownika 3 walcowego, wzrosła mi wydajność a filtracja to czysta przyjemność. Filtruję 100l w od 50 minut do 100 minut w zależności od zasypu (jęczmień/pszenica).

Edited by Qxa
Link to comment
Share on other sites

Cześć,

również nie polecam. Dwa razy podjąłem takowy experyment. Za pierwszym razem przy dużej średnicy oczek na sicie jakoś dało radę i wydajność jak na mnie to na bogato, bo trochę ponad 70%.

Ale, gdy były założone drobniejsze sita wyszła prawie że mąka :D

Zatarłem, włożyłem filtrator i koniec zabawy. Całość poszła czterokopytnym rogatym na 2 śniadanie :)

Link to comment
Share on other sites

sprobuje ześrutować z ciekawości jakieś 2kg zobacze jak bedzie wygladalo jak bedzie lipa to dam spokój.

a nie posiadam bąka bo właśnie o bąku słyszałem że drobno mieli tylko zwykły bijakowy, ma ułożone bijaki w pionie a bąk w poziomie,

właśnie założyłem nowe bijaki koszt jakieś i sita mam nowe coś około 4mm, postaram sie dzisiaj jeszcze napisac moje spostrzeżenia.

Link to comment
Share on other sites

niestety jest prawie sama mąka...

w załączniku wszystko widać, ale dowiedziałem się że sąsiad ma śrutownik na kamienie i regulując odległość kamieni od siebie(szczelina) spóbujemy co wyjdzie

post-5474-0-65141500-1386088694_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Kolega posiada śrutownik "Bąk", założył sito '10, ześrutował trochę jęczmienia z owsem i oto wyniki. Moim zdaniem mąka z tego jeszcze nie wyszła.

Zdjęcia z opisem "Bąk" są po jego śrutowaniu, dla porównania wrzucam też fotki (opis B.BIZ) ześrutowanego słodu zakupionego w bbiz. Oceńcie proszę czy tak ześrutowany jęczmień nadaje się do warzenia, czy lepiej dać sobie spokój. Kolega ma również mniejsze sita.

 

post-15677-0-85479900-1457878781_thumb.jpg

post-15677-0-63694800-1457878784_thumb.jpg

post-15677-0-52924400-1457878787_thumb.jpg

post-15677-0-56167800-1457878789_thumb.jpg

post-15677-0-75205300-1457878791_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.